Márki-Zay Péter

„Hajrá, románok!” – kurjantotta karácsony előtt Hódmezővásárhely celeb polgármestere. A sötéttől nem láttuk, belepirult-e, mindenesetre az új esztendő elején minden eddiginél nagyobb lendülettel vetette bele magát a városépítésbe az Orbán-gyalázásba és az országos politizálásba.

Márki-Zay Péternek szemmel láthatóan már a balliberális újságírók sem hiszik el, hogy nem egyfajta önjelölt ellenzéki vezérként és önjelölt megmondóemberként csörtet-törtet az országos politikai színpadra. Hogy az általa és unokatestvére, az LMP-ből is kiutált Hadházy Ákos, valamint a balliberális médiaügyvéd, Magyar György és más bukott balliberális politikusok által összetákolt Mindenki Magyarországa Mozgalom valójában nem egy n+egyedik ellenzéki párt, azt már influenszer Vona Gábor torkán sem lehetett lenyomni. Az ATV január 2-i Egyenes beszéd kontrájának kérdezői pedig azzal szembesítették: Márki-Zay egyáltalán „nem olyan mintha meghúzódna a sarokban, és rugdosni kellene”, hogy Hódmezővásárhely ügyeinek intézése helyett országos politikával foglalkozzon, netán valamiféle ellenzéki pártot építsen, ne adj Isten kvázi-miniszterelnök-jelöltként értelmezze magát.

Márki-Zay az új esztendő beköszöntével csúcsra járatta a médiahaknit. Miután visszataszítóan álérzelmes, annál kisebb valódi üzenetértékkel bíró videóköszöntővel a net népe elé tárta a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, hozzálátott, hogy vadabbnál vadabb vagdalkozással roadshow-zzon a balliberális sajtóban (ATV, Azonnali.hu, HVG.hu, Klubrádió, 444.hu). (Apropó, mégiscsak van Magyarországon sajtószabadság és médiapluralizmus?)

A tavalyi évben hazudozásaiért a bíróság által egy hét alatt háromszor is megbüntetett materialista keresztény karácsony előtt is többször belegyalogolt a nemzeti érzelmű magyar polgárokba. Előbb „jellemzően képzetlen vagy rendkívül beszűkült, a világról kevés információval rendelkező”-nek agyatlanozta le a Fidesz támogatóit (úgy lazán legalább hárommillió embert), majd az MTVA-székház előtti soros tüntin „hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú” szónoklatában egy „hajrá, románok!” felkiáltással lőtte be 2018 leghatalmasabb magyarellenes öngólját. (Emlékeznek, ez volt az a szeánsz, amikor odabent Márki-Zay unokatestvére, Hadházy kimaxolta a pókemberkedést, Kunhalmi nyitott kapukat döngetett, mire Bangóné k. erősen lebuktatta az egész színtelen-szagtalan színtársulatot.)

Ha már öngólok, Vásárhely polgármestere 2019-et is úgy indította, hogy egyből a saját kapujába bombázott. „28 évvel a rendszerváltás után Magyarország soha nem látott békében, prosperitásban, anyagi jólétben él” – ezzel a felütéssel tán még senki nem próbálta megindokolni híveinek, miért kell haladéktalanul új ellenzéket szervezni, és megdönteni a galád, népnyúzó rezsimet. Márki-Zay megtette.

A külcsínben erősen a Momentum képi és ízlésvilágára hajazó dizájnnal erőrukkoló MMM elnöke a füttyös Juhász Péter szánalmas eszközével mozgalmárkodik: tarhálással alapozná meg szervezkedését. Még a Soros-barát 444 is úgy fogalmaz: „megkezdte a kalapozást” (no, egyelőre nem a vesztes polgári perekkel járó büntik befizetésére, hanem a hiánypótló új ellenzék megalapozására). Apró bökkenő, hogy – ha már Juhász Péter módszereit említettük – a kommenteket olvasva és a médiavisszhangokat figyelve nemigen sikerül meggyőznie (reménybeli) közönségét, hogy a rendszerbuktatónak szánt MMM vajh miben más, miben több, miben jobb, mint a korábbi hasonló, zátonyra futott összellenzéki izzadozások: a Milla, az Együtt, a 4K!, a Közös Ország Mozgalom vagy épp a Viszlát, Kétharmad.

Azon kívül persze, hogy jogot formálna rá: maga döntse el, ki a „hiteles” ellenzéki. A nem épp Fidesz-barát Azonnali.hu is rákosista szagot érez („Aki nincs velünk, az ellenünk van?”) az összefogásmantrázó elnök gondolatmenetében, miszerint: „azokat a pártokat, akik valójában nem ellenzékiek, onnan lehet majd felismerni, hogy önálló jelölteket fognak indítani, megosztva az ellenzéki szavazatokat”. Ennyit akkor az MMM-s „belbecsről”…

A sokak által az új Gulyás Mártonnak tekintett Márki-Zay és hírhedt pártszédelgőkből verbuvált, „bukottak még” csipetcsapata mindenesetre a kormányellenes tüntikékbe igyekszik kapaszkodni, így a hétvégére Vásárhelyre is összetrombitálják a fázós fanokat (ha már a szilveszteri városi buli elmaradt).

A médiahaknizó pártalapító bemelegítésként csúcsra járatja az Orbán-gyalázást. A háromszor is kétharmaddal megválasztott magyar miniszterelnök elleni uszításban előbb azt állítja: „már Orbántól kell megvédeni a magyarokat” (HVG.hu), majd – ha már lúd, legyen kövér” alapon még tovább rohan. „A világban ma Orbán Viktor Magyarország szégyene, akárhová megyünk Európában, akkor azt látjuk, hogy Orbánt egy fasiszta diktátornak tartják” – fröcsögi a Klubrádióban. (Persze mi ez ahhoz képest, hogy nemrégen még a kormányfő felkötéséről is vizionált?)

Vásárhelyi szemmel nézve leginkább talán az a szégyen, hogy a város 2018-ban egyetlen forintot sem tudott lehívni a Modern Városok Program keretében. Míg a riválisok bezsebeltek 150 milliárdot. Miért említem ezt? Talán mert a fent vázolt Márki-Zay-médiahakni (le)szerepléseinek nemcsak az Orbán-fikázás a visszatérő elemük, de az is közös vonás, hogy gyakorlatilag semmit sem tudunk meg arról, mit tervez (tervez valamit?) városával 2019-ben, hogyan fejlesztené ugródeszkává tett települését a túlmozgásos politikus. Mellékszál a rivaldafényben…

Csak azért is: boldog(abb) új esztendőt, Hódmezővásárhely!