Lázár: a vásárhelyi városvezetésnek segíteni annyit érne, mint halottnak a csók 3

Makónak minden sikerül, Vásárhelyen meg semmi nem megy – jelentette ki az országgyűlési képviselő kedden. Hozzátette, míg előbbi városban tudatos építkezés zajlik, addig utóbbiban a jelenlegi működés miatt nincs olyan elképzelés, amit támogatni tud a kormány.

A makói fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót kedd reggel Farkas Éva Erzsébet polgármester, Lázár János országgyűlési képviselő és Kondrát Zoltán, a Makó Belvárosi Református Egyházközség lelkésze.

– 491 millió forintnyi támogatást biztosít a kormány, hogy felújítsuk a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolát – jelentette ki Kondrát Zoltán. A lelkész kifejtette, ez is bizonyítja, hogy a kormány nem csak az önkormányzati és az állami intézmények korszerűsítését tartja fontosnak, hanem az egyháziakét is. Az iskolában többek között 100 négyzetméteres lőtér és új emelet épül, továbbá a jelenlegi 200 négyzetméteres tornaterem 500 négyzetméteresre bővül és megújul a külső sportpálya is.

Lázár: a vásárhelyi városvezetésnek segíteni annyit érne, mint halottnak a csók 4

Farkas Éva Erzsébet szerint Makó elmúlt 4 éve sikertörténetnek számít, és tulajdonképpen más városok modellként tekinthetnek az itt zajló beruházásokra. – Lázár János segítségével például mind a négy középiskolánkban történtek felújítások, és a településen milliárdos nagyságrendű fejlesztések indultak meg – értékelt a polgármester.

Lázár: a vásárhelyi városvezetésnek segíteni annyit érne, mint halottnak a csók 2

– A kormány Mikulása bőkezű volt Makóval és környékével, ugyanis az elmúlt hetekben számos olyan döntés született, ami érinti a térséget. Nem tudom, hogy csinálják a makóiak, de Makónak minden sikerül, Vásárhelyen meg semmi nem megy. Látványos a különbség, itt tudatos építkezés zajlik – jelentette ki Lázár János. Az országgyűlési képviselő ismertette, 2012-ben Makónak 750 millió forint volt az iparűzési adó bevétele, most pedig 1,4 milliárd forint, azaz a település megkétszerezte a gazdasági tevékenységét.

– 2019-ben 5,3 milliárd forintos kormányzati pénzből megkezdődik egy új sportuszoda építése a Galamb iskola mellett. A Hagymatikum 5 milliárd forintból a Makovecz Imre által megtervezett résszel bővül. A turizmus fellendülése miatt – a kormány 70 százalékos pénzügyi támogatással – egy 100 szobás szállodát tervez a városban – sorolta a politikus.

Újságíró kérdésre elmondta, ezzel szemben Vásárhelyen a Modern Városok Program a városvezetés előkészítése miatt sehogy nem áll.

Lázár: a vásárhelyi városvezetésnek segíteni olyan lenne, mint halottnak a csók

A kormány nem tud segíteni a városvezetésnek, mert az olyan lenne, mint halottnak a csók. Egyedül a Németh László Gimnázium bővítése megfelelően előkészített, ami még Almási István munkásságának köszönhető, hiszen ő a szívén viselte az intézmény 800 millió forintos beruházását

– ismertette Lázár.

– Mindössze ezt találta a kormány tárgyalásra alkalmasnak, így az iskola megkapja a szükséges támogatást, a többi program pedig a város jelenlegi működése miatt katasztrófális állapotban van – magyarázta a képviselő. Zárásként rámutatott: a viszonyokat jól tükrözi, hogy míg Makón 24 milliárd forintnyi beruházásról van kormányzati döntés, addig ez a szám Vásárhely esetében mindössze 800 millió forint.