Wallenberg vetélkedőt rendeznek Vásárhelyen

A Raoul Wallenberg Egyesület kedden Vásárhelyen rendezi meg a Wallenberg nyomán című országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját kilenc dél-alföldi és határon túli csapat részvételével. Wallenberg emléktáblája Budapesten.

A versenynek a hódmezővásárhelyi Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely ad helyet.
A verseny 10 órakor az Emlékpont konferenciatermében kezdődik, ahol a versenyzőket Márki-Zay Péter polgármestere és Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója köszönti. Itt a diákok multimédiás feladatokat oldanak meg és bemutatják a felkészülés során készített kisfilmjüket.

Délután a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen folytatódik a vetélkedő, ahol a csapatok forgószínpad-szerűen oldják meg feladataikat. A verseny eredményét délután 4 órakor a zsinagógában hirdetik ki.

+++

Raul Wallenberg svéd diplomata svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól azzal, hogy vöröskeresztes igazolványt adott nekik. 1945 január 13-án az oroszoknál jelentkezett, akik elfogták, s a Szovjetunióba hurcolták, ahol tisztázatlan körülmények között talán 1947-ben meghalt. Biztos azonban eddig nem derült ki a halálával kapcsoalatban.