A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái

Mi leszek, ha nagy leszek? címmel szervezett nyílt napot a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskola pénteken.

Az esemény célját és menetét, Tóth Emőke az intézmény igazgatóhelyettese ismertette lapunknak.

-Igyekeztünk minden évben nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy diákjaink a számukra megfelelő középiskolába kerüljenek általános iskolai tanulmányaik végeztével. Egy régi hagyomány nálunk a pályaválasztási szülőértekezlet, amelyre tegnap délután került sor. Tizenkét középiskola képviseltette magát és tájékoztatta a szülőket. Ennek folytatásaként a mai napon pedig igyekszünk testközelből ismertetni az adott szakmákat és hivatásokat diákjainkkal is – kezdte az esemény koordinátora.

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 1

A hódmezővásárhelyi középiskolák közül a szakközépiskolák és szakgimnáziumok voltak jelen, de a térség középiskolái is örömmel ismertették kínálatukat. Ilyen volt például a szegedi középiskolák néhánya és egy szentesi középiskola is.

-A statisztika azt mutatja, hogy legnépszerűbbek a gimnáziumok, akár a vásárhelyi, akár a térség viszonylataiban gondolkodunk. Viszont művészeti alapokkal bíró általános iskola révén örömmel látjuk, ha a diákjaink ezen a terepen menetelnek tovább. Tizennégy évesen azonban nagyon nehéz eldönteni azt, hogy mi az, ami iránt aztán jó esetben egy életen át érdeklődést és szeretetet mutatunk. Ennek ellenére ezek a nyílt napok nagyon nagy segítséget nyújtanak egy-egy terület vagy munkakör megismerésében – folytatta Tóth Emőke.

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 2

Majd az iskola két végzős diákja mesélt nekünk arról, hogy mennyire vélik hasznosnak a nyílt napot és nem utolsósorban azt is elárulták, hogy ők milyen pályán szeretnének tovább tanulni.

Nagy Panka, a 8.b osztály tanulója így vélekedett;

-A mai nap kiváló arra, hogy megtudjuk, a középiskolák mit tudnak adni nekünk. Engem személy szerint a nyelvi területek érdekelnek. Így hát azon iskoláknál érdeklődöm majd, amelyekben különböző nyelvi szakokon lehet elvégezni a középiskolai tanulmányokat. Leginkább az angol az, ami érdekel.

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 3

Papp Medárd, szintén a 8. b osztály tagja a következőket mondta;

-Engem a színészet világa érdekel. Még nem döntöttem el, hogy konkrétan mely intézménynél érdeklődöm ezen hivatás felől, viszont szerencsémre több olyan középiskola is ellátogatott ma hozzánk, ahol bővebb információt kaphatok erről a világról. Ebből adódóan szerintem egyértelmű, hogy elsősorban színész szeretnék lenni. De a pedagógus szakma is vonzó a számomra.

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 4

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 5

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 6

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 7

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 8

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 9

A Liszt Ferenc Általános iskolában is bemutatkoztak a térség középiskolái 10

Fotó: Gémes Sándor