Asszonyok a Horthy-korszakban címen tartottak előadást az Emlékpontban 1

Az őszi szezon igazi nagy újdonsága az Emlékpont Múzeumban az az  Asszonyok a Horthy-korszakban címen futó előadás sorozat, amelyet minden hónap második keddjén, délelőtt 11 órai kezdettel szerveznek meg.

A szeptemberben induló előadás sorozat alapja olyan hölgyek bemutatása, akik egykor a közéletben és  a szociális szférában is részt vettek, s tették mindezt férjük kimagasló pozícióik vagy pedig önmaguk megvalósítási szándékaik érdekében.

-Azok a nők, akiket én ezen program keretein belül hónapról hónapra sorra veszek, nem a klasszikus munkákat vállaló nőkhöz tartoztak, hiszen ők azért nagy asszonyok voltak – kezdte Nagy Gyöngyi az Emlékpont történésze.

Asszonyok a Horthy-korszakban címen tartottak előadást az Emlékpontban

Az első előadáson Horthy Miklósné Purgly Magdolna, a „Legelső Magyar Asszony”, Horthy Miklós feleségének történetét ismerhette meg a közönség. Majd ezt követően a mai napon pedig Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona a „kiskormányzóné” Horthy István kormányzóhelyettes nejének életútja került terítékre.

– A legfőbb célom, hogy megmutassam azt, hogy ezeknek az asszonyoknak a család, a keresztény hitük, és a közösségért való tenni akarásuk állt a középpontban. Ezek olyan értékek, amelyekről beszélni kell a mai lányoknak, nőknek, asszonyoknak. Ezáltal ösztönözve őket ezen pillérek fontosságára – folytatta a szakértő.

Az 1945-ös törvény, amely a választójogokat szabályozta lehetővé tette, hogy ne csak a magasabb rangban álló nők szavazhassanak, hanem mindenki egyenrangúan megtehesse ezt. Kialakultak az asszonyok körében olyan életutak, amelyek ma már teljesen egyértelműek, és járhatóak, ám ez akkoriban nagyon újnak s érdekesnek számított. Ilyen volt például az orvosi, a jogi, a színi, vagy kutatói, tudományos vonal.

– Az én szememben egy nő akkor tölti be ideálisan az ő női hivatását, ha az életében első a keresztény hite, a családdal egyetemben, valamint, ha sikeresen megtudja találni azt a foglalkozást, amelyben ki tud teljesedni, és ezáltal egy fajta többként szolgál a családjának, a városának, és akár a nemzetének is. Így hát a ma bemutatásra került Horthy Istvánné, aki 95 évet élt számomra egy kiváló példakép. Ő egy nagyon okos, kitartó és bátor nő volt. Rengeteget tanult, nyolc nyelven beszélt, és nem utolsó sorban a sport irányába is elmozdult. Ami ugyebár akkoriban egy még csak kibontakozóban lévő jelenségnek számított -mesélte a történész.

Asszonyok a Horthy-korszakban címen tartottak előadást az Emlékpontban 3

Azt, hogy novemberben és decemberben mely nagyasszony kerül majd bemutatásra meglepetésnek szánja, mondta Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze.

Asszonyok a Horthy-korszakban címen tartottak előadást az Emlékpontban 4