Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla

A 13 vértanú tábornok aradi vesztőhelyénél rótta le ma kegyeletét Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

A nemzeti gyásznapon a megye vezető tisztségviselői a kivégzés helyszínén felállított obeliszknél helyezték el az emlékezés virágait Csongrád megye képviseletében. Az emlékmű 1974. október 6-a óta a mártírok sírboltja is egyben: ekkor, a kivégzés 125. évfordulóján helyezték el a főtisztek Arad megyében fellelt hamvait kis koporsókban a gránitoszlop alatti, mesterséges domb földjébe. A vesztőhely éppen ezért egyfajta zarándokhely is, a Kárpát-medence területéről sok százan látogatják minden évben.

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla 1

A megemlékezést a hagyományoknak megfelelően idén is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte. A Himnusz eléneklése és egyházi tiszteletadás után ezúttal is számos magyarországi és romániai szervezet nevében helyeztek el koszorút – elsőként a vértanúk leszármazottai. Az emlékezők között több csoport magyarországi fiatal is volt. Kerékpárral érkeztek középiskolások például Hódmezővásárhelyről és Kecskemétről, de koszorúztak a recski 56-os Szabadságharcos lovagrend apródjai is.

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla 2

A Csongrád megyei kormánymegbízott és a megyei elnök a megemlékezés végén rövid beszélgetést folytatott Faragó Péterrel, az RMDSZ parlamenti képviselőjével, az Arad Megyei Szervezet elnökével valamint Bognár Levente alpolgármesterrel.

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla 3

Az aradi magyarság immár hagyományosan az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozattal készül az évfordulóra, amelynek egyik eseménye a gyásznapi megemlékezés és koszorúzás. Idén szeptember 27-től október 7-ig minden nap kulturális, egyházi és sportprogramokkal várták az érdeklődőket. Idén a programban Republic és P. Box koncert is helyet kapott, de levetítették Herendi Gábor filmjét, a Kincsemet, és díszelőadáson mutatták be tegnap este a Magyar Golgota című drámát, amely Török Ignác vértanú sorsán keresztül mutatja be a mártír tábornokok utolsó éjszakáját.

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla 4

Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nyilvánították nemzeti gyásznappá.