A hét embere:  az életben vannak nagyon fontos dolgok, a művészet az egyike ezeknek 1

A hódmezővásárhelyi Mucsi Zoltán a hatvani tájképfestészeti biennálé ezüst diplomása. Mi most őt választottuk A hét emberének.

– Főiskolai tanulmányaim végéhez közeledvén össze kellett állítanom a diplomamunkámat, ami végül egy kilenc darabos portréból tevődött össze. Ezt a környékünkön élő idős, beteg emberek ihlették, akik együtt éltek egy otthonban. Ezt követően az emberi arcok és a hozzájuk kapcsolódó sorsok, ­ amelyeket általában nagymértékben befolyásol az adott környezet is, ­ szinte egyértelmű eszközömmé váltak. Mert mindegyikükben látni vélek valami egyedit, valami karaktereset – kezdte a festőművész.

A hét embere: az életben vannak nagyon fontos dolgok, a művészet az egyike ezeknek

Ám a portréképek megfestése mellett Mucsi Zoltán szívügyének tekinti a tájak ábrázolását is, ennek köszönhetően az idei évben Hatvanban ezüst diplomával ajándékozták meg.

– A többnyire megmagyarázhatatlan okok miatt férfiakat ábrázoló porté képeim mellett előszeretettel mélázok el egy-egy tájon és helyezem ezt követően a vászonra, mindezt összekapcsolván az éppen akkor belőlem kiváltott impulzussal és élménnyel. Azt gondolom, hogy ez a szakma éppen attól szép, hogy sokszor képes vagyok meglátni valami olyat, amelyet más nem biztos, hogy úgy, abban a formában figyelembe vesz, ám a képeim megtekintése során igyekszem ezt átadni, visszaadni. És hiszem, hogy a célom megvalósulásának köszönhetően kaptam meg idén ősszel a XXIII. Magyar Tájak Országos Tájkép Biennáléján az ezüst diplomát. Amely mérhetetlenül nagy elismerés a számomra – folytatta Mucsi Zoltán.

A hét embere: az életben vannak nagyon fontos dolgok, a művészet az egyike ezeknek 2

Elmondása szerint egy adott kép megfestési ideje a technikai körülményektől függ. Avagy a megpillantástól a megvalósításig napok, hetek, hónapok telhetnek el, mire az emberben a látottak megérnek az ábrázolásra.

Az egyik évben portré, a másikban pedig tájképeket kiállító hatvani biennálé ebben az évben több mint háromszáz alkotásból választott százat, amelyek ezt követően kiállításra kerültek. Így lett ezek közül három értékelve, amelyért a fentebb említett hódmezővásárhelyi művész is díjat kapott.

Mucsi Zoltán elmondta, hogy a mai világban kevésbé trendi a festmények megvásárlása, viszont ezen művészet elsajátítására lát a fiatalokban potenciált.

A hét embere: az életben vannak nagyon fontos dolgok, a művészet az egyike ezeknek 3

Az alkotó képei a térségben megrendezett tárlatokon tekinthetőek meg.

Fotó: Gémes Sándor