Elhunyt Czuczi Győző, a vásárhelyi motorsport ikonja

Az ő kezdeményezésére épült meg a laktanya melletti motocross pálya. Önkormányzati képviselőként is dolgozott – írja a Vásárhely24.

Facebookon közölték a hírt, elhunyt a vásárhelyi motorsport ikonja, korábbi önkormányzati képviselő, bizottsági tag, Czuczi Győző.

Czuczi Győző nevét nemcsak a helyi, de az országos sportéletbe is beírta azzal, hogy az ő tevékenységének köszönhetően is a hazai motocross élettel egyidőssé vált a vásárhelyi is.

A 60-as évektől a vásárhelyi téglagyár mellett, illetve mezőkön számtalan helyi motocross siker született Técsy Sándor jóvoltából, majd 1980-ban Czuczi Győző megnyerte a sportágnak a Hódgépet. Ekkor kezdték kialakítani azt a pályát, melyet ma Rolandringként ismerünk. Ekkoriban a legnagyobb nemzetközi nevek is versenyeztek a pályán.

1993-ban Czuczi Győző kezdeményezésére Rapcsák András polgármesternél, majd Gallov Rezső sportállamtitkárnál közbenjárva elérte, ismét önkormányzati terület legyen a pálya és ott fejlesztés kezdődjön. 1996-tól pedig az általa vezetett Center Motorsport Egyesületé lett, a 2006-ban Czcuczi Roland halálával Rolandringgé keresztelt pálya.

A terület azóta is sport és kutyás eseményeknek, hagyományőrző, valamint zenei programoknak ad helyet színes változatosságban.

Az 1956-os forradalom egyik legemlékezetesebb hódmezővásárhelyi pillanata is Czuczi Győző nevéhez fűződik, aki kötelet akasztott a város gyűlölt jelképének, az ún. Iván szobor nyakába, hogy egy tűzoltó lerántsa talapzatáról a szovjet megszállást szimbolizáló emlékművet.

Forrás és fotó: vasarhely24.com