Hajléktalanszállóra invitálták a vásárhelyi fedél nélkülieket

A napokban keresték meg a városban élő hajléktalanokat a rendőrök és Korsós Sándor. A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató igazgatója a hajléktalanszállóra vagy az éjjeli menedékhelyre hívta őket. Néhányan hallgattak a szavára, de sokan úgy döntöttel egyelőre maradnak az utcán, annak ellenére, hogy október 15-től életbe lépett a törvény szabálysértésként kezeli az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A címlapképen Czutor Béla és Remzső Sándor.

– A napokban a rendőrök és Korsós Sándor valóban végigjárt bennünket, s arra kértek, költözzünk be a Csomorkányi utcai hajléktalanszállóra – mondta a 2002 óta az utcán élő Czutor Béla és Remzső Sándor.

– Nagy túlélő vagyok, mínusz 22 fokban is aludtam már kinn – árulta el Czutor Béla, aki a híres névrokon cigányzenész unokatestvérének mondta magát. Ő is zenélt, rózsafa hegedűt vett neki az édesanyja, de ezt abbahagyta. Azt mondta, hogy hülye volt, azért. A 62 éves férfi előnyugdíjas, nyugdíját is utcán viszi hozzá házhoz a postás, ha éppen találkoznak. Ha nem, akkor bemegy érte a nagypostára.

– Többször műtöttek, dolgoztam a Volánnál sofőrként, a mérleggyárban és a porcelángyárban is, harminc éve vagyok rokkantnyugdíjas. És én is hajléktalan vagyok, igaz meg tudom húzni magam egy ismerősömnél – mondta Remzső Sándor. – Most voltam az utolsó alkalommal a felülvizsgáló bizottság előtt, azt mondták, hogy többé nem kell jönnöm, 64 éves vagyok, jövőre elérem a nyugdíjkorhatárt – tette hozzá. Mindketten azt mondták, amit más fedél nélküliek is megerősítettek, hogy a városban több helyen is meghúzhatják magukat éjszakára, anélkül, hogy a hajléktalan szállóra mennének.

Hajléktalanok egyébként több ismert helyen is meghúzzák magukat, a legtöbben a vasúti töltés újvárosi oldalában tanyáznak. De akadnak a Bocskai „havasokban” és a belvárosban is.

A két fedél nélküli azt mondta, hogy azért nem mennek a Csomorkányi úti hajléktalanszállóra, mert ott korábban nem érezték jól magukat.

– Sok a veszekedés és a lopás, nekem például az alsónadrágomat vitték el. Aztán meg az egyik hajléktalan nőn láttam azt viszont – mondta Béla.

Hajléktalanszállóra invitálták a vásárhelyi fedél nélkülieket 1

Amíg az idő engedi, a legtöbben az utcán maradnak.

Korsós Sándor, a vásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató igazgatója megerősítette, valóban végigjárták a fedél nélkülieket a múlt héten, hogy a hajléktalanszállóra hívják őket. – Amíg ez a jó idő van, nem nagyon fognak bejönni a hajléktalanszállóra vagy az éjjeli menedékbe. 5-6 ember már jelentkezett, néhányan még kinn maradnak, de ez mindig változó. Ha nagyon hideg az idő, akkor általában többen lesznek nálunk – mondta.

A vásárhelyi átmeneti szállón 12 férfit és 10 nőt tudnak elhelyezni, az éjjeli menedékhelyet 20-an vehetik igénybe. – A krízis időszakban, azaz november 1-jétől még plusz 25 személynek tudunk helyet biztosítani. Jelenleg közel 60-an veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, de egyébként is 50 fölötti létszámmal működünk folyamatosan – mondta a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató igazgatója.

Korsós Sándor hozzátette: az elmúlt 15 évben kihűlés miatt egyetlen fedél nélküli sem vesztette életét a városban, a múlt héten a Mátyás utcán elhunyt hajléktalan férfival pedig soha semmilyen kapcsolatba sem kerültek.

***

Mint ismeretes, október 15-e óta hatályban lévő, a hajléktalanokra vonatkozó törvény miatt az országban már több fedél nélkülit állítottak bíróság elé. A törvény miatt 1700 jogász, köztük bírák is aláírtak egy online tiltakozó petíciót.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság felhívta a figyelmet, hogy a jogalkotó nem a hajléktalanságot, hanem az életvitelszerű közterületen tartózkodást rendelte a szabálysértési tényállások közé. A 2012. évi II. törvény részletesen leírja, hogy mit is értenek életvitelszerű közterületi tartózkodás alatt, illetve azt is, hogy a szabálysértés milyen szankciókat von maga után, pénzbírságot a rendőrök nem szabhatnak ki emiatt.

A jogszabályban olvasható, hogy az egyenruhások igazoltatnak, helyszíni figyelmeztetést alkalmaznak, és felszólítják az érintettet, hogy hagyja el a közterületet. Akit 3 hónap alatt 3-szor figyelmeztetnek, azzal szemben „az újabb elkövetéskor a szabálysértési eljárás megindítása nem mellőzhető”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence fővárosi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállásokon keresztül vezet. Hozzátette, az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe, pedig azzal a rászorulók olyan segítséget kapnak, amely segít kitörni a hajléktalanságból. Az állam egyébként összesen 19 ezer férőhelyet biztosít.