A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 19

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen rendezte meg a Wallenberg Egyesület országos, Wallenberg nyomában című vetélkedőjének regionális fordulóját. A holokauszt és a zsidó kultúra témakörében megoldandó feladatok megoldására öt kelet-magyarországi és egy határon túli csapat érkezett Vásárhelyre.

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy már a második évben választotta a regionális forduló helyszínéül Hódmezővásárhelyt a Wallenberg Egyesület, s kiemelte: a vetélkedő célja, hogy a magyarországi és a Kárpát-medencei zsidó közösségek múltját megismerjék a középiskolás fiatalok. A versenyzők felkészítőtanáraik irányítása mellett feldolgozták a Soá történetének egy-egy részét. A vetélkedő beleilleszkedik az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely küldetésébe is, hiszen a téma nemcsak a zsidók elpusztításának története, hanem az is, hogy a holokauszt előtt hogyan voltak a zsidó közösségek integráns részei a magyar társadalomnak.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 29

Mindkét intézmény küldetése, hogy élményalapúan kell átadni a történelmi tapasztalatokat, s a jelen vetélkedő történelmi traumája a zsidótörvények, vészkorszak és áldozatok száma mellett emberi élménnyé, emberi arccá és emberi tartalommá formálódik, ezáltal belső tartalommá is válhat – fogalmazott a múzeumigazgató.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 3

A vetélkedőt megnyitva Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta: minden emberben meg kell látni az embert és minden embertelenségben meg kell látni az embertelenséget, nem szabad tűrni, hogy bárkit is emberi mivoltában fenyegessenek, s emlékeztetett, hogy Raoul Wallenberg a náci Németország koncentrációs táborai elől mentette a zsidó családokat, azonban őt a kommunista szovjetek hurcolták el az országból és gyilkolták meg.

A verseny zsűrijében az elnök, Kardos Tamásné, a Wallenberg Egyesület elnökségi tagja mellett feladatot vállalt Szabados Gabriella, a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinációs referense, Sipos András, a Wallenberg Egyesület tagja, Szabó Ildikó Ilona, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese és Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze is.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 5

A feladatokat a makói levéltár vezetője, Urbancsok Zsolt játékmesteri irányítása mellett hajtották végre a csapatok. Délelőtt az Emlékpontban multimédiás kvízkérdésekre okostelefonjaikkal válaszolhattak a fiatalok, majd megtekintették a csapatok az előzetes feladatként elkészített kisfilmjeiket. A délelőtti program zárásaként a vásárhelyi zsidóság történetéről és a holokauszt helyi történéseiről a hódmezővásárhelyi nyugalmazott tanár, helytörténész Szigeti János tartott előadást a versenyzőknek.

Délután a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen folytatódott a verseny, amelyet a zsinagógában rendezett eredményhirdetés zárt. Az első két helyet a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium két csapata szerezte meg, a harmadik helyen a Vásárhely szerbiai testvérvárosából, a zentai közgazdasági és kereskedelmi iskola diákjai végeztek, míg a negyedik helyet a makói Návay Lajos Szakközépiskola tanulói szerezték meg.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 5
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 4
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 2
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 3
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 1
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 6
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 10
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 12
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 14
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 11
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 13
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 9
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 8
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 15
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 7
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 16
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 17
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 18
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 19
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 21
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 20
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 23
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 22
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 25
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 24
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 27
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 29
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 26
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 30
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 28
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...
Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont