Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 3

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat legfiatalabb, „Y-generációs” nemzedékére irányította a figyelmet az Alföldi Galériában szombat délelőtt tartott tárlatvezetésén Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

Az idei képzőművészeti seregszemlére beadott művek közül 206 került kiállításra az Alföldi Galéria termeiben, s a tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki. Ők azok, akik számára a számítógép használata természetes módon tartozik a mindennapjaikhoz, így az informatika világához kapcsolódó jelenségek hatással vannak művészetükre.

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 6

Képiró Ágnes szólt a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat idei Tornyai-plakettes alkotójának, Ámmer Gergő művészetéről, aki szobrain láthatóak az alkotó tisztelete az antikvitás és a reneszánsz iránt, és firenzei tanulmányútjának hatásai mellett a mitológiai téma modern megkomponálásában az újító szándék is megjelenik. Gresa Márton képeiről a monitorok fényét idéző megvilágítás sugárzik. Utóbbi alkotóról ismert, hogy érdeklődése az animációk irányában is megmutatkozik, s ennek lenyomatát festményei is tükrözik.

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 7

De újszerű anyaghasználatról tanúskodik Kotormán Ábel Pihenő értelem című, diplomamunkaként készült plasztikája is, amely alkotásban a purhabot állította művészetének szolgálatába.

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 2

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat december elejéig látogatható az Alföldi Galériában.

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 1 Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 4 Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 5 Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 8 Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 9 Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói 10

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont