Megrepedt a Szent István-szobor "névtáblája"

Az 1996. augusztus 20-án avatott szobor történetében nem ez az első szerencsétlenség. Nem sokkal avatása után a keresztet lopták el a kezéből. Van olyan köztéri műalkotás, melyet már az avatása utáni napon kellett leemelni a helyéről, akadt melyet kétszer is ledöntöttek. És számos kisebb alkotás tűnt el szőrén-szálán.

Ennyi szerencsétlenség nem érte még köztéri alkotást, mint ami a Máté István szobrászművész által készített, s a vásárhelyi Szent István téren 1996. augusztus 20-án felavatott Szent István-szobrot.

Megrepedt a Szent István-szobor "névtáblája" 1

A Szent István-szobor avatása 1996. augusztus 20-án.

A műalkotás megrepedt – hívták fel figyelmünket olvasók. Mint azt a helyszínen jól látható a szobornak nincs semmiféle baja, de a talapzatát alkotó egyik, épp első királyunk nevét hordozó lap azonban megrepedt. Ráadásul mint neve elhallgatását kérő olvasónk mondta, már idén tavasszal is jól látható volt, hogy egy sötét csík van a névnél, de akkor még azt hitte, hogy csak a műalkotásról lecsorgó, hólé hagyott maga után szürke csíkot. A Szent István-szoborral, mely a Tanácsköztársaságot ábrázoló szoborcsoport rendszerváltás utáni eltávolítása okozta űrt, s a nemzeti múltat hivatott betölteni, egyszer már történt szerencsétlenség.

Avatása után nem sokkal egy egy férfi felmászott az emlékműre, felült István király mögé, s kiragadta a kezéből a kettős keresztet, majd lemászott vele. A keresztet az egyik közeli utca bokrai alá hajítva napok múlva találta csak meg egy helybéli. Azt Máté István szobrászművész akkor erősen rögzítette azt a szobor kezében.

Grezsát ledöntötték, de József Attilával is bajok akadtak

Két másik köztéri alkotással is akadtak bajok a közelmúltban. Grezsa Ferenc irodalomtörténész, egyetemi tanár, Németh László életműve kutatója mellszobrát, Návay Sándor formázta meg, s állították azt 1994-ben a Bethlen (mely igazgatója volt 1962 és 1975 között) előtti úgynevezett tudós sétányra. Ezt az alkotást kétszer is ledöntötték vandálok – mint utólag kiderült ugyanaz a fiatalember. A mellszobort végül a gimnáziumba helyezték át.

József Attila, a Hősök terén avatott Kligl Sándor által alkotott szobra két nappal 2005 októberi avatása után megsüllyedt. Annyira, hogy le is kellett szerelni, s raktárban helyezték el, míg az alapzatot megerősítették, s a szobrot és mellékalakjait visszatették. Az alapzatot egyébként már azelőtt megrongálták, hogy a kompozíciót felavatták volna 2006 októberében a szoborcsoport egyik részét, a lámpát is letörte valaki. Ez miután előkerült Kligl Sándor szobrászművész irányításával október 3-án hegesztették vissza a helyére.

Már régebben ellopták Fodor Lajos óvónő-képzőintézeti igazgató síremlékéről a Pásztor János alkotta bronz portrédomborművet. De eltűnt Kovács Mária (Mari) festőművész síremléke Szathmári Gyöngyi által alkotott ülő alakos bronz kisplasztikája. Ugyancsak hiányzik Kokron József mellszobra, Liszkai Kováts Zoltán alkotása, a gyáros katolikus temetőbeli sírjáról. Évekkel ezelőtt a Máté István által készített Tornyai síremlék bronz portréját is lefeszítette valaki a helyéről elfűrészelve mind a négy, cementbe épített fémrudat.

De még a ’90-es években tűnt el a Szent István utca bronz utcanévtáblája, s bár eredetileg ott volt, ma már hiányzik Nagy Imre jellegzetes szemüvege a mártírhalált halt miniszterelnök domborművéről.

Máshol is rongáltak

A székkutasi temetőből az évtized elején vitték el a lélekharangot, Szegeden megrongálták az Aranycsapat emlékművét, a makói Fátyol Misi szobornak pedig már törték le a vonót a kezéből. De akadt olyan önfeledt fiatal, aki úgy készíttetett magáról fotót, hogy egyenesen felült a város leghíresebb, már életében is köztiszteletben álló prímást ábrázoló műalkotás nyakába.