Négy külföldi városban vendégszerepel a Nemzeti Színház

A krokodilus, a Körhinta, a Bánk bán és a Woyzeck című előadások kelnek útra novemberben. Olyan nemzetközi fesztiválokon láthatók a Nemzeti Színház produkciói, mint a kolozsvári Interferenciák és az oroszországi Színházművészeti Biennále. A belgrádi Nemzeti két budapesti előadást is meghívott fennállásának 150. évfordulójára, a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek 2018-2019 programsorozat keretében – írja a Nemzeti Színház honlapja.

Moszkva

Valerij Fokin rendezése, A krokodilus a Moszkvában (és részben Szentpéterváron szeptember 15. és november. 26. között) zajló III. Színházművészeti Biennálén látható a moszkvai Művész Színházban. Az összművészeti seregszemle középpontjában a színház áll, és ehhez kapcsolódik az irodalom, a képzőművészet, a zene, lesznek mesterkurzusok, szakmai előadások, kiállítások és könyvbemutatók is. A fesztivál versenyprogramjában a legjelentősebb orosz rendezők – Valerij Fokin, Adolf Sapiro, Rimas Tuminas, Jurij Butuszov, Szergej Zsenovacs, Robert Szturua, Grigorij Kozlov, Kama Ginkas, Dmitrij Krimov, Szergej Fedotov – munkái szerepelnek. A Nemzeti Színházból érkező A krokodilus a versenyen kívüli programban látható, amelybe jeles orosz rendezők külföldi munkáiból válogattak.

Belgrád

A belgrádi Nemzeti Színház idén novemberben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, és az ehhez kapcsolódó események keretében a Körhinta és a Bánk bán című előadásokat mutatja be a budapesti Nemzeti. A vendégszereplés a néhány ezer fős magyar ajkú belgrádi számára ünnepi esemény, a szerb közönség számára pedig lehetőséget teremt egy 19. és egy 20. századi magyar történetet megismerésére. A belgrádiak 2016-ban egy szerb klasszikussal, Jovan Sterija Popović Hazafiak című darabjával (rendező Urbán András) szerepeltek a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválján, a MITEM-en.

Szatmárnémeti

A Körhinta vendégszerepel a partiumi városban: a szatmárnémeti Északi Színházzal és annak magyar nyelven játszó Harag György Társulatával régi jó viszonyt ápol a budapesti Nemzeti. 2013 óta a szatmáriak Caragiale Elveszett levél című darabjával, Shakespeare-től a Tévedések vígjátékával vendégszerepeltek, Visky András Pornó című drámája pedig a MITEM programján volt látható. A Nemzeti Színház a Vitéz lélek és két monodráma, a Mezei Mária – Hoztam valamit a hegyekből és a Fedák Sári után a Körhintával lép fel a Szamos partján.

Kolozsvár

Hatodik alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a Kolozsvári Állami Színház. Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig olyan rendezők alkotásait látják vendégül, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrošius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso, Klim Kozinsky. A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a „háború”. Így került a programba a háború, a hatalom és a kiszolgáltatottság témáját körbejáró Woyzeck ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Forrás: origo.hu