Százmilliárdos beruházásokat indíthat el Lázár János 1

Több vasútvonal fejlesztése szerepel a kormánybiztos tervei között.

Megkezdte a dél-magyarországi régió közlekedésfejlesztéséért felelős kormánybiztosi munkáját Lázár János. A politikus erről csütörtökön tájékoztatta a sajtót Hódmezővásárhelyen.

Az országgyűlési képviselőtől a tram-train beruházás mellett azt is kérte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy vizsgálják meg a Békéscsaba-Hódmezővásárhely közötti vasútvonal korszerűsítésének feltételeit. – Emiatt Békéscsaba és Gyula polgármesterével is tárgyalok a közeljövőben. A felújításra vonatkozó tervek már elkészültek – ismertette Lázár.

A kormánynak az is célja, hogy gazdasági növekedést érjen el a déli régióban és a Vajdaságban, hogy érdemes legyen a fiataloknak a térségben maradni. Ennek egyik feltétele a Szeged-Szabadka és a Szabadka-Baja vasútvonal felújítása. – Megpróbálunk uniós forrást szerezni erre, ha nem sikerül, akkor a magyar és a szerb kormánynak össze kell fognia az ügyben – mondta a kormánybiztos.

Szeged és Szabadka között 31 percre szeretnék csökkenteni a menetidőt, Szeged és Baja között pedig jelenleg nem jár vonat. Itt korábban 2 óra volt az út, ezt a felére redukálnák. A két vasúton a korszerűsítés összesen 150 milliárd forintba kerülne.

Lázár János a Szeged-Budapest vonalon is felújítást tervez, az erről szóló javaslatot a kormány elé terjeszti majd.