Nyílt napot rendeztek a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon

November 7-én a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon az érdeklődők a jogi hivatásról, az emberi jogokról, valamint a vagyoni igények érvényesítésének szabályairól hallhattak előadást, végezetül egy rendhagyó séta keretében megismerhették a bíróság épületét. Ez része volt a a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja megyei programsorozatának.

A Szegedi Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok, valamint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság október és november hónapban színes programokkal várták az érdeklődőket, amelynek nem titkolt célja volt, hogy a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából bemutassák a bírósági munka folyamatát, tájékoztassák őket az alapvető jogaikról és a jogérvényesítés módjáról.

Október 15-én a Makói Járásbíróság a Makói Járási Ügyészség közreműködésével a József Attila Gimnázium tanulóit fogadta, akik megismerkedhettek a bírósági szervezetrendszerrel, annak működésével, ezáltal betekintést nyerhettek a bíróság mindennapi életébe.
A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2018. október 16-án a Csonka János Műszaki Szakközépiskola diákjai ismerhették meg a diákmunka veszélyeit, az alternatív vitarendezést, valamint az OBH „Mit kell tudni, ha tanúnak idéztek” című kisfilmjét.

Nyílt napot rendeztek a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon 1

A Csongrádi Járásbíróságon október 25-én a Csongrádi Járásbíróság elnöke a Batsányi János Gimnázium tanulói részére a polgári igazságszolgáltatás fejlődéséről tartott előadást, amelyet követően a diákok tárgyaláslátogatáson vehettek részt.

Október 26-án a Szentesi Járásbíróság nyílt napot tartott, amelyen többek között a Horváth Mihály Gimnázium, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola, valamint a Boros Sámuel Szakközépiskola tanulói is részt vettek. Az érdeklődők egy slideshow-val kísért prezentáció keretében előadást hallhattak a magyar bírósági szervezetrendszer felépítéséről, a büntető és a polgári eljárások fő különbségeiről, a tárgyalások menetéről és a tárgyalótermi viselkedés szabályairól, a tanúgondozás intézményéről, a mediációról, az európai szaktanácsadói hálózatról és a bíróvá válás folyamatáról. Az előadásokat követően a diákok bejárhatták az épületet és megismerhették a szervezetben dolgozók feladatait – írta a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya.