Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni az Európai Natura 2000 Díj döntőjében!

A rendezvénysorozat Magyarországon október 6-án és 7-én lesz megtartva.  Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével.

A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME országszerte 19 megyében és Budapesten, 62 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 41 ország, 934 helyszínén 4 millió madarat figyelt meg a 21 ezernél is több résztvevő (1993 óta összesen: 40 ezer helyszínen, több mint 1,1 millió ember, 73 milliónál több madarat figyelt meg). Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is győztesek lettünk.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nem csak szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait! Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez: jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + MEGYE!), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását; ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról elérhető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon vagy telefonon bediktálni (06-1/275-6247) az MME munkatársainak október 7-e, vasárnap 16 h-ig, vasárnap 10-16 h között.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, hétfőn (október 3-án) ad hírt ad az egyesület.

Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek.

A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

A tavalyi EMN eredmények beszámolója ITT olvasható.

Forrás: Orbán Zoltán – MME szóvivő
Fotó: Illusztráció