Ivóvíz

A lakosság ivóvíz eredetű ólombevitelének bevizsgálására indított új országos programot az Országos Közegészségügyi Intézet egy Eu-s projekt keretében. Ehhez várják a Csongrád megyei lakosok jelentkezését is.

Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Intézet osztályvezetője tájékoztatott a részletekről. Arról is beszélt portálunknak, hogyan lehet és miért érdemes csatlakozni a kezdeményezéshez.

– A program célja elsősorban a régi, 1945 előtti, illetve az 1945 és 1970 közötti építésű épületek ivóvízhálózatából származó és a vezetékes ivóvízben megjelenő ólomtartalom felmérése, egészségre gyakorolt hatásának megismerése, a káros hatások csökkentése. A régi építésű ingatlanokban lakók közül is kiemelten fontosnak tartjuk a várandós kismamák és a három év alatti gyermekekkel rendelkezők jelentkezését, ugyanis náluk okozhat komolyabb egészségi problémát a határértéknél magasabb ólomszint. A különböző forrásból származó ólombevitel hatására megnövekedő vérólomszint igazoltan káros hatást gyakorol a magzatok vagy kisgyermekek idegrendszerére, és a szellemi teljesítőképesség (IQ) csökkenését eredményezheti – kezdte az osztályvezető.

Az ólomtartalmú csapvíznek nincs különös íze vagy szaga, az egészségkárosító anyag jelenléte biztosan csak vízvizsgálattal határozható meg – olvashatjuk a projekt weboldalán.

– A „Váltson ólommentesre!” elnevezésű lakossági kampányhoz már lehet csatlakozni. A programban most országosan ezer minta díjmentes bevizsgálására van lehetőség, vagyis a lakosok a saját csapvizükből vett mintát eljuttathatják az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltathatják a csapvizük ólomtartalmát. Erre egyébként általában nincs lehetőségük a polgároknak, csak is térítés fejében. Mindez most egy személyre szabott kockázatértékeléssel és tanácsadással is kiegészült komplex vizsgálatban valósul meg. A Csongrád Megyei Kormányhivatal is csatlakozott a programhoz, így elsősorban őket kell felkeresni a speciális mintavételi csomag átvételéhez, majd ezt a mintát kell eljuttatni az OKI-ba.  A programhoz való csatlakozáshoz e-mailben is lehet jelentkezni az olom@oki.antsz.hu címen – mondta Vargha Márta.

Az ólom egy közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólombevitel egészségi hatásai kevésbé vizsgáltak.

– Ezek a kockázatok a helyes üzemeltetéssel és a megfelelő fogyasztói szokásokkal jelentősen csökkenthetők. A végleges megoldást az ólomcsövek és az ólomtartalmú szerelvények teljes cseréje jelenti, de addig is átmeneti intézkedésekkel az ólombevitel jelentősen csökkenthető. Sokat tehetünk például az egészségünkért, ha a vízcsapból ivás vagy főzés előtt nagyjából egy percig kiengedjük a vizet.  Ám a kiengedett vizet sem kell pazarlásnak tekinteni, ugyanis az kiváló virágok locsolására, felmosásra és egyéb olyan használatra, amely során a pangó víz nem kerül egyenesen az emberi szervezetbe – tudtuk meg a szakembertől.

Fontos, hogy a projekt országos szinten közismert legyen, ezáltal egész Magyarország tekintetében csökkenthető lenne a fennálló probléma, hiszen az ivóvíz az egyik legfontosabb az emberi szervezet számára, így aztán nem mindegy, hogy annak milyen a minősége 

– hangsúlyozta Vargha Márta.