Dobozban vár madártani szakemberekre egy karvaly a szolnoki megyei könyvtárban. A madár pénteken a belvárosában repült neki a könyvtár falának. A ragadozó megmentésében könyvtárosok és a Csillagszem Alapítvány próbált segíteni.

A megyei könyvtárban dolgozók és a látogatók elmondása szerint a karvaly éppen egy feketerigót üldözött, mikor az énekesmadár nekiütközött a könyvtár egyik ablakának, az üldözője pedig már nem tudott lassítani, és a falnak csapódott. Ott feküdt a fal tövében, a hátán, aléltan. A feketerigó rosszabbul járt, mert ha nem is került a karvaly karmai közé, de az ütközéstől elpusztult.

A könyvtárosok riasztották az állatvédelemmel foglalkozó Csillagszem Alapítványt, hogy segítsenek a karvalyon — amely védett madár, eszmei értéke 50 ezer forint. A hamarosan kiérkező Abonyi Mónika, az alapítvány vezetője kezelésbe is vette a meglehetősen kótyagos, így kezessé vált madarat. Védelmezően fogta a kezében, simogatta a könyvtár meleg előterébe bevitt állatot. A szép madár persze nagy érdeklődést keltett a látogatók körében is. Rövid ápolás után kivitték a könyvtár elé, és szabadon engedték: a karvaly rövid repülés után egy fára telepedett.
Láthatóan azonban még mindig volt valami gond vele. Hamarosan le is szállt a madár a járdára. A könyvtár dolgozói nem hagyták sorsára, hanem az intézményben egy dobozban helyezték el. Több szakembert is megpróbáltak utolérni telefonon, ám nem jártak sikerrel, mert azok vidéken tartózkodtak. Azt azonban megígérték, hogy szombat reggel első útjuk a könyvtárba vezet, hogy megnézzék a karvalyt, és segítsenek rajta.

Újabb fejlemény: még péntek este újra eljött a Csillagszem Alapítványtól Abonyi Mónika, és magával vitte a karvalyt. Ha minden jól megy, hétfőn kerül a debreceni állatkórházba, ahol kideríthetik, hogy mennyire sérült meg az állat.

Télen behúzódik a lakott területekre

A Karvaly (Accipiter nisus) 27-36 cm nagyságú, a héjától kisebb vágómadárfélénk. A tojó kétszer súlyosabb, mint a hím. Rövid, kerek szárny és hosszú farok, sárga szem és láb jellemzi. A kifejlett példányok melle és hasa vörösesbarnával hullámos keresztsávos. A mérete teszi, hogy bár nagyon ügyes vadász, a hím csak pintyekkel, pacsirtákkal és sármány nagyságú madarakkal boldogul. A tojó le tudja ütni a galambokat is. A röpte nagyon jellegzetes: néhány erőteljes szárnycsapás után hosszabban siklik. Nálunk április-májusban költ. Állandó madarunk, amely télen behúzódik a lakott területekre. (szoljon.hu)