Forradalom, vécékefe, Molotov-koktél – ez a Márki-Zay Péteri jövő

Vidékiesen szólva „száz öregasszony” sem tudná megmondani, de nyilván még Török Gábor sem azt, hogy milyen politikai szerepet szán magának Hódmezővásárhely polgármestere. Annak ellenére, hogy többször is kijelentette, hogy nem ér rá ellenzéki pártot és mozgalmat szervezni, mégis rendszeresen foglalkozik ezzel a témával. Mindenféle elemzés nélkül, csupán Márki-Zay Péter saját mondatait és gondolatait szemügyre véve is rengeteg az ellentmondás.

Február 25-én Hódmezővásárhelyen a függetlenként induló Márki-Zay nyerte a polgármester-választást. Talán nem tévedek nagyot, hogy azért, mert a városlakók valamiféle változást akartak, de legalábbis abban bíztak. Nyilván nem azért szavaztak rá, hogy az ezt követő időszakban a friss vezető országos kampányt folytasson és gyakorlatilag bármelyik párt mellé odaálljon a Jobbiktól az MSZP-ig. Ezt mégis elnézték neki, mert hittek abban, hogy április 8. után visszatér a kőfal mögé és Hódmezővásárhely ügyeivel foglakozik.

Nem így történt. Habár a polgármester saját maga is bevallotta, hogy barátai figyelmeztették városvezetői teendőire, csupán ideig-óráig volt képes helyben maradni. Azt talán hagyjuk is, hogy közvetlenül a választás után az őt támogató pártokat inkompetensnek nevezte, miközben kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója irányította, több száz aktivistát mozgatva. Ami ezután következett, az viszont már nem magyarázható semmivel.

Márki-Zay Péter ugyanis az elmúlt 7 hónapban több országos médiaszereplést tudhat maga mögött, mint egy átlagos ellenzéki párt elnöke. Azt pedig nyilvánvalóan nem hiszi el senki sem, hogy mindezt csak „szabadidejében” csinálja, ahogyan ő azt igyekszik beállítani. Ennyi szabadideje ugyanis nincs olyan embernek, aki egy megyei jogú várost hivatott irányítani – egy olyan várost egyébként, melynek polgármesteri hivatalából röpke néhány hónap alatt több mint 30 ember állt fel Márki-Zay érkezését követően. A szakemberhiány ténye éppen azt indokolná, hogy a polgármester helyben működtesse a várost és igyekezzen annak hasznos polgára lenni.  Az első az egyenlők között, aki egységet és békét teremt, nem újabb és újabb konfliktusokat kreál. Hódmezővásárhelynek ugyanis elsősorban BÉKÉRE van szüksége. Ami viszont február 25. óta nincs.

Éppen ezért adódik a kérdés: vajon mit akar Márki-Zay Péter?

Miért hasznos Hódmezővásárhely polgárainak, hogy polgármestere Budapest egyik kerületében a DK polgármesterjelöltje mellett kampányol szeptember 28-án, miközben Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét október 16-án a legelutasítottabb politikusnak nevezi az ATV-n?

Miért hasznos Hódmezővásárhely polgárainak, hogy Sneider Tamást, a Jobbik elnökét szövetségesének nevezi, s mindeközben október 7-én saját Facebook-videójában szükségesnek látja a Magyar Gárda életre hívását? Szó szerint így: „A Jobbikba kellenek zsidók és cigányok is, de radikálisnak kell lenni, mert igenis a tisztességes és becsületes magyarságért ki kell állni valakinek, igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is. De ő határozottan ki tud állni az ország bűnözői ellen, fel tudja szabadítani Magyarországot.”

Miért hasznos Hódmezővásárhely polgárainak, hogy augusztusban Balmazújváros független jelöltje mellett kampányoljon, s erre szánjon másfél hónapot, amit egyébként maga Hegedűs Péter is elismert augusztus 13-án, ekképpen: „Visszatérve a végeredményt befolyásoló tényezőkre, megemlítette Márki-Zay Péter támogatását. A korábban hivatásos katonaként szolgáló Hegedűs még a katonai főiskoláról ismerte a hódmezővásárhelyi polgármester kampánystábjának egyik fontos tagját. Márkival a kapcsolatuk másfél hónap alatt bontakozott ki, végül a felkapott ellenzéki polgármester ajánlotta fel, hogy találkozzanak és beszélgessenek Balmazújvárosban nyilvánosan. „

Miért hasznos Hódmezővásárhely polgárainak, hogy az LMP-ből kilépett Hadházy Ákossal, – azon túl, hogy rokonok – az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal tüntetett Budapesten október 23-án, ahol olyan képet vázolt fel, melyben a jövőben forradalmárok rángatnak ki embereket a limuzinjaikból és arany vécékeféket keresnek kastélyokban?

Miért hasznos Hódmezővásárhely polgárainak, hogy polgármestere állandó szereplője az országos médiumoknak, ahol egyetlen lehetőséget sem hagy ki, melynek során a kormány legfőbb ellenségének tüntetheti fel magát?

Mit profitálnak a város lakói a fentiekből?

Mi egy megyei jogú város polgármesterének feladata?

Vajon az, hogy városát helyben a legjobb tudása szerint irányítsa és megteremtse az ott élőknek a lehető legoptimálisabb körülményeket? Vagy az, hogy országos politikai pártokat osszon ki, adjon nekik tanácsokat és ezzel együtt nagypolitikai babérokra törjön, és ellenzéki mozgalmakat hozzon össze? S mi van, ha ez sikerül neki és országos politikus lesz? Molotov-koktélokat hajigál, vécékefét keres, vagy embereket dobál ki autókból? Létrehozza a Martens-bakancsos Magyar Gárdát és az élükön végigdübörög 3200 magyar településen?

De mindegy is, mert nyilvánvalóan elhagyja Hódmezővásárhelyt. 2003-ban már megtette, meg fogja tenni újra.

Olyan embertől hosszú távú városfejlesztési koncepciót várni, békét és jó közérzetet remélni, aki nem itt látja a jövőjét polgármesterként, nem lehet egyetlen józanul gondolkodó hódmezővásárhelyi reális vágya sem.

Ezért. 

Ebből. 

Elég.