1

Pénteken 18 órától Hódmezővásárhely ad otthont a Len-in mánia néven futó, világszínvonalat megütő, egyedüli és különleges ábrákat megformáló kiállításnak.

 1

A történelem egy meghatározó korszakát felölelő ötlet az Emlékpontban másfél évvel ezelőtt fogant meg, aminek megvalósítására ugyanitt kerül sor szombattól.

Ennek kapcsán részletes tájékoztatást Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Kuratóriumának elnöke adott.

 1

Amikor elkezdtünk dolgozni azon, hogy ez a kiállítás megvalósuljon, nagymértékben odafigyeltünk arra, hogy mindez aztán ne egy játékos, a szocializmus ideológiáit és túlzásait kigúnyoló tárlat legyen. Mert a célunk nem más mint, hogy megismertessünk a fiatalokkal egy adott történelmi korszakot a 21. századnak megfelelő, s abba bele is illő, emészthető módon. Persze tagadhatatlan, hogy az alkotások egyértelműen a szocializmus egy-egy igen sajátos helyzeteit, nézeteit ábrázolják, ugyanilyen sajátos megvilágításban – kezdte Fertőszegi Péter.

 1

A művészettörténész elmondása szerint a szobroknál érdemes elsősorban a címekre és a hozzájuk tartozó leírásokra odafigyelni, s az alapján asszociálni azon hatásokra, amelyek arra az adott darabra vonatkoznak.

Természetesen nem szeretnénk kihagyni azt a korosztályt sem a kiállítás megszólítása során, akik ebben a korban éltek, illetve ebbe a korszakba születtek bele. Nem utolsósorban reméljük, hogy nem csak itt Hódmezővásárhelyen, hanem az ország több pontján érdeklődést mutatnak majd ezen kiállítás iránt, hogy akár határon túlra is eltudjuk majd juttatni őket – folytatta a muzeológus.

Maga a koncepció, s annak a megvalósításához vezető útja Fertőszegi Péter mellett, Szűcs Györgynek, a kiállítás vezető kurátorának is köszönhető.

 1

Ezt követően pedig az alkotó, Udvardy Csaba baleseti sebész nyilatkozott nekünk.

A festészet után a szobrászat világa vált a hobbimmá, így kerültek alkotásaim ide, az Emlékpontba. És, ha az a kérdés, hogy miért pont a Lenin korszaka az, ami megihletett, akkor azt válaszolnám, hogy azért, mert abban a korban, a mi fiatalságunk korában ez volt az az időszak, amiben nagyon sok rendkívüli, ma már elképzelhetetlen dolog történt. Ezeket pedig szavakkal nem igazán lehet kifejezni a mai ifjak számára. Ilyenek például a szabadságba zárva, a külföldre való utazás korlátozott tényei vagy a politikai eseményeken való kötelező részvétel – mondta Udvardy Csaba.

 1

Az alkotások elkészítésének ideje olykor napokban, olykor pedig hetekbe, hónapokba telnek. Ezt leginkább technikai dolgok befolyásolják.

 1

 1

 1

 1

 1

Az érdeklődők a november 9-én, pénteken este 18 órakor megnyitásra kerülő, hódmezővásárhelyi lakcímkártyával rendelkezőknek ingyenesen megtekinthető kiállítást 2019. február 24-ig tekinthetik meg elsőként az Emlékpontban.