A megyei önkormányzat gyulai rendezvényén, a levéltárban `Vármegyei emlékszobát` avattak, megnyitották az intézmény új, állandó megyetörténeti kiállítását. Az emlékszobát az egykori megyeházán használt bútorokkal rendezték be, amit korabeli használati tárgyak egészítenek ki. Az állandó kiállítás felidézi a megye legnagyobb alakjait, a kiállítás központi részén érintőképernyők, lapozgatók mutatják be a megye történetét, a levéltár munkáját.

Az ünnepi rendezvény keretében Héjja Julianna Erika `Békés vármegye archontológiája és prozopográfiája 1715—1848` című könyvét dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója mutatta be. — Ez a mű nevezhető alapkutatásnak, melyre generációk fognak hivatkozni, olyan óriási a merítése. 1715-től 1848-ig tartalmazza a rendi korszak minden vármegyei tisztségviselőjének, alkalmazottjának névsorát, ha ismert, rövid életrajzát a főispánoktól a hóhérokkal bezárólag — mondta dr. Erdész Ádám.

Békésen a város és a megye közös rendezvénnyel ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a helyi kulturális központban. A kora estébe nyúló, színes műsorszámokkal fűszerezett eseményen átadták az idei Adomány-díjat is, amit a döntéshozók a kultúra kiemelkedő támogatásáért idén a Budapest Bank békéscsabai bankműveleti központjának ítéltek oda.

Az elismerést, Szereday Ilona Körös-part című festményét Lasetzky Frigyes, a bankműveleti központ vezetője vette át Domokos Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől. Átadást megelőző köszöntőjében Domokos László úgy fogalmazott: közös múltunk, értékeink, hagyományaink és kultúránk ápolása a jövő záloga, hiszen Békés megyei mindannyiunk otthona.

Izsó Gábor, a házigazda város polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy településük életében milyen kiemelt szerepet játszik a művelődés, s az ahhoz kapcsolódó számos kulturális program.

Az orosháziaknak könyvbemutatót, kiállításokat is szerveztek a magyar kultúra tiszteletére, míg a pénteki városi ünnepségen Németh Béla polgármester elismeréseket adott át Káldy Antalnénak sok évtizedes pedagógusi tevékenységéért, Józsa Mihálynak, a Békés Megyei Jókai Színház művészeti titkárának művészi életpályájáért.

Rózsa Zoltánnak, a Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatójának, Orosháza szellemi életében betöltött szerepéért, a Szokolay Bálint Madrigál Kórus a város zenekultúrájának gazdagításáért vehette át az elismerést.

Helyi fiatalokból álló verskommandó járta Békéscsaba utcáit pénteken: — Összesen tizennyolc középiskolás, párokat alkotva kereste fel a város intézményeit, üzleteit, szolgáltatóit. A helyszíneken verseket szavaltak a legtöbbször meglepett, de lelkes hallgatóságnak. Az előadott költeményeket dr. Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője választotta ki kilenc, országosan is ismert Békés megyei költő alkotásaiból — tudtuk meg Somogyvári Csilla ötletgazdától, a Békéscsabai Kulturális Központ munkatársától. (beol.hu)