Az ’56-os forradalom évfordulóját ünnepli a megye 1

Rovó László lesz a megyei önkormányzat és a kormányhivatal szegedi megemlékezésének szónoka.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitöréséről és vérbefojtásáról is megemlékezik Csongrád Megye Önkormányzata, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Professzorok Batthyány Köre. Szegeden, a forradalom bölcsőjében a közösen szervezett rendezvények sora október 23-án kezdődik és november 4-én zárul.

A nemzeti ünnep napján, 16 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Rerrich Béla téren, a Melocco Miklós alkotta Szabadság pillangója című emlékmű mellett tartanak. Az ünnepségen, Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke mond köszöntőt, majd a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola által összeállított műsor állít emléket a 62 évvel ezelőtti, forradalmi eseményeknek.
Az ünnepség szónoka Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora lesz. A rendezvényt ezúttal is koszorúzással és mécsesgyújtással zárják, majd 18 órától emlékező szentmise kezdődik Szeged fogadalmi templomában, a Dómban, amelyet  Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrál.

Október 24-től 26-ig rendhagyó történelemórák várják az érdeklődő diákokat a kormányhivatal Rákóczi téri épületében kialakított Pártkontroll szobában, amely a szocializmus korszakának közigazgatásáról nyújt hiteles képet. A különleges tárlat ifj. Komócsin Mihály egykori irodájában kapott helyet, ott, ahol a megyei pártbizottsági titkár irányította Csongrád megyét a pártállami diktatúra idején. Bejelentkezés, időpont egyeztetés ezen az elérhetőségen.

November 4-én, a szabadságharc leverésének évfordulóján az áldozatokra, a veszteségre emlékeznek, Tóbiás Klára szobrászművész Magyar Piéta című alkotásánál. Itt B. Nagy László, országgyűlési képviselő mond beszédet, közreműködik Fehér Nóra, a Kormorán együttes szólistája. Végül mécsesek gyújtásával, majd emlékező szentmisével adóznak a mártírok és a meghurcoltak emlékének, amelyet 18 órától a Dómban, a Kiss-Rigó László megyés püspök celebrál.

Az ’56-os forradalom évfordulóját ünnepli a megye