A szénmonoxid egy színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Ezt a gázt a tökéletlen égés termelheti, minden széntartalmú, szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag égetésekor. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén az égéshez (pl: eltömődött kémény, vagy erős leszálló légmozgás miatt), a fűtőberendezések termelhetnek szén-monoxidot. A szénmonoxid mérgezés veszélye minden tüzelő-fűtő berendezésnél fennállhat.
Molnár Péter elmondta, melyek a szénmonoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés, erős szívdobogás. Aki ezeket a tüneteket tapasztalja, az hívja a mentőket, és azonnal nyissa ki az ablakokat, vagy menjen ki a friss levegőre.
A szénmonoxid mérgezés azonban megelőzhető, nagyon fontos például a fűtőkészülékek karbantartása. Vinnai István elmondta, ezt azonban semmiképpen sem házilag végezzük el, hívjunk szakembert.
A kémények ellenőrzése a másik legfontosabb. Miklós Endre elmondta, ők évente egyszer végeznek kötelező ellenőrzést. Azonban kérésre többször is kimennek. Ha egy kéményt életveszélyesnek ítélnek, akkor azt le is zárják. Illetve szólnak a gázszolgáltatónak, hogy szüntesse be a gázszolgáltatást. Ha valaki nem engedi be a kéményseprőt az otthonába, akkor az adott ingatlant bejelentik a gázszolgáltatónak, illetve a tűzoltó hatóságoknak.
Kodácz Csengele