Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában 4

Tanáraikkal és szüleikkel a Klauzál iskola egész tömbjét megkerülték ma este sötétedés után a magukkal készített lampionokkal a diákok.

– Két perc alatt lettem kész vele, s egy mosolygós arc van rajta – árulta el Szemerédi Zétény, hogy milyen könnyen készítette el a lampionját egy olló, némi papír, ragasztó és persze egy üveg és egy mécsesgyertya segítségével. – Első ízben veszek részt ilyen felvonuláson, pedig már hetedikes vagyok.

Zétény a saját maga készítette lampionnal.

A lampionok sokfélére sikerültek, a leggyakrabban azonban a Márton-napi liba saját kezűleg készített rajzát ragasztották és jellemzően kisebb, nagyobb üvegre. De akadt bőven kivétel, még játék bányászlámpát is szorongatott valaki. Az üvegesbe tett teamécsest azonban nehéz volt meggyújtani. Csak öngyújtóval és annak is a legnagyobb lángjával ment az elszánt szülőknek.

– Itt a nagyiskolában első alkalommal rendezünk ilyet, de ez hagyomány nálunk. Ilyenkor lampiont készítenek a gyerekek, s azzal zárjuk a Márton-napi ünnepkört, hogy fel is vonulunk vele – mondta Miklós Anikó igazgató. – Eddig mindig a Nádor utcai épületünket kerültük meg, de mivel a múlt héten a szomszédos ovisok is ott vonultak, ezért most itt rendeztük meg.

A negyedikes Bakos Bence azt mondta, hogy körülbelül másfél órájába telt mire a lampionja elkészült és olyan lett, amilyet szeretett volna.

Bence, apukája és a két gyerek lampionja.

– Két libát is rajzoltam hozzá, majd az üvegre ragasztottam őket. A drótot, azaz a lampion fogóját már a tanárnő tette rá, mert az osztályban senki sem tudta, hogyan kell – tette hozzá. Bencét a szülei mellett a még ovis Gergő öccse is elkísérte. Saját lámpácskával.

Gergő a bányászlámpával.

A lampionos menet indulása előtt a harmadik osztályosok mondókáját hallgatták meg a felvonulás résztvevői, akik aztán szépen sorjáztak ki egymás után a suli kapuján. Az iskolába közel 300-an járnak, többségüket a szüleik is elkísérték a menet során.

A Klauzál iskola lampionos felvonulása

Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában 2
Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában 1
kepatmeretezes_hu_DSC_0565
kepatmeretezes_hu_DSC_0567
kepatmeretezes_hu_DSC_0568
Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában
kepatmeretezes_hu_DSC_0569
kepatmeretezes_hu_DSC_0566
kepatmeretezes_hu_DSC_0570
kepatmeretezes_hu_DSC_0572
kepatmeretezes_hu_DSC_0573
kepatmeretezes_hu_DSC_0575
kepatmeretezes_hu_DSC_0576
kepatmeretezes_hu_DSC_0574
kepatmeretezes_hu_DSC_0577
kepatmeretezes_hu_DSC_0578
kepatmeretezes_hu_DSC_0581
kepatmeretezes_hu_DSC_0580
kepatmeretezes_hu_DSC_0583
Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában 3
kepatmeretezes_hu_DSC_0585
kepatmeretezes_hu_DSC_0588
Lampionos Márton-nap a Klauzál iskolában 4
Lapionokkal vonulta fel a Klauzál diákjai
kepatmeretezes_hu_DSC_0587
kepatmeretezes_hu_DSC_0590
kepatmeretezes_hu_DSC_0591
kepatmeretezes_hu_DSC_0592
kepatmeretezes_hu_DSC_0593
kepatmeretezes_hu_DSC_0594
kepatmeretezes_hu_DSC_0599
kepatmeretezes_hu_DSC_0595
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...