„A személyes kapcsolat azt jelenti, hogy ismerjük is a megyét”

Az elmúlt négy-öt év nem fejlesztés politikával kapcsolatos lenyomatai, kiadványai kerültek palettára a Rádió 7 Megyejáró Napraforgó műsorában kedden. Értékteremtés és megtartás céljából kiadott könyveket jelentetett meg a Csongrád Megyei Közgyűlés az elmúlt öt évben, melyről beszámolt Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a közgyűlés alelnöke, Dr. Kovács Beáta.

A közgyűlés a megye 58 településének koordinátori és szervezői feladatait is ellátja és részesei a fejlesztési feladatoknak. „Az emberközpontú szemlélet miatt óhatatlanul megjelenik az a plusz érték, amelyben aktivizálni kell magunkat. Kiadványainkra azért vagyunk büszkék, mert ez egy olyan plusz érték az értékteremtésben melyet a települések emberei hordoztak magukkal” – emelte ki Kakas Béla.

A művészetek és az emberi értékek megjelenítése nagyon fontos, a közösség formálás jegyében. A kiadványok kultúrával és művészetekkel kapcsolatosak, Juhász Gyula Evangéliuma például egy hiánypótló könyv, a bibliaihletésű könyvet a közgyűlés jelentette meg első kiadványként. Tömörkény István válogatott novellái is kiadásra kerültek.

A műsorban önként vállalt feladatként a megyei civil és sporttámogatásról is szót ejtettünk, közel 10 millió forint támogatás rendezvények szervezésére, falunapok, családi-sport és kultúrával egybekötött programok finanszírozására értendő.

Dr. Kovács Beáta hozzátette, hogy dolguk az, hogy saját eszközeikkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy a közösségformáló rendezvényeket magas és minőségi színvonalon, sok résztvevővel meg tudják a települések valósítani.

2018 tavaszán írta ki az agrárminisztérium a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, támogatásának céljaként a pályázatot, eredményeként egy olyan bemutató terem kiállítására lesz lehetőség, ahol a hungarikumok a magyar és a Csongrád megyei értéktárban fellelhető nemzeti értékek népszerűsítésre kerül sor. A Csongrád megyei értéktár jelenleg 89 értéket számlál, ebből 5 a hungarikum és 7 kiemelkedő, nemzeti értékként a magyar értéktár része.

Az alelnök a műsorban az EFOP esélyegyenlőségi 3 éves projekt jelenlegi állásáról elmondta, hogy számos aktivitás történik, lehetőséget adva az 58 településen lévőknek az esélyteremtési egyenlőségre. Megyei szinten 2 célcsoport, melyet érint a projekt, a roma lakosság és a tanyai lakosság, mindkettőre az jellemző, hogy halmozott hátrányos helyzettel indulnak, így számukra a legfontosabb az esélyegyenlőség megteremtésére való hozzájutás. Életvezetési tanácsadás mind két célcsoportnak folyamatosan megrendezésre kerül, ahol szakemberek a sajátos életformán keresztül megoldásokat, lehetőségeket, tanácsokat próbálnak adni a megjelenteknek.

Forrás és fotó: radio7.hu