Műanyag PET-palackokból fabrikált perselyek jelentek meg a közelmúltban több zalaegerszegi üzletben. A különös flakonokon felirat jelzi: a palackba dobott pénzt a rászorulók támogatására fordítja a Magyar Jótékonysági Alapítvány. A különös palackperselyekből hétről hétre több akad, s nemcsak Zalában, hanem országszerte. Nem csoda: a Magyar Jótékonysági Alapítvány szokatlan módon akárcsak egy multinacionális cég területi képviselői hálózatot épít, amelynek tagjait vaskos jutalékkal ösztönzi mind több adománygyűjtő flakon elhelyezésére.
A debreceni székhelyű alapítvány honlapján így csábítják a szervezethez a reménybeli adománygyűjtőket: `Mennyit lehet keresni? Sokat! Nagyon sokat, mert a képviselő által gyűjtött készpénzadomány 30 százaléka partnerünk jutaléka! Egy aktív partner rövid idő alatt gond nélkül el tud helyezni 200-300 darab perselyt, és csak havi egy perselybontással számolva is 300450 ezer forint a bevétele, csekély ráfordítás mellett. Minden partnerünkkel szemben elvárás a havi száz darab perselybontás, ami körülbelül 150 ezer forintos bevételt jelent.`
Noha a módszer aggályosnak tűnik, Király Antal, a múlt év végén létrehozott alapítvány kuratóriumának elnöke szerint szó sincs trükközésről: Jogszerű és rendkívül hatékony a módszer. Az adománygyűjtők velünk szerződött vállalkozókként munkát végeznek, s ezért számla ellenében fizetség jár nekik. Munkájuknak köszönhetően pedig egyre több rászorulón, beteg gyereken, szegény családon segíthetünk.
Az alapítvány eddig országszerte 25 adománygyűjtővel kötött szerződést, akik összesen 84 perselyt helyeztek el. Eddig egyetlen palackot `bontottak fel`, amiben 6880 forint volt. Az elnök ennek kapcsán azt mondja: az adományokat pontosan jegyzőkönyvezik, gazdálkodásuk átlátható, ellenőrizhető.
Nem ez az első meglepő `akciója` Király Antalnak. Az 57 éves férfi aki elmondása szerint korábbi sikeres vállalkozásai révén felhalmozott megtakarításaiból és rokkantnyugdíjból él néhány éve egy adományszoftverrel hívta fel magára a figyelmet. Kifejlesztett egy számítógépes programot, amelynek segítségével adományokat lehet utalni. Programját elküldte az UNICEF-nek, ám a szervezet arról tájékoztatta: nem használják fel a szoftverét. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy 15 százalékos jutalékot kért a programon keresztül utalt adományokból. Ennek kapcsán Király Antal kijelenti: ezt az összeget is a rászorulók megsegítésére fordította volna.
Forrás: Népszabadság