Havasi Katalin

Egy időközi választás több tízmillió forintba kerülne a városnak, és a politikusok nem a munkára, hanem a kampányra koncentrálnának – reagált a vásárhelyi Fidesz elnöke lapunknak arra, hogy Márki-Zay Péter polgármester feloszlatná a képviselő-testületet.

– Nap mint nap rengetegen jelzik nekünk, hogy csalódtak Márki-Zay Péterben, mert nem ezt ígérte és nem ezt várták tőle, mint amit mutat. Rengeteg vásárhelyinek a bizalmát játszotta el a polgármester. Ezért sokan javasolják, hogy oszlassa fel a testületet a Fidesz-frakció, és legyen egy új időközi önkormányzati választás, ahol új vezetést is választhat magának a város – mondta Havasi Katalin.

A párt elnöke szerint azonban ez a jelenlegi helyzetben nem lenne előnyös a településnek. – Nem az a fontos, hogy a politikusoknak mi a jó, és mi nem, hanem az, hogy az itt élőknek mi az. Jelenleg is feszültség, megosztottság és felfokozott hangulat uralkodik Vásárhelyen, annak ellenére, hogy február végén volt a választás, és most októbert írunk. El lehet képzelni, mi lenne akkor, ha most megint kampány kezdődne – fejtette ki a politikus. 

Úgy véli, a polgármester az energiát még inkább a választók megnyerésére fordítaná a város vezetése, működtetése és fejlesztése helyett, és a képviselők is többet törődnének a kampánnyal, mint a tényleges munkával. Továbbá egy új választás több tízmilliós költséget jelentene a településnek, amit teljes mértékben az önkormányzatnak kellene állnia.

(Éppen ezért érdekes, hogy Márki-Zay Péter vetette fel a feloszlatás gondolatát, miközben alig van olyan megnyilvánulása, amiben nem azt hangsúlyozza, hogy mennyire nincs pénz, és mennyire csődközeli állapotban van a város – a szerk.)

– Ha most megtörténne a feloszlatás, a jogszabályok értelmében legközelebb februárra tűznék ki az időközit, a novemberi oszlatással pedig márciusra, amit minden valószínűség szerint 2019 októberében követnének a törvény szerint esedékes, rendes önkormányzati választások: azaz egy új polgármester és egy új testület mindössze fél évre kapna mandátumot. Emiatt Vásárhely csak a vesztese lenne ennek az ügynek, függetlenül attól, hogy kinek a bizalmát nyernék el az itt élők – ismertette Havasi.

Még elmondta, az igazi megoldás az lenne, ha a polgármester és a képviselők a közös munkára koncentrálnának a város és polgárai érdekében, mert akkor kevesebb lenne a súrlódás, és több lenne a sikerélmény.