Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 5

Gulyás László történészprofesszornak a Horthy-korszak külpolitikájáról szóló sorozata ötödik kötetét mutatták be a napokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtárban, ahol Miklós Péter múzeumigazgató beszélgetett a szerzővel.

Gulyás László történésznek, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a Horthy-korszak külpolitikájáról szóló sorozata ötödik kötetét mutatták be a napokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtárban. Az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek című sorozat keretében megrendezett eseményen Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója beszélgetett a szerzővel.

Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 4

Gulyás professzor a bemutatón kifejtette: a két világháború közötti magyar diplomácia történetének megírásakor többek között arra a kérdésre kereste a választ, hogy Magyarország csakugyan a hitleri Németország „utolsó csatlósa” volt – ahogy a szocializmus kori történetírás állította –, vagy hogy tettek-e kísérletet a korabeli kormányok, hogy enyhítsenek a náci Harmadik Birodalom szövetségének kényszerűségén. Miközben ez utóbbi tételt számos korabeli forrás és visszaemlékezés alapján igazoltnak látja a szerző, hangsúlyozza műveiben, hogy ideje szakítani a marxista szemléletű megközelítések alapján a Horthy-korszakról alkotott képpel, s helyette a történeti források alapján szükséges objektív módon vizsgálni és megítélni azt.

Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 1 Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 2 Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 3 Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 6 Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges? - Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról 7

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont