Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat

Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. Az idei közös gyakorlatot november közepén tartották Romániában.

A közös zászlóalj vezetésével minden évben megtartanak egy gyakorlatot, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja. Az idei „Wise Foresight 2018” elnevezésű harcászati gyakorlatot a romániai Dud -Taut lő- és gyakorlótéren tartották. A zászlóalj volt parancsnokai és a résztvevő alegységek dandárparancsnokai is megnézték a közösen felállított szakaszok éleslövészetét, amelyen Magyarország és Románia katonái közösen bizonyították felkészültségüket.

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 1

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 2

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 3

Ezt követően, az aradi laktanyában megtartott ünnepélyes sorakozón Mihai Fifor, Románia nemzetvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy a közös békefenntartó zászlóalj fennállásának huszadik évfordulóját ünnepeljük, ami nagy jelentőséggel bír a Magyar Honvédség és a Román Hadsereg közötti kapcsolatban. „A két hadsereg együttműködése a Budapesten aláírt együttműködési szerződéssel kezdődött és az elmúlt húsz évben megtartott gyakorlatok erősítették a nemzeteink közötti együttműködést.” – mondta a miniszter.

Marian Cristurean ezredes, a román 81. „General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnokhelyettese beszédében elmondta: „Az eddigi gyakorlatok alatt mindig elértük a kitűzött célokat, ami katonáink magas szintű felkészültségét is jelzi. Emellett a tervezői konferenciák és a gyakorlatok is jól mutatják, hogy a feladatokban résztvevő alegységek közötti együttműködés magas szintjét.”

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 4

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 5

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 6

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 7

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz dandártábornok is kiemelte beszédében, hogy a közös gyakorlatokkal töltött húsz év látható eredményeket hozott a zászlóalj életében. „Ezt a zászlóaljat jól képzett parancsnokok irányították és irányítják, egy kiemelkedő példát nyújtva az együttműködéshez. Nem lehetünk elég hálásak a katonatársainknak, hogy fenntartják ezt a különleges együttműködést.” – hangsúlyozta a parancsnok.

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a két nemzet közös erő alkalmazásával képes legyen különböző béketámogató, békekikényszerítő feladatkörök ellátására. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el.

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 8

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 9

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 10

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 11

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 12

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 14

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 15

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 16

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 18

Ünnepélyes sorakozóval ért véget a romániai gyakorlat 17

A közös zászlóalj magyar modulját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj, a román modult az aradi 191. „Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj biztosítja.

Forrás: Búz Csaba, főhadnagy