Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 4

Állandóan csak a Facebook posztokat lesed? Idegesít, ha a Messenger nem csilingel percenként, mert attól tartasz, hogy megfeledkeztek rólad az ismerőseid? Ne pánikolj, van és a vásárhelyiek is kedvtelve alkalmazzák az üzenetküldés és az érzelmek kifejezésének másféle formáját, ahogy nevezik: a paraszt meszendzsert.

A dolog egyébként már megelőzte a Facebookot, a Messengert, de még az internetet is. És nem kell hozzá drága eszközt venni, elég egy papíros, egy ceruza, toll vagy rendkívüli esetben piros filctoll és már mehet is az üzenet. Kiposztolni pedig a fára, padra, falra, lépcsőházajtóra, hirdetőtáblára lehet. Paraszt Párizsban ez régi szokás. És a feliratok többsége épp olyan szórakoztató, mint a szmájlikkal telepötyögtetett üzenetek.

Az első felirat az Andrássy út elejéről származik. Hogy a néger szót ki és miért firkálta bele a friss betonba, azt ma már nem lehet tudni. Vagy látott fekete embert vagy csak elképzelte, hogy látott. De lehet, hogy Soros György keze van a feliratban.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser!

Ez a felirat a maga jegyében különleges gyöngyszem. Minden harmadikos tanítónő álma. Erre lehet ugyanis a legnagyobb fekete pontot adni. Réges-régen körmöst kapott érte a diák, később azonban már hivatalt a tanácsházán. Javasoljuk a hagymaárusnak, hogy büntetésül írja le százszor, hogy osz-tá-lyos.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 1

És már el is értünk az idegennyelv oktatás csodálatos ékességéhez, a Szent István téri transzformátorházon olvasható angol nyelvű megállapításhoz. You die, azaz meghalsz. Még jó, hogy nem tett a felirat miatt egy egész flakon piros festéket vásárló elkövetője felkiáltójelent a két szó után. Mert akkor az már fenyegetés volna. Így azonban csak egy egyszerű, és örök igazságot jelentő megállapítás.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 2

Újabb félig angol nyelvű felirat a Hódtó egyik elektromos kapcsolószekrényére még kékkel, azaz a remény színével került fel. Az I love Ildikó, jelen esetben azt jelenti, hogy készítője valamikor nyakig belesett abba a bizonyos Ildikóba. Szerencsére a lány teljes nevét, címét és telefonszámát nem posztolta ki, valószínűleg sejtve, hogy érzése nem örök, vagy nem lesz viszonzott.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 3

Bár a kiírója felháborodásában nem vállalta a nevét és még egy ragot is megspórolt, de örök érvényű igazságokat fogalmazott meg, az egerek szaporodása és a pince aluljárójában felhalmozott szemétdob között. Nem tudom, mit írt volna, ha nem az egerek, hanem a patkányok szaladgáltak volna össze és vissza!

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 4

Következzen egy tündéri és őszinte üzenet egy kerékpártolvajnak. Hogy szakadjon ki alatta az ülés! Nos ez az üzenet az egyetlen, mely külön kommentet is kapott önnönmagán, bár egy másik lakótól.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 5

Ez a felháborodott lakó eredeti szövege. Alább meg a hozzáfűzött kék tollal írt komment.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 6

És két magáért beszélő felirat, szintén a belvárosból. Egyébként mindkettő pusztába kiáltott szó maradt.

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 7

Így működik a vásárhelyi paraszt meszendzser! 8