Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé

Az egész uniós politikai elit, és hazai lerakatainak egyik legdurvább blöffje, hogy migrációs nyomás már nincs is Európában. Ez annyira nem igaz, hogy konkrétan tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba, közülük egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust, ami új jelenségnek számít. Ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor humanitárius katasztrófa is bekövetkezhet a térségben, ami Európa számára végzetes következményekkel járna. Több tízezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé – írja az Origo.

“A migrációs nyomás történelmi mélypontra csökkent” – állította Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Október eleji felszólalásában hozzátette, hogy „ma már a migrációnál súlyosabb, távlatos gazdasági, szociális, fenntarthatósági és biztonsági kihívások állnak.”

Ez csak egy az európai bevándorláspárti politikusok azon nyilatkozatai közül, melyeknek célja, hogy a migráció veszélyeit bagatellizálják.

A visszatérő kommunikációs panel üzenete egyértelmű: a bevándorlás már nem is akkora probléma, mint a válság tetőpontján, 2015-ben volt, mert sokkal kevesebb más kultúrájú ember érkezik, így a globális migrációs válság lényegében megoldódott, vagy legalábbis  mostanra már nem olyan fontos ügy. Csakhogy ez a legkevésbé sincs így: tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba, akik nem terveznek sokáig ott maradni, úticéljuk jellemzően a Schengeni-övezet. Egyre több gazdasági bevándorló érkezik a jobb élet reményében Görögországba és Ciprusra. Komoly a veszély, hogy tízezrével indulhatnak

Drasztikusan emelkedett az elfogott illegális migránsok száma Törökországban

Magyar migrációs szervezetektől származó információk alapján rég nem nyomta ekkora teher a török hatóságok vállát, mint az idei évben.

November végéig valamivel több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben érkeztek 175 ezren.

Bár még nincs vége 2018-nak, az elfogottak számát tekintve már most 37 százalékos emelkedést lehet elkönyvelni, akik jellemzően afgánok, pakisztániak, szírek, irakiak és palesztinok közül kerültek ki. Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az afgán (203 százalék), a pakisztáni (149 százalék), és a palesztin (1057 százalék) illegális hátárátlépők számában nagyarányú növekedés figyelhető meg tavalyhoz képest.

Új célpontok: Egyre több bevándorló próbálja otthagyni Törökországot

Talán az eddigieknél is fontosabb és érdekesebb adat, hogy rég nem látott embertömeg indulna Törökországból a Schengeni-övezetbe.

Egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó – migrációs szempontból amúgy kockázatosnak számító – harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni.

Ez a tendencia a ciprusi-török politikai kapcsolatokban bekövetkezett változások miatt feltehetően erősödni fog.

Innen is látható, hogy óriási katasztrófát okozhatna Európában, ha ez a tömeg, vagy ennek jelentős része megindul.

Forrás és teljes cikk: origo.hu
Fotó: BBC