Középiskolás diákok látogatása a Szegedi Ítélőtáblán

A szegedi Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnázium több mint húsz diákja látogatott el november 30-án, pénteken a Szegedi Ítélőtáblára, hogy a „Nyitott bíróságok” program keretében fontos ismereteket szerezzen az igazságszolgáltatás, azon belül a Szegedi Ítélőtábla munkájáról.

Az ítélőtábla dísztermében helyet foglaló vendégeket dr. Hámori Attila, igazgatási feladatokkal megbízott tanácselnök köszöntötte, majd vetítéssel egybekötött előadást tartott. Ebben érintette a hatalmi ágak szétválasztását, a bírósági rendszer felépítését, működési rendjét, a bíróságok feladatait. Elmondta egyebek mellett: 2017-ben 1,4 millió ügynél is több érkezett a magyar bíróságokra, amelyekben 153 bíróságon 2.862 bíró ítélkezett.

Középiskolás diákok látogatása a Szegedi Ítélőtáblán 1

A Szegedi ítélőtábla munkájára kitérve szólt arról is, hogy a 2003-ban történt újraindulástól 2017 végéig több mint 30 ezer ügyben született döntés a négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) fellebbviteli bíróságaként működő, mindössze 65 főt, köztük 22 bírót foglalkoztató szegedi táblán.

A középiskolások az előadást követően megtekintették az ítélőtábla épületét, és részt vettek egy polgári per tárgyalásán is.
A Szegedi Ítélőtábla még 2012-ben öt szegedi középiskolával (a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma, Radnóti Miklós Gimnázium, Deák Ferenc Gimnázium, Tömörkény István Gimnázium, Eötvös József Gimnázium) kötött azóta is sikeresen működő együttműködési megállapodást a „Nyitott bíróságok” program keretében. Hozzájuk csatlakozott most a szegedi Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnázium.

Középiskolás diákok látogatása a Szegedi Ítélőtáblán 2

Forrás: Bátyi Zoltán, sajtótitkár