Ismét felcsendült Vásárhelyen a Száraz tónak nedves partján népdal

Szokolay Dongó Balázs elevenítette fel a hétvégi koncertje után a közismert népdalt – tette közzé a Szeretem Vásárhelyt Egyesület a közösségi oldalán.

Ki ne emlékezne a Száraz tónak nedves partján… kezdetű népdalra, melynek ellentmondásos és poénos strófái igazi csemege a vájt fülűeknek:

Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol.

Hallgatja egy süket ember, ki a vízben lubickol.

Sej, haj, denevér, bennünk van a kutyavér.

Vak meglátja, hogy kiugrik, sánta utánaszalad,

kopasz ember haját tépi, a néma meg óbégat.

Sej, haj…

Gondolta volna, hogy a fülbemászó dallamokat nem máshol, mint Hódmezővásárhelyen, és nem más, mint Kodály Zoltán gyűjtötte, 1932-ben?

Köszönet Szokolay Dongó Balázs népzenésznek, aki hódmezővásárhelyi koncertje után elevenítette fel a közismert népdalt! – tette közzé a Szeretem Vásárhelyt Egyesület a Facebookon.

Száraz tónak

Ki ne emlékezne a Száraz tónak nedves partján… kezdetű népdalra, melynek ellentmondásos és poénos strófái, igazi csemege a vájt fülűeknek:Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol.Hallgatja egy süket ember, ki a vízben lubickol.Sej, haj, denevér, bennünk van a kutyavér. Vak meglátja, hogy kiugrik, sánta utánaszalad,kopasz ember haját tépi, a néma meg óbégat.Sej, haj… Gondolta volna, hogy a fülbemászó dallamokat nem máshol, mint Hódmezővásárhelyen és nem más, mint Kodály Zoltán gyűjtötte, 1932-ben.Köszönet Szokolay Dongó Balázs népzenésznek, aki hódmezővásárhelyi koncertje után elevenítette fel a közismert népdalt.

Közzétette: Szeretem Vásárhelyt – 2018. október 29., hétfő