Elfogy a hely az interneten?

Az IP címek kiosztásáért felelős szervezet, az NRO arra figyelmeztet, hogy az IPv4 címek nagyjából kilencven százaléka kiosztásra került. Ahogyan a rohamosan növekvő szám közelít a teljes kihasználtsághoz, egyre több problémával találkozhat az átlagos internetező. Persze léteznek trükkös megoldások, amelyekkel a szolgáltatók elodázhatják a telítődést, de ezek általában megfosztják az eszközöket a saját, egyedi IP címüktől.
Az IPv4 összesen 232 darab cím kiosztását teszi lehetővé. A szabvány szerint azonban ezek nem mindegyike használható internetes címként, de a 4,3 milliárd cím többsége igen. A jelenlegi sebesség mellett azonban a hátramaradó 10% 2011 szeptemberében ki fog merülni.
Épp ezért döntő fontosságú, hogy az internetszolgáltatók és egyéb érintett felek is átálljanak az időközben megalkotott IPv6 szabványra, amely 2128 azaz 3,4 billiószor billiószor billió darab cím kiosztását teszi lehetővé.
Az átállás azonban jelenleg nem halad. Amennyiben az internetszolgáltatók egyszer csak IPv6 címeket kezdenek kiosztani az otthoni felhasználóknak, sokan bajban lesznek. A jelenleg használatos otthoni vezeték nélküli routerek többsége ugyanis nem ismeri a szabványt. Amennyiben mégis, a régebbi routerek csak jelentős teljesítménycsökkenés mellett képesek adatokat forgalmazni.

Megoldható, hogy a régi, IPv4 szabványú router felcsatlakozzon az internetre a szolgáltató segedelmével azonban mivel az új szabvány több címet tartalmaz, egyes gépek elérése problémássá válhat. Az egyetlen biztos út az, hogy mindenki végfelhasználótól a szolgáltatóig átáll az új szabvány alkalmazására.
Forrás: technet.hu