Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 35

Eddig kilenc alkalmas helyet találtak az új könyvtárnak, gyermekkönyvtárnak és levéltárnak Hódmezővásárhelyen, azonban mivel ezekről még nem nyilvánítottak véleményt a lakosok, ezért további helyszíneket keresnek. Ezt követően konzultáció indul, amely során eldönthetik az itt élők, melyik számukra a legszimpatikusabb. 

Megint nem békés hangulatban telt a pénteki vásárhelyi közgyűlés: a 9 órai kezdés ellenére csak az ebédszünet után, 13 órakor jutott el az első napirendi ponthoz a testület. Kecskeméti Rita (Fidesz) javaslatára több témát levettek a napirendről, ami kapcsán Márki-Zay Péter polgármester megjegyezte, hogy a kormánypárti képviselők ezt követően ne merjenek munkáról beszélni, amikor ők maguk még csak nem is hajlandóak tárgyalni a munkáról.

Napirend előtt komoly viták alakultak ki. Cseri Tamás fideszes képviselő ismét felszólította Kis Andreát (MSZP), hogy mutassa be a tanuvallomását a Zuschlag-ügyben, mivel már hónapokkal ezelőtt azt ígérte, hogy megteszi azt. Az alpolgármester erre úgy reagált: Cseri inkább a jelenlegi ügyekkel foglalkozzon, és ne lezártakkal. Továbbá azt mondta, most már a bírósághoz fordul, mert a helyi Fidesz folyamatosan azt sejteti, hogy neki takargatnivalója van az ügyben.

Szó esett arról is, hogy Márki-Zay Péter Biszku Béla-díjat adott a hétfői tüntetésen Bálint Gabriellának, a Kapcsolat Központ főigazgatójának, Havasi Katalin orvosigazgatónak és Kallai Árpádnak, a kórház főigazgatójának. Hegedűs Zoltán szerint, ha a polgármester nem fogja vissza a híveit, akkor előbb-utóbb erőszakra kerülhet sor, és hogy akasztásra való utalás a rendszerváltás óta, 28 éve nem hangzott el a városban. Márki-Zay ezt szórakoztató hozzászólásnak nevezte, mivel a 2007-es kórháztüntetésen egy résztvevő akasztófát cipelt magával.

Drágulás lesz a strandon – ez újabb nézeteltérést váltott ki. Gömöri Csilla fürdővezető elmondta: 20, 30, 100 forintos tételekről van szó, hogy tartsák a lépést az inflációval, illetve azért, hogy 3-4 év múlva ne egyszerre kelljen nagyot emelni. Hegedűs Zoltán sajnálatát fejezte ki, hogy a korábbi évekhez képest nem szavazhatnak a kérdésről, mivel személy szerint ő nem támogatja a díjak növekedését.

Szó esett az új könyvtár és tudásközpontról is, ami a kormány jóvoltából, a Modern Városok Program keretében 4-5 milliárd forintból valósulhat meg. Egy tavaly megrendelt vizsgálat 9 helyszínt talált alkalmasnak az új intézményre, köztük a Zrínyi utca 12-14. szám alatti helyet is. Hegedűs Zoltán szerint mivel az eredeti, Kossuth téri helyszín is vitákat váltott ki, ezért nem szabad elkapkodni az új kijelölését, inkább több időt kell szánni a megfelelő megkeresésére.

A Fidesz-frakció javaslata ezért az volt, hogy legyen egy újabb szakértői tanulmány, ami által újabb helyszínek kerülnek a lehetőségek közé. Ezt követően indítsanak egy konzultációt, ami során a vásárhelyiek eldönthetik, hogy melyik számukra a legszimpatikusabb. Márki-Zay Péter és Kis Andrea kidobott pénznek és időhúzásnak tart egy újabb szakértőt megbízni a feladattal.

A testület döntése végül az lett, hogy az állami keretek terhére lesz egy rövid határidős új vizsgálat, és utána konzultáción kikérik a lakosok véleményét, hogy hol szeretnék az új könyvtárt, gyermekkönyvtárt, levéltárt.

Ez volt az első közgyűlés, ahol időkorlátok léptek érvénybe. A képviselők számára ezen túl ügyrendi felszólalásra 3, míg napirend előtti és napirendi felszólalásra 5 perc áll rendelkezésre.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

18:45: Zárt ülés következik.

18:32: Kis Andrea is hozzászólt: még mindig vannak olyan számlák, amiket évek óta nem fizetett ki a város.

Cseri Tamás szerint nagyon kisarkítják a vitát. Nekik az volt a lényeg, hogy sok embernek utolsó reményként olcsón kínáljanak lakhatást.

Bálint Gabriella: ez egy összetett kérdés. Azért is segítettek tulajdonhoz jutni, hogy a lakosok jobban megbecsüljék azt a helyet, amit kapnak. – Nem hagyhatja egy várost, hogy néhány év múlva lelakott, kifosztott lakásokat kapjunk vissza a bérlőktől – jelentette ki.

A közgyűlés nyílt része véget ért.

18:22: Márki-Zay Péter még egyszer megjegyezte: sajnálja, hogy nem oszlatja fel magát a közgyűlés, mert még egy évig a mostanihoz hasonlóan fognak menni a város ügyei.

17:20: A közmeghallgatás (amiről  külön cikket itt olvashat) után az utolsó napirend következik, ami a város jelenlegi anyagi helyzetéről szól. Bárány Béláné, a Közgazdasági Iroda vezetője ismertette: a képviselők megkapták az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Mint elhangzott, 5 milliárd forint készpénze van a városnak, és 6,5 milliárd forint lenne a kiadás. Tehát, ha mindent kifizetnének, mínuszba menne át a város. Emiatt nem fizetnek ki minden számlát az idén.

Itt is hosszas vita alakul ki Márki-Zay Péter és a Fidesz-frakció között. A polgármester szerint az előző városvezetés felelőtlenül gazdálkodott, míg a fideszesek szerint Márki-Zay valótlanságokat állít, és nem tudja megoldani a költségvetési problémákat.

Az önkormányzati bérlakások már-már örök kérdése is újra felmerült. A vita arról szól: minél több lakástulajdonos legyen a városban, vagy ne adja el minden bérlakását a város?

15:48: Márki-Zay Péter szünetet rendelt el, mivel 16 órakor közmeghallgatás kezdődik. Az utolsó napirendi pontot ezt követően tárgyalják meg, és akkor lesz a zárt ülés is.

15:26: Tájékoztató hangzott el az idei év lakásértékesítéseivel kapcsolatban. Mint elhangzott, mivel jóval szigorúbb feltételek mellett lehet önkormányzati bérlakást vásárolni, ezért jóval kevesebb értékesítés történik, mint korábban.

15:24: A testület döntése szerint az állami keretek terhére lesz egy rövid határidős új vizsgálat, és utána konzultáción kikérik a lakosok véleményét, hogy hol szeretnék az új könyvtárt, gyermekkönyvtárt, levéltárt.

14:49: A Modern Városok Program keretében lehetőség van egy új városi könyvtár és tudásközpont kialakítására. Az eredeti helyet a Kossuth tér keleti oldalán, a Szántó Kovács János szobornál határozták meg. Egy tanulmányt készítettek, ami szerint 9 helyszín alkalmas lenne a könyvtárnak. Azt javasolják, hogy a Zrínyi utca 12-14. szám alatti helyre tervpályázatot írjanak ki.

A testület véleménye nem egyezik arról, hogy a 9 helyszín valamelyikére kerüljön a könyvtár, vagy továbbiakat is vizsgáljanak még meg. Hegedűs Zoltán szerint mivel az eredeti helyszín vitákat váltott ki, ezért nem szabad elkapkodni, inkább több időt kell szánni a megfelelő hely megkeresésére.

Vágó János is úgy véli, hogy még egy szakértőt fel kell kérni, hogy vizsgálja meg a további lehetőségeket. A képviselő még a Zrínyi 12.-14.-ről sem hallotta, hogy alkalmas lenne könyvtárnak.

Kovács László: egy ekkora beruházásnál elenyésző összeg egy új tanulmány kérése.

Márki-Zay Péter: egy éve Önök már kijelöltek egy személyt, hogy jelöljön ki helyszíneket. Ha neki nem hisznek, miért legyen még egy vizsgálat?

Kis Andrea: felesleges erre már plusz pénzt költeni.

Hegedűs Zoltán javaslata, hogy mégis legyen egy újabb szakértői tanulmány. Legyenek még újabb helyszínek, és aztán a vásárhelyiek konzultáción döntsenek arról, hogy hol legyen a könyvtár. – A mi érdekünk is, hogy megépüljön az új intézmény, de új helyszínről még nem nyilvánítottak véleményt az itt élők – indokolt a képviselő.

A beruházás költsége 4-5 milliárd forint.

Vágó János: a korábbi vizsgálat a Kossuth tér- Andrássy út sarkát jelölte meg, nem a Zrínyi utca 12.-14.-et. Most erről szavaznánk.

Márki-Zay úgy látja, egy új tanulmánnyal csak az időt húzzák, és nem haladnak előre. Abban egyetért, hogy legyen városi konzultáció.

– A belváros behatárolt. Legyen egy új vélemény, valószínűleg ugyanazok lesznek a megjelölt helyek – mondta Nagy Ernő.

14:46: Pályázatot írnak ki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatói posztjára, ugyanis a jelenlegi megbízatása 2019. március 19-én lejár. Erre bizottságot állít fel a testület.

14:40: Kecskeméti Rita: amikor a fideszesek felszólalnak, Márki-Zay Péter támogatói folyamatosan durva jelzőkkel illetik a képviselőket. Lehet-e kérni, hogy normális rendben menjen az ülés? Az SZMSZ ugyanis kötelezné az ülést levezető elnökét erre.

Kisebb vita alakul ki, végül Márki-Zay Péter azt mondja, ő nem hall ilyeneket.

14:28: Bizottsági tagot és kuratóriumi elnököt kellene választani a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványba. Márki-Zay Péter elmondta: Bujdosó Dávidot és Cseri Tamást jelölték tagnak, de Bujdosó Dávid nem vállalta ennek betöltését, így csak Cseri maradt.

Cseri Tamás azonban kijelentette, ő sem lesz tag.

Hegedűs Zoltán: ez nem meglepő, mivel a polgármester az alapítványt lejáratta a babakötvényekkel kapcsolatban. Nem csoda, hogy a fideszesek közül nem lesz senki tag, mivel a kötvényekkel  az előző városvezetést is vádolta Márki-Zay.

Márki-Zay Péter: ha minden rendben lenne a babakötvények körül, akkor elvállalnák a tagi és elnöki posztokat. Ez azt sugallja, hogy mégis van probléma az alapítvány körül.

Hegedűs Zoltán: senki nem akar a polgármester céltáblájává válni és senki nem akarja, hogy pellengérre állítsák, ezért nem lép be senki az alapítványba.

A napirendi pontot berekesztik, mivel nincs javaslat a megüresedett helyek betöltésére.

14:24: Hétfőnként fél 8-tól 5 óráig, kedden, szerdán és csütörtökön fél 8-tól 4-ig, pénteken fél 8-tól 12.30-ig tart a munkaidő a jövőben a polgármesteri hivatalban – döntött a testület.  

14:14: Október végén a közgyűlés arra kötelezte a polgármestert, hogy biztosítsa a Szerdahelyi Kft. számára a szükséges 56 millió forintos törzstőke-pótlást.

Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter megkérdezte napirend előtt, hogy miért nem közvetíti az ülést a Vásárhelyi Televízió. Itt a válasz: azért, mert nem történt nekik utalás.

Mint elhangzott, az átutalás a jelenlegi pénzügyi helyzet miatt nem történt meg.

Kis Andrea: a tévén még van adás, Makóról még mindig vannak tudósítások.

Rókus Ákos: már csak egy műsor van, a híradó, ami az NMHH támogatásával készül el.

A napirendi pontot nem szavazta meg a testület.

14:07: A Belső Ellenőrzés jövő évi munkaterve a következő napirendi pont. Benkő Zsolt indítványa szerint az ellenőrzésnek az idei közbeszerzéseket is meg kellene vizsgálnia.

A testület elfogadta a javaslatot.

13:50: Szabó Pál független képviselő szerint a kórháznál meleg és hideg vizes kút is van, amelyet be lehetne vonni a standba. A meleg víz Mucsi László irodavezető szerint jelenleg is segíti a strandot, a hideg vizes kút le van zárva, de annak minősége erre a célra nem volna alkalmas. A rendszer kiépítése pedig egyébként is nagyon drága volna, hiszen a víz elvezetése jelenleg nem megoldott.

Szabó Pál: annak a kútnak a minősége nem rosszabb, mint az újonnan fúrt kúté. Erről részletes kémiai kimutatást szeretne kérni. Az irodavezető szerint nem véletlen, hogy az Alföldvíz Zrt. lezárta a kutat és a távvezeték kiépítése is problémás.

13:14: A Hód-Fürdő Szolgáltató és Üzemeltető Kft. 2019. évi árjegyzékének módosítása a következő napirend. Gömöri Csilla ügyvezető elmondta, csekély mértékű emelést terveznek jövőre, általában 20, 30 és 100 forintos tételekben. – A konditermet óránként 3000 forintért lehetne használni – ismertette. Az egyesületek versenyzőinek a havi 3300 forintos díjat 3600-ra növelnék.

Gömöri Csilla úgy látja, minden évben kellene 50-100 forintot emelni a belépőkön, mert így elkerülhető lenne, hogy 3-4 évente nagyobb mértékben legyen drágulás. Véleménye szerint az alig észrevehető árnövelés miatt nem csökkenne a vendégszám. Száz kilométeres körzetben még az emelt díjak is a legolcsóbbak közé tartoznak.

Molnár Lászlóné: több szülő megkereste azzal, hogy még így is drága a strand. A lakosok igénye az, hogy egy vitán egyeztessenek a fürdővezetőkkel az áremeléssel kapcsolatban. – Évek óta veszteséges a fürdő, és ez az összeg egyre nagyobb. Miért van ez így? – tette fel a kérdést.

Gömöri Csilla: ha nem is csökkentik a veszteséget az áremeléssel, de muszáj követni az inflációt és a béremeléseket. Egy éves vízdíj például 40, a termálvíz 75, az áram 60 millió forint egy évben, míg a távhőért egy esztendőben 150 millió forintot kell fizetni.

Molnár Lászlóné: az utóbbi időben minden héten belepiszkított valaki a medencébe, ezért minden alkalommal le kellett engedni azt. Mennyi vízdíjat kellett emiatt költeni?

Gömöri Csilla: ez a jelenség mára megszűnt, de még mindig nem tudják, mi történt pontosan.

Márki-Zay Péter: lakossági igény lenne, hogy legyen kijelölt dohányzóhely a vendégeknek. Akár a strandon kívül egy kilépőjeggyel meg lehetne ezt oldani.

A fürdővezető szerint ez csak problémát jelent, hogy jelenleg nincs kijelölt hely, ugyanis a vendégek elbujkálnak, és úgy cigiznek a strand területén. Az illetékes hatóságok pedig nem csak a vendéget, hanem az üzemeltetőt is megbüntetik.

Márki-Zay Péter: a következő közgyűlésre a hivatal készítsen elő egy javaslatot, hogyan lehetne a nemdohányzók védelme mellett egy dohányzóhelyet kijelölni.

Hegedűs Zoltán: a vízdíj csökkentésére a kutat már az előző városvezetés fúratta 2016-ban, és tavaly év végén 170 millió forintot különítettek el a gazdaságosabbá tétel céljából. Tehát az előző városvezetés érzékelte a problémát, hogy vezetékes vízzel töltik fel a medencéket.

A képviselő hozzátette, sajnálja, hogy nem szavaznak az áremelésről, mert ő személy szerint nem támogatja az emelést.

Márki-Zay Péter: ő sem támogatja, de az érdekes, hogy évekkel ezelőtt 410 forintos emelést gondolkodás nélkül megszavazott a testület, és nem tettek meg mindent a veszteségcsökkentés miatt.

Fekete Ferenc visszautasítja, hogy az előző városvezetés nem foglalkozott eleget a stranddal. Elég csak a beléptetőrendszerre gondolni, ami pluszköltségeket hozott a fürdőnek.

Hegedűs Zoltán: a polgármester megint kisajátítja magának azokat a fejlesztéseket, amiket még az Almási István által vezetett önkormányzat indított el.

13:06: Folytatódik az ülés. Az első napirendi pont a közgyűlés következő időpontjának meghatározása lesz. A javaslat december 7., 10 óra.

Vágó János fideszes képviselő szerint 8 órakor kellene kezdeni, mivel most is 9 órakor kezdtek, és még csak most értek az első napirendhez. Továbbá karácsony közeledtével egyre több rendezvény lesz, amiken a városvezetésnek meg kell jelennie.

A többség elfogadta a módosítást, így a december 7-i ülés 8 órakor kezdődik majd.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 34

12:02: Ebédszünetet rendeltek el. 13 órakor folytatódik az ülés, és következik az első napirendi pont.

11:26: Lezárták a napirend előtti felszólalásokat. Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője ismertette a városban zajló beruházásokat. Az Ipari Park bővítése zajlik a Modern Városok Program keretében, ugyanúgy, mint a keleti elkerülő építése. A 3,2 kilométer hosszú utat vagy december végén, vagy január elején helyezik a forgalomba.

Az óvodák fejlesztése lassan a végéhez közeledik. A 11 intézményből 9 helyen már végeztek a munkálatokkal.

A volt Kossuth helyén jó ütemben halad a tó és pihenőpark építése, az év végére befejeződik a beruházás. Jelenleg a növénytelepítések vannak folyamatban.

Az orvosi rendelők felújítása véget ért. 230 millió forintos pályázati forrásból 118 szociális bérlakást újítanak majd fel.

A tram-train kapcsán a kivitelező a határidőt nem tudja tartani. Jelenleg az Ady Endre utcán a pályaelőkészítés folyamatban van, a Bajcsyn pedig már megépült a vágány. Utóbbi utcán karácsonyra megoldják, hogy mindkét oldalról behajthassanak a járművek.

Folyamatban van a Varga Tamás Általános Iskola Holló utca 36. szám alatti épületének a teljes körű felújítása. A Németh László Gimnáziumban új, mintegy kétezer négyzetmeres szárny épül. A Bethlent is bővítik, jelenleg a kiviteli terveket készítik el. 5-6 milliárd forintból új ebédlő, kiszolgálóhelyiség és kollégium is lesz.

Márki-Zay szerint itt a bizonyíték, hogy a fejlesztések nem álltak meg, sőt újak is lesznek. Ilyen például a Felcsútról érkezett színes buszmegálló.  – Egy 400 millió forintos pályázatot is nyertünk szeptemberben hulladékudvar kialakítására – ismertette a polgármester.

11:18: Benkő Zsolt: “a polgármester a Fidesz egészét nevezi korruptnak, és én 2006 óta vagyok a párt képviselője. Úgyhogy amikor a kormánypártot letolvajozza, akkor engem is. Így politizál január óta.” – Állandóan félrevezeti a választóit, ugyanakkor megmentőként állítja be magát. Nem loptunk el senkitől semmit. Jó lenne, ha a vádaskodások helyett a vásárhelyi ügyekkel foglalkozna, és arról beszéljünk, ami ide tartozik – reagált Márki-Zay szavaira a városatya.

Márki-Zay Péter: számos oka van, hogy a Fideszt tolvajnak nevezze, ugyanakkor tiltakozik az ellen, hogy minden fideszest lopással vádolna. – Én a képviselő-testülettel soha nem tettem ilyet – jelentette ki. Úgy véli, a fideszesek még egy hazugságot sem tudtak rábizonyítani, mivel senkit nem vezet meg.

10:49: Fekete Ferenc: “ünneprontó leszek, nem a vitát szeretném folytatni”. A fideszes képviselő szerint a hétfői közgyűlésen Molnár Lászlóné ugyanis lopással vádolta meg a vásárhelyi sportvezetőket a TAO-pénzekkel kapcsolatban. – Több vállalkozó is felhívott, hogy ugye nem gondoljuk, hogy ezek után adnak támogatást – mondta. Hozzátette, Molnárné ha lopást sejt, akkor tegyen feljelentést a sportegyesületek vezetői ellen, mert így hosszú évekre tönkretehetik a város sportját.

Molnár Lászlóné: 2 ezer gyermek sportolhat a TAO jóvoltából, de mi lesz a többi gyermekkel? Összesen 63 sportegyesület van Vásárhelyen, és 4 klubot érintenek ezek a támogatások.

Márki-Zay Péter szerint egy cég sem sértődött meg, jövőre lesz TAO-támogatás a vásárhelyi vállalkozásoktól. – A Facebook-oldalamra is kitettem, hogy mindenki segítségért kérjük TAO-ügyben – ismertette, hozzátéve, a képviselők is segíthetnének ebben.

Benkő Zsolt: ezt a polgármesternek kell megoldania, ezért kapja a fizetését. A képviselő visszautasította azt, hogy a fideszes képviselőket rendszeresen tolvajnak nevezi a polgármester. – Én soha nem loptam senkitől semmit – jelentette ki. Kis Andrea szavaira úgy reagált: érdekes, hogy a szegedi szocialista polgármester, Botka László ügyeit nem hozza fel, holott már bírósági ügyek is születtek.

Márki-Zay Péter: a sportvezetők és a képviselők is arra esküdtek fel, hogy segítsenek az egyesületeken. Hozzátette, ő soha nem nevezte Benkő Zsoltot tolvajnak. – Az eddigi információm szerint Botka László pedig nem bűnöző, úgyhogy amíg ez be nem bizonyosodik, én kiállok mellette – fejtette ki.

10:32: Cseri Tamás: egy ember értéklítélete nem azon múlik, hogy kire szavaz. – A polgármester szavazói is sokszor nyomdafestéket nem tűrően mocskolódnak a Facebookon – mondta. Kis Andreával kapcsolatban úgy fogalmazott, az alpolgármester megint visszadobta a labdát, holott korábban megígérte, hogy a Zuschlag-üggyel kapcsolatban kiadja a tanuvallomását. A képviselő ragaszkodik a papírok elolvasásához.

Márki-Zay Péter szerint a fideszeseknek kellene elhatárolódni Zuschlag Jánostól.

Hegedűs Zoltán: ha Kis Andreának nincs takargatnivalója az ügyben, akkor azt miért nem hozza nyilvánosságra? Ezzel a vásárhelyi embereknél el lehetne oszlatni a kételyeket.

Kis Andrea: eljött az a pont, amikor bíróságra viszi az ügyet, mert megelégelte, hogy a Fidesz mit sejtet Zuschlag-ügyben a lakosság felé.

Molnár Lászlóné: Cseri Tamás már annyit beszélt, hogy ne kapjon újabb 5 percet, mert már meg lehet tőle bolondulni.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 39

10:25: Bálint Gabriella: “vendégként, süteménnyel és kávéval fogadtam a tüntetőket múlt hét szombaton, szerintem így kellene eljárni a jövőben is. Tüntetésként indult, de nem tüntetéssel zárult, mert volt, aki még a receptet is elkérte”. – Azt viszont nem tartom helyesnek, hogy nem hallgatták meg azt, amit mondani akartam. Ha valakinek bármi kérdése van velem kapcsolatban, az tőlem kérdezze meg, ne mástól – mondta a fideszes képviselő, a Kapcsolat Központ vezetője. Felhívta a figyelmet: egy vezetőnek felelősséget kell vállalnia, mert könnyen elfajulhatnak a dolgok a tüntetések miatt.

Márki-Zay Péter elismeri, hogy bátor volt Bálint Gabriella, amiért kiállt a tüntetők elé, és süteménnyel fogadta őket. Ugyanakkor a fideszeseknek is tükörbe kellene nézni, mert sok esetben ők is uszítanak.

10:04: Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter félreértette őt. Nincs azzal baj, ha országos politikai ambíciói vannak. – A polgármesterünk marketingben verhetetlen, amivel nincs probléma. Azzal van a gond, hogy a hívek az utcán félelmet keltenek a vásárhelyiekben a fenyegetőzéseikkel – reagált.

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő ott volt a hétfői tüntetésen. – Azt mondták, hogy akasszák fel Havasi Katalint Lázárral, ami szexuális utalás. Mindenki gondolkozzon el ezen – jelentette ki.

Cseri Tamás szerint a polgármester hazudik a a 2007-es kórháztüntetéssel kapcsolatban. – Akkor a Jobbik ifjúsági tagozatából vitte valaki az akasztófát, és személy szerint tudják is, hogy ki az – mondta a fideszes képviselő. Hozzátette, amit Márki-Zay csinál, az történelemhamisítás.

– Az a kommunista hozzállás, amit a polgármester képvisel, mert amint hatalomra került, ítélkezni akar. Polgármester úrnak nincsenek meg a szükséges eszközök a kezében, és szerintem nem is lesznek, csak egy kisebb csoportot tud hergelni – fejtette ki Cseri Tamás. Azt kéri, hagyják békén a választópolgárokat, mert szinte már megszokták, hogy a fideszes szavazókat hülyének nevezi a polgármester, aki ezzel több mint tízezer embert becsmérel a városban.

Cseri szerint Kis Andreának is rég tisztázni kellett volna már magát a Zuschlag-ügyben.

Kis Andrea: a 2007-es kórháztüntetésen az akkori ellenzéki képviselők is részt vettek, s bizony voltak súlyos megszólalások. Az alpolgármester szerint Cseri Tamásnak nem lezárt ügyekkel kellene foglalkoznia, hanem inkább a jelenlegi országos korrupciós ügyekkel.

Erre Márki-Zay Péter is ráerősített.

09:50: Hegedűs Zoltán: november 12. a szociális munka napja. Ezen a napon Márki-Zay Péter a város kórházának főigazgatóját egy kommunista gyilkoshoz, Biszku Bélához hasonlította. – Felháborító, hogy köztiszteletben álló emberekről így vélekednek és egy tüntetésen akasztással fenyegetik az orvosigazgatót és az országgyűlési képviselőt – jelentette ki a Fidesz-frakció vezetője. Hozzátette, attól tart, ha a polgármester nem fogja vissza a híveit, akkor erőszakra kerül sor. A rendszerváltás óta, azaz 28 éve nem hangzott el akasztásra utaló kifejezés Vásárhelyen.

– A politikát az utcáról hozzák vissza ebbe a terembe – javasolja a képviselő.

Márki-Zay Péter: ez szórakoztató hozzáállás, mivel a 2007-es kórháztüntetésre akasztófát vittek a résztvevők, az akkori miniszterelnökre célozva. – A politikát valóban hozzuk vissza a terembe, oszlassuk fel a közgyűlést! – mondta a polgármester, aki hozzátette, azért foglalkozik országos politikával, hogy mindenhol küzdjön a kormány ellen.

A politikus azt sem érti, hogy a Vásárhelyi Televízió miért nem közvetíti a közgyűlést, amikor a legnézettebb műsora volt. A Biszku Béla-díjakról elmondta, azzal nem Bálint Gabriella, Havasi Katalin és Kallai Árpád szakmai tevékenységét bírálta, hanem az erkölcsi döntéseiket.

– Ha Ön háborút hirdet, akkor háborúra számítson – reagált Kószó Péter.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 37

09:46: Nagy Ernő a szociális bérlakások kapcsán szólal fel. – Egy lakásra tízen pályáznak, így nagyon nehéz dönteni, kinek adjuk azt. Ezért a következő évi költségvetésben forrást kell elkülöníteni a szociális bérlakások felújítására, illetve építésére.

Kis Andrea alpolgármester: eddig a városban úgy is vásárolhatott valaki bérlakást, hogy abban bérlő lakott. Az új tulajdonos több esetben megemelte a bérleti díjat, amit a bérlő már nem tud fizetni. Emiatt is több figyelmet kell szenteli a lakásokra.

09:43: Kószó Péter: arra vonatkozóan van-e időkorlát, hogy az előterjesztéseket hány percben lehet előadni?

Tatár Zoltán aljegyző: ez csak képviselői felszólalásra vonatkozik.

Kószó Péter: a polgármester nagyon kedveli a demokráciát. Ha mi 3 percben mondhatunk véleményt, arra Ön 15 percben reagál. Ez demokratikus?

Márki-Zay Péter: az SZMSZ a polgármesteri reakciót nem korlátozza, de ezt még az előző városvezetés szavazta meg.

09:39: Kószó Péter szólalna fel, azonban nem működnek a képviselői mikrofonok. Amíg a technika nem áll helyre, addig szünetet rendelnek el.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 36

09:37: Időkorlátokat vezettek be a közgyűlésen az SZMSZ szerint. E szerint a jövőben ügyrendi felszólalásra és személyes megjegyzésre 3, napirend előtti felszólalásra és napirendi felszólalásra 5 perc áll rendelkezésre.

09:32: Nagy Ernő szerint erkölcsi kötelesség, hogy támogassák a felsorolt egyesületeket.

Hegedűs Zoltán: azzal, hogy a polgármester szót adott Nagy Ernőnek, úgy vitát indított el, így megsértette az SZMSZ.t.

Márki-Zay: ez nem igaz, Nagy Ernő javaslatát is meg kell hallgatni.

A közgyűlés 8-5-1 arányban leszavazta Nagy Ernő javaslatát, így a 35. napirendet leveszik a napirendről. Ugyanilyen arányban a többi napirendről sem tárgyalnak ma.

09:15: Kecskeméti Rita javaslata szerint többek között a költségvetés módosítását, a magánszemélyek építményadó mentességét, a helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatást, a közgyűlés feloszlatásának kimondását, a Minőségi otthoncsere programmal kapcsolatos döntést, a Beszerzési szabályzat és az SZMSZ módosítását is le kellene venni a napirendről. Ezen túl a Susán Kft. által benyújtott bérfejlesztési támogatásról, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat támogatásáról, a Hód-Fitness SE támogatásáról, a Rudnay Gyula művészeti ösztöndíjról folytatásáról, a Fandante Kamarakórus Egyesület és Hős-Nagy Péter támogatásáról sem tárgyalnának.

Márki-Zay Péter mindegyik napirendre külön reagál, véleménye szerint mindet politikai okok miatt vennék le a fideszesek.

Kecskeméti Rita: inkább dolgozni kellene, nem a polgármester kampányszövegét hallgatni.

Márki-Zay visszautasítja ezt, szerinte a fidesz képviselői ne merjenek munkáról beszélni, amikor tárgyalni sem akarnak a munkáról. – Önök nem a városért ülnek itt, hanem azért, hogy akadályozzák a munkát – jelentette ki.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 33

09:05: Kecskeméti Ritáé az első felszólalás. A fideszes képviselő azt javasolja, több pontot vegyenek le a napirendről, s ezt vita nélkül tegyék meg, mert legutóbb is 3 órába telt, mire eldöntötték, miről tárgyaljanak aznap.

Márki-Zay Péter szerint ez a demokrácia korlátozása, hogy még csak nem is beszélhetnek arról, miért törölnének el több napirendet.

Máris vita alakult ki a polgármester és Kecskeméti Rita között. A képviselő Varga Ildikó jegyzőt kérdezik, van-e erre lehetőség.

Nagy Ernő szocialista képviselő a 35. napirendi pontot szeretné levetetni: döntés az önkormányzati tulajdonban levő egyes, ipartestület besorolású ingatlanok elidegenítéséről szól.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője: nem csak a képviselőknek, hanem a polgármesternek is be kellene tartania az SZMSZ-t.

Márki-Zay Péter: az ülésteremből nem tilthatják ki a polgármestert, ezért beszélni fog arról, hogy milyen napirendi pontokról van szó. – Ha ennyire tarthatatlan állapotokat látnak Vásárhelyen, akkor oszlassák fel a közgyűlést – tette hozzá a politikus.

Varga Ildikó: ülésvezetői jogkör, hogy miről beszél a polgármester. A kormányhivatal majd megvizsgálja ennek törvényességét.

09:00: Márki-Zay Péter megnyitotta a testületi ülést. A grémium határozatképes, Grezsa István fideszes képviselő nincs jelen.

08:55: Köszöntjük olvasóinkat a Városházáról! Hamarosan kezdődik a közgyűlés, a képviselők folyamatosan érkeznek a díszterembe.

Napirend:

  1. A Közgyűlés időpontjának meghatározása
  2. Beszámoló a Belső Ellenőrzési Csoport 2018. évi III. negyedévi tevékenységéről
  3. Hód-Fürdő Szolgáltató és Üzemeltető KFT 2019. évi árjegyzékének módosítása
  4. Belső Ellenőrzési Iroda 2019. évi munkaterve
  5. Napirend: Belső Ellenőrzési Iroda 2018. évi munkatervének módosítása
  6. Egyebek

Kövesse velünk 9 órától az eseményeket online!