Tóth Tünde és Nagy Mária sütötte a legfinomabb túrós lepényt 3

Összesen tizennégyen neveztek a Kőfal fesztivál túrós lepény mustrájára, köztük olyan különlegességgel, mint palóc és bácskai túrós lepénnyel. Az édes kategóriában Tóth Tünde, míg a sósban Nagy Mária vitte el az első helyezést. Az Árpád utcai tájházban jelenleg is zajlanak a programok.

Nem helyben sütötték, hanem hazulról vitték be a versenyzők saját készítésű túrós lepényüket, melyekből vásárolni nem lehetett, de azokat bárki megkóstolhatta. Ez utóbbit tette a zsűri is. S hogy melyik tetszett nekik a legjobban, az a délután 2 órakor közvetlen a Peter & Pan gyermekműsor előtti eredményhirdetésen derült ki.

Maga a fesztivál egyébként Bányai Béla festőművész ötletéből eredt, s ehhez csatolták az országosan is elhíresült túróslepény/rétes bakiból ismert csemege versenyét, azaz a túrós lepények versenyét. Akadt egyébként olyan nevező, aki nem csak a lepényt, de annak receptjét is közkinccsé tette.

A 14 nevező közül a következők értek el helyezést: különdíjat kapott a palóc (édes) túrós lepényéért: Paulik Józsefné. A sós kategóriában 3. helyezést ért el Oroszné Seres Katalin, 2-dik lett Benkő Erika, 1-ső helyezést ért el Nagy Mária. Az édes kategóriában 3. Benkő Erika, 2. Makcsali Jánosné, 1. Tóth Tünde.

A díjakat Márki-Zay Péter polgármester és Kiss Andrea alpolgármester adták át.

Tóth Tünde és Nagy Mária sütötte a legfinomabb túrós lepényt 1

Tóth Tünde édes túrós lepény ízlett a legjobban a zsűrinek.

– Láttam a hirdetést, hogy túrós lepényt versenyre várják a jelentkezőket. Az első gondolatom az volt, hogy benevezek, hiszen évtizedek óta esszük azt a finom, édes, alj nélküli lepényt, amit én sütök. Aztán úgy gondoltam mégsem indulok a versenyen. Így végül párom biztatására neveztem. Nincs különös titka, én házi túrót és házi tejfölt használok hozzá.

A sós lepényével győztes Nagy Mária is azt mondta, hogy ő is házi túróból készíti a lepényét, melyet csak egy kicsit sóz meg.

Tóth Tünde és Nagy Mária sütötte a legfinomabb túrós lepényt

Nagy Mária sós túrós lepénye bizonyult a legfinomabbnak.

A Kőfal fesztivál gyerekműsorral, népi hangszer bemutatóval folytatódott, de még nem maradt le sem Nagy Sándor és Gömöri Eszter salm poetryjéről, se az 5 órakor kezdődő moldvai táncházról. 7-or kezdődik a Genéziusz színház Sanzon izé című zenés kabaréestje, 9-kor pedig a Naked-SZESZ, azaz a Szegedi Egyetemi Színház zenekarának koncertje az Árpád utcai tájházban.

Kőfal fesztivál és túrós lepény mustra

kepatmeretezes_hu_DSC_0456
kepatmeretezes_hu_DSC_0460
kepatmeretezes_hu_DSC_0458
kepatmeretezes_hu_DSC_0462
kepatmeretezes_hu_DSC_0465
kepatmeretezes_hu_DSC_0461
kepatmeretezes_hu_DSC_0469
Kőfalfesztivál az Árpád utcai tájházban
kepatmeretezes_hu_DSC_0466
kepatmeretezes_hu_DSC_0472
kepatmeretezes_hu_DSC_0479
kepatmeretezes_hu_DSC_0494
kepatmeretezes_hu_DSC_0484
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...