34 millióból hoznak létre kreatív oktatótermet és zeneszobát a könyvtárban

34 millió forint uniós támogatásból fejlesztik a Németh László Városi Könyvtárat. Ismét lesz benne zeneszoba is. Már most látszik, hogy határidőre nem lesz kész Fotó: Korom András

A vásárhelyi önkormányzat „ A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” tárgyú felhívásra sikeres pályázatot nyújtott be, így „Kreatív foglalkoztató és oktatóterem kialakítása a Németh László Városi Könyvtárban” EFOP-4.1.8-16-2017-00045 projekt keretén belül olyan oktatótermet hoznak létrehozásra a Németh László Városi Könyvtárban, mely korszerű, a magas szintű szakmai elvárásoknak megfelelő infrastruktúrával biztosítja minden generáció egész életen át tartó készségfejlesztését.

A projekt a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, 100 százalékos támogatásként 34 millió forintból.

A könyvtár minden generáció ismeretszerzését, művelődését szolgálja, azonban a pályázatban életkor szerint két célcsoport bírt kiemelt jelentőséggel: a gyermekek és az 50 éven felüliek. A hallókészüléket használóra gondolva kiépített indukciós hurok rendszer fogja segíteni a jobb beszédértés és a háttérzajok kiszűrését.

34 millióból hoznak létre kreatív oktatótermet és zeneszobát a könyvtárban 1

A fejlesztés során felújítják a könyvtár két használaton kívüli helyiségét annak érdekében, hogy ott oktatóterem és zeneszoba létesülhessen. Az épületrész a teljes felújítás során épületenergetikai korszerűsítésen, épületszerkezeti megerősítésen és a tetőszerkezet felújításán esik át.

Korszerű berendezésekkel bővül a könyvtár eszközparkja: így vásárolnak 1 interaktív táblarendszert, kiegészítő eszközökkel, 10 számítógépet asztalokkal, székekkel, 2 laptopot, 10 nagyobb méretű táblagépet tokkal, 12 headsetet. A pendrive, a digitális fényképezőgép, a nyomtató és a szkenner használatának elsajátítása szorosan a tanfolyami tematika része, így nélkülözhetetlenek a teremből. A látássérültek eszközhasználatának megkönnyítése érdekében speciális tabletet és képernyőolvasó szoftvert, valamint az eszközök tárolására egy zárható szekrényt szereznek be.

A 10 táblagép a kicsik digitális kompetenciájának fejlesztését is szolgálják. Részükre külön gyermeksarok létesül gyerek asztalokkal, székekkel, puffokkal. A helyiség audiovizuális sarkában lesz elhelyezve a könyvtár hanglemez, CD, DVD és hangoskönyv állománya, ahol a hangzóanyagok helyben való használatának élményét egy multifunkciós lemezlejátszó és kényelmes fotelek szolgálják.

A január 1-jén kezdődött projekt október 31-ével zárul. A projektről bővebb tájékoztatást ezen  az oldalon olvashatnak.