Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 10

Furcsán ért véget a pénteki vásárhelyi közgyűlés: Márki-Zay Péter azért rekesztette be az ülést, mert neki és Kis Andrea alpolgármesternek délután 4 órától a Nyugdíjas Szövetségnél az Idősek Világnapján kellett részt vennie, majd utána a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége estjén akarta magát megmutatni. Közben csak az ötödik napirendi pontig jutottak…

Meglehetősen rendhagyó közgyűlést tartott ma a vásárhelyi képviselőtestület. Délelőtt 10 órától díszközgyűlés kezdődött, majd két órán át azon vitáztak a képviselők, hogy melyik témák maradjanak, és melyikek ne maradjanak a napirenden.

Így a napirendi pontok megtárgyalásához körülbelül 12.45 perckor ért a grémium, amikor Márki-Zay Péter 14 óráig ebédszünetet rendelt el. Így délután 2 és háromnegyed 4 között tartott az érdemi munka. Mindössze a novemberi közgyűlés időpontját és a novemberi közmeghallgatás témáit határozta meg a testület, ami egy óvodai beszámolót és a város pénzügyi helyzetéről egy tájékoztatót hallgatott meg.

Háromnegyed 4-kor pedig Márki-Zay Péter berekesztette az ülést, mivel délután 4-re az Idősek Világnapjára ment. Este fél 8-tól akarta folytatni az ülést, de mivel a képviselők ezt nem támogatták, ezért jövő hét csütörtökön reggel fél 9-től döntenek a többi napirendi pontról.

A napirend előtti vitában pedig minden volt: a polgármester fel szerette volna oszlatni a grémiumot, a fideszes képviselők azonban nem. A személyeskedés sem volt ritka, még arról is veszekedtek, hogy Márki-Zay Pétert és családját 2009-ben az akkori városvezetés segítette-e hazatelepülni Amerikából.

A Fidesz pedig egyszer kivonult az ülésről, hogy sajtótájékoztatót tartson. Erről külön cikkben ITT írtunk.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

15:48: Szünetet rendelt el Márki-Zay Péter, mivel 16 órától Idősek Világnapján vesz részt a Fekete Sasban. Az ülést október 18-án, csütörtökön 8.30-tól folytatják, mivel a képviselők ezt választották a ma este fél 8 helyett.

15:25: Az önkormányzat pénzügyi helyzete a következő napirendi pont. Bárány Béláné, a Közgazdasági Iroda vezetője: idén eddig a bevételek 60 százaléka már beérkezett. Szeptember 30-án a város számláján 3,5 milliárd van, amit csak pályázatokhoz lehet felhasználni, egyébként nem lehet hozzányúlni. Olyan pénz, amit fel lehet használni: nincs.

December 31-ig várhatóan még 1 milliárd érkezik az önkormányzathoz. Az irodavezető szerint több területen is alulteljesít a város. Többek között a Járható Vásárhely programra sem lesz forrás.

Fekete Ferenc: akkor látnának a képviselők tisztán, ha a mai napon bankszámla-kivonatokat kapnának, hogy mikor, mire és mennyit költött a város.

Márki-Zay Péter: ha nincs jogi akadálya, akkor megteszik ezt.

Nagy Ernő: meg kell tanulni közösen gazdálkodni a város érdekében. Azt szeretné, ha a Pénzügyi Bizottsággal összeülnének, és megvizsgálnák, mit lehet tenni a jelenlegi anyagi helyzetben.

Kovács László: nem olyan vészes a helyzet, mint ahogy azt a városvezetés beállítja. – A rendszerváltás óta már többször voltunk nehéz helyzetben, de soha nem tartottuk ezért stresszben a lakosságot. Nem kell kongatni a vészharangot – tette hozzá.

15:21: Nagy Ernő örömtelinek tartja, hogy az óvodák jelentős részében felújítás történt. A bizottságnak azt javasolja, hogy szakítsanak rá időt, és nézzenek szét a város óvodáiban.

8-4 arányban nem fogadták el az óvodai beszámolót.

14:57: Az Egyesített Óvoda 2017/18-as nevelési évben végzett munkájáról szóló beszámoló következik. Elhangzott: tartalmas évet zártak a tavalyi évben, és köszönik az önkormányzat segítségét a felújításokban.

Vágó János: túl sok az általánosság a beszámolóban, több kérdésére nem kapott választ. A létszámmal kapcsolatban és a felújításokról is kevés a visszajelzés benne.

– Továbbá sok olyan visszajelzést kapok, hogy az óvodákban délután 2-3 óra körül vannak a rendezvények, ünnepségek, ahová a szülők munka miatt csak nehezen tudnak eljutni – mondta.

Patkósné Dezső Katalin óvodavezető: egy héten belül írásban fog mindenre választ adni. – Valóban lehetett volna részletesebb beszámoló, de akkor nem fért volna bele 15 oldalba – válaszolt.

Kis Andrea: mivel Vágó János az Oktatási Bizottság elnöke, ezért ezt a kiegészítést már a bizottsági ülésen kérhette volna. Így a mai közgyűlésre már elkészülhetett volna a teljes anyag. Az ünnepségek időpontjait pedig központilag nem lehet meghatározni.

14:52: Novemberben közmeghallgatást is tartanak, ami november 16-án délután lesz.

Szabó Pál: a külterületi közlekedés is legyen téma a közmeghallgatáson.

A grémium megszavazta a javaslatot.

Fekete Ferenc: a sportintézményekről és a sportéletről is legyen szó.

A testület igennel voksolt. Benkő Zsolt javaslatára az állatvédelem is téma lesz. Ezt Márki-Zay Péter és Kis Andrea tartózkodása mellett megszavazták a képviselők.

14:51: Az első napirendi pont következik. A következő közgyűlés időpontja november 16, délelőtt 9 órakor lesz – döntött a testület.

14:25: A fideszesek visszavonulása után folytatódik a közgyűlés. Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője a városban zajló beruházásokról számolt be. Mint elhangzott, négy orvosi rendelőt újítottak fel a településen: a Rárósi úton, a Széchenyi téren, a Tornyai utcán és az Agyag utcán. Már az utóbbinál is végeztek a munkálatokkal.

Az Arany János, a Garay és a Fáncsy utca is megújult hazai forrásból. A mártélyi utat is rekonstruálták.

A tram-train építése már látványos: a Bajcsy utcán már a síneket helyezik el. Az Ady Endre utcán a vágányhálózatot építik, itt megkezdődött a közel másfél méter széles vágány kialakítása.

A Modern Városok Program keretében egy közel kétezer négyzetméteres szárnnyal bővül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Ennek tervei elkészültek, az engedélyek rendelkezésre állnak. 800 millió forintból valósul meg a beruházás.

Márki-Zay Péter: van-e olyan pályázat, amit jelenleg elbukhat a város?

Mucsi László: nem tudunk ilyenről.

14:15: A Fidesz-frakció ez idő alatt sajtótájékoztatót tartott a Városháza előtt. Hegedűs Zoltán hangsúlyozta, hogy nem oszlatják fel magukat, mert akkor a két választás miatt még egy évig dübörögne a kampány a városban. – Márki-Zay Péter dolgozzon, és ne a kampányba meneküljön a munka elől – tette hozzá a frakcióvezető. Azt is elmondta, hogy jelenleg a Fidesz nagy fölénnyel nyerné az időközi polgármester-választást. A pártnak már megvan a polgármester-jelöltje, akit be is mutatnak majd.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 16

Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet: Márki-Zay Péter a legkorruptabb politikusokkal veszi körbe magát. – Ilyen a Zuschlag-ügyben érintett Kis Andrea, a földmutyiban érintett Hadházy Ákos, és a szegedi polgármester, Botka László, akinek embereit a hűtlen kezelési VIP-parkolóperben felfüggesztett börtönnel sújtották – jelentette ki.

14:07: Felszólalási jegyet kért két magánszemély, Szabó Margit és Krupiczer Ferenc, hogy szót kapjanak a közgyűlésen.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 12

Eközben a fideszes képviselők kivonultak a teremből, így az ülés határozatképtelenné vált. Márki-Zay Péter 10 perc technikai szünetet rendelt el. A szünetben felszólalhatott volna Szabó Margit és Krupiczer Ferenc, de ők nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 15

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 14

14:05: Hegedűs Zoltán interpellációt nyújtott be a Kodály Zoltán utca meghosszabbításával kapcsolatban.

Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője válaszolt: folyamatban vannak a tervek, engedélyeztetések. A költségvetési forrásoktól függ, hogy mikor történhet meg a kivitelezés. Egy 3-5 hónapos folyamatról van szó.

A testület nem fogadta el a választ konkrét dátum hiányában.

14:02: Folytatás következik.

12:48: Megszavazták a módosított napirendi pontokat. Ebédszünetet rendelt el a polgármester, 14 órától folytatódik az ülés.

12:31: Benkő Zsolt nem érti a vitát. A fideszes képviselő szerint a polgármestert meghatalmazták, ezért vigye tovább az ügyet.

Kovács László: inkább el kellene kezdeni a tényleges munkát.

9-4 arányban levették a Minőségi otthoncsere programot a napirendek közül. A bérfejlesztési támogatásról szóló napirendről sem tárgyalnak.

Nagy Ernő: ennél a vállalkozásnál mindössze három fő béremeléséről lenne szó. Nem érti, miért fosztották meg őket ettől a lehetőségtől.

12:15: Kis Andrea kérdése: a közgyűlés miért nem akar tárgyalni a Minőségi otthoncsere programról, amikor 32 lakás a Csengettyű közben üresen áll?

Hegedűs Zoltán Varga Ildikó jegyzőhöz fordult. – Felhatalmaztuk-e a polgármestert, hogy ebben az ügyben tárgyalásokat folytasson? – kérdezte.

Varga Ildikó: igen.

Hegedűs Zoltán: ezt nem is vontuk vissza. A polgármester harcoljon tovább az ügyben!

Kis Andrea: akkor ez azt jelenti, hogy a fideszeseknek nem fontos ez a kérdés. 32 lakás ott áll, és a rezsit az önkormányzat fizeti.

Márki-Zay Péter: tovább harcolunk, Gyopáros Alpár államtitkárral már felvettük a kapcsolatot. Személyes találkozó azonban még nem jött létre.

Nagy Ernő: kevés az, hogy megbíztuk a polgármestert. A testületnek egyöntetűen ki kell állnia az ügyben.

Kószó Péter azt kérte a polgármestertől: ne illesse a kormányt a szokásos negatív jelzőivel, mert ez gátat szab az intézkedésnek. – Ezt mi itt nem tudjuk megoldani, ezt a Belügyminisztériumban Önnek kell elintéznie – tette hozzá.

12:10: Fekete Ferenc nem érti, hogy egy 24 milliárd forintos költségvetésnél hogyan nem jut pénz a sportegyesületek támogatására. – Nem nagygyűlést kell szervezni, hanem oda kell állni a sportolókhoz és a szülőkhöz, hogy csak akkor folytathatják tovább, ha 45-50 ezer forintos tagdíjat fizetnek. Szívesen elmegyek magával ezekre a beszélgetésekre – mondta.

– Nem akarok újra belemenni vitába – reagált Márki-Zay.

12:01: Több pontot levettek a napirendről. Többek között a külterületi beszámolóról, a költségvetés módosításáról és a feloszlatásról sem tárgyalnak a képviselők.

11:57: Kószó Péter: a polgármester felvetette, hogy oszlassuk fel magunkat. – Nagy Ernővel 1994 óta dolgozunk itt együtt, nagy tapasztalattal rendelkezünk. Összesen 150 milliárd forintból építettük a várost. Ezek után nem gondolja polgármester úr, hogy nem nekünk kéne feloszlatni magunkat, hanem Önnek kellene lemondani? – kérdezte a képviselő, hozzátéve, ebben a városban Márki-Zay Péter a gyűlölet démona.

Márki-Zay ismét a feloszlatásra bíztatta a közgyűlést, mert így derülne ki az igazság. Véleménye szerint ismét nyerne a választáson.

Kis Andrea szerint be kell fejezni a parttalan vitát.

11:42: Kecskeméti Rita: lassan több órája itt vagyunk, de még a napirendi pontokról sem sikerült dönteni. – Semmit nem tettünk ma még a városért, a munka áll. Csak a szócsata, a szájkarate megy, egymás sértegetése, hazugozása. Látszik, hogy a polgármester élvezi ezt a helyzetet és szeret szerepelni – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki szerint szomorú, hogy már ehhez hozzászokott a város.

– Lassan egy éve folyamatosan kampány van a városban. Ez nem jó a városnak, inkább próbáljon meg dolgozni, az tenne jót a városnak. Csak az ujjal mutogatás és a visszafelé mutogatás megy. Ne menjünk bele méltatlan vitákba, mert már nagyon unalmas – tette hozzá.

Arra a kérte a polgármestert, hogy álljon fel, és mondja el konkrétan, hogy a képviselők miben hazudtak. Ha pedig valamiben hibát lát, tegyen feljelentést a rendőrségen.

Márki-Zay Péter: a legutóbbi közgyűlésre el sem jöttek, ennyit a munkáról. – Nekem is elegem van a kampányból, és a városnak is. A közgyűlés feloszlatása az összes problémára megoldást jelentene – mondta. Több feljelentést is tettek már az előző városvezetés “csontvázai” miatt.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 5

11:38: A HMSZ Zrt. anyagi helyzete volt a következő téma. Márki-Zay Péter azt állította, hogy minden ki van fizetve az önkormányzati cég felé, azonban Hegedűs Zoltán szerint nem. Kovács Pál pénzügyi és szolgáltatási igazgató elmondta: 90 millióval tartozik még a város a vállalatnak.

11:22: Márki-Zay: a természettudományos kutatásokra kapott százezreket, de milliókat nem. – Egy önkormányzatnak nem dolga egy család hazatelepítése Amerikából – jelentette ki.

Hegedűs Zoltán: Ön szerint ez nem dolga, azonban a kampányában azt mondta, hogy támogatja a külföldön dolgozó fiatalok hazatelepítését. – Akkor mikor hazudott? – tette fel a kérdést.

– Támogatom, de nem anyagilag és repülőjegy vásárlásokkal – válaszolt a polgármester.

11:02: A polgármester Fekete Ferenc szavaira reagálva hangsúlyozta, milyen nehéz anyagi helyzetben van a város. – A költségvetésben több olyan kiadás szerepel, ami nem volt betervezve. Ilyen például az, hogy a kórház egy összegben kéri vissza a 264 millió forintos hitelét – ismertette Márki-Zay Péter.

Szólt arról is, hogy mindenkit békére int, ugyanis a városban uralkodó közhangulat miatt a polgármester hívei részéről erőszakra buzdítás is volt a keddi stadionnál tartott fórumon.

– A polgármester ma reggel a közösségi médiában hülyének és ostobának nevezte a fideszes képviselőket és szavazókat – mondta a képviselő, aki szerint így egyértelmű, hogy ki szítja a gyűlöletet a településen.

A polgármester elnézést kért mindenkitől, és azt mondta, fél órán belül javította a posztot. Azzal indokolta a durva bejegyzést, hogy sokszor felidegesítik a fideszes képviselők, de nagyon szégyelli magát az ilyenért. – Tényállítás azonban nem, csak kérdés szerepelt a posztban – tette hozzá.

Kószó Péter elfogadta az elnézéskérést. – Hadházy Ákos hangneme szokott ilyen lenni, látszik, hogy sokat tanult tőle. Azt pedig kikérem magamnak, hogy a 10 megválasztott városatya hülye lenne, akik pedig rászavaztak, azok ostobák. Ilyen vezetője még nem volt Vásárhelynek – fakadt ki a képviselő, aki szerint sokszor az önkormányzati SZMSZ sincs betartva.

Márki-Zay Péter: “a városban a fideszesek azt terjesztik, hogy 2009-ben a város segített nekem milliókkal Amerikából hazatelepülni. Megadom a szót Kószó Péter akkori polgármesternek és Végh Ibolya akkori aljegyzőnek. Tisztázzuk, jelentsék ki, ha ez így történt!”

Kószó Péter: több vezetői értekezlet is volt arról, hogyan kellene a köztiszteletben álló Márki-Zay János családját hazatelepíteni, mert ez nem olyan egyszerű. Almási István foglalkozott az üggyel, az adatokról sajnos már nem tudják megkérdezni.

Végh Ibolya: “nem azért vagyok itt, hogy a polgármester úr a mikrofonhoz szólítgasson, de természetesen válaszolok. Jelen voltam azon a beszélgetésen, amikor Márki-Zay János könnyes szemmel kereste fel Lázár Jánost, hogy segítsünk neki”. – Többször is segítséget kapott az önkormányzattól az édesapja – mondta a volt aljegyző.

Ezt Kószó Péter is megerősítette.

10:43: Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter nem mondott igazat. A polgármester nem tartotta be a megegyezést, hogy csak arról tárgyalnak, amit a képviselők múlt hét pénteken megkaptak. – A szóbeli megállapodást úriember betartja, de Ön ennek nem tett eleget – jelentette ki a frakció vezetője.

Márki-Zay szerint meddő a vita.

Kovács László (Fidesz): a Pénzügyi Bizottság több napirendi pontról nem tárgyalt, így döntés sem születhetett róluk.

– Ezekben a kérdésekben dönteni kell. Ha kell, legyen szünet, hogy tárgyaljon a bizottság, de ezeket a kérdéseket nem lehet elhalasztani – szólalt fel Nagy Ernő szocialista képviselő.

Márki-Zay Péternek is egyezik ezzel a véleménye, ugyanis többek között a hóeltakarításra és a Varga Tamás iskola ebédlőjének felújítására szánt összegek is szerepelnek az említett napirendi pontokban.

Hegedűs Zoltán: semmi olyat nem tartalmaznak ezek a napirendek, amik nem érnek rá a novemberi közgyűlésig.

Fekete Ferenc: amíg nem tudjuk, hogy a város pontosan milyen anyagi helyzetben van, addig ezekről nem szabad dönteni.

A képviselő a helyi sportélet helyzetére is kitért. Véleménye szerint a városnak a feladata a sportolási lehetőségek  biztosítása és a sportlétesítmények üzemeltetése. – A város és a sportegyesületek között Horváth Zoltán sportreferensen kívül nincs kontakt, így ezeket a klubokat az önkormányzat magára hagyta – hívta fel a figyelmet a fideszes városatya, aki Molnár Lászlóné jobbikos képviselőt javasolja sporttanácsnokként.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 6

10:34: Márki-Zay Péter megnyitja az ülést. A testület határozatképes, Grezsa István fideszes és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő nincs jelen.

Kecskeméti Rita az első napirend előtti felszólaló. Azt kérte, hogy ne tárgyaljanak minden napirendi pontról, ugyanis azokról a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság nem döntött. – Egyik sem olyan, ami ne várhatna a következő közgyűlésig – mondta a fideszes képviselő, hozzátéve, több anyag hiányos is. Például a Szabó Pál külterületi beszámolója.

Márki-Zay Péter: mindegyiket tárgyalta a bizottság, illetve mindről egyeztettek korábban a Fidesz-frakcióval is. A Szabó Pál beszámolóját pedig bővítették.

10:25: A Szózat után véget ért a díszközgyűlés. 5 perc szünet, majd kezdődik a rendes közgyűlés.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 7

10:15: Márki-Zay Péter és Kis Andrea átadták az elismeréseket. Gál József és Rácz József gyémántoklevélben részesült. Hegedűs Pálné Karasz Ilona Mária aranyoklevelet kapott.

10:10: A polgármester a kitüntetetteket méltatta, és elmondta, a pedagógus életpálya ma már kifizetődő a tanárok számára. – A most kitüntetettek nem csak a tananyagot adták át a fiataloknak, hanem az élet tiszteletére és a munkához való hozzáállásra is megtanították a gyermekeket. Most nem csak őket ünnepeljük, hanem azokat is, akik miattuk választották a tanári pályát – tette hozzá a politikus.

10:03: Megszólalt a csengő, megkezdődött a díszközgyűlés.

Márki-Zay Péter köszöntötte a megjelenteket. Három pedagógust tüntetnek ki több évtizedes munkája elismeréseként: Gál Józsefet, Rácz Józsefet és Hegedűs Pálnét.

09:56: Megérkezett Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester. A képviselők közül is már sokan itt vannak.

Szabó Bálint, a K’Art-károsultak képviselője is részt vesz az ülésen.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 9

09:50: Köszöntjük olvasóinkat a Városáházáról! Hamarosan kezdődik a közgyűlés.

Napirendek:

10 órától diszkőzgyűlésen pedagógus díszdiplomákat adnak át.

1. Napirend: A Közgyűlés időpontjának meghatározása

Előadó: Polgármester

2. Napirend: A novemberi közmeghallgatás témáinak meghatározása

Előadó: Polgármester

3. Napirend: Tájékoztató a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Egyesített Óvoda 2017/18-es nevelési évben végzett munkájáról

Előadó: Patkósné Dezső Katalin intézményvezető

4. Napirend: Külterületi beszámoló, különös tekintettel a jelenlegi közlekedési állapotokra, a közlekedési és megközelíthetőségi lehetőségek felmérése, javítása, a várossal való jobb összeköttetés érdekében a tanyákon élők számára

Előadó: Dr. Szabó Pál képviselő

5. Napirend: Egyebek