Több mint kétezer körbála szalmát gyújtott fel egy férfi Földeáknál 1

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a férfinak a bűnügyi felügyeletét, akit jelentős kárt okozó rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított bűnügyi felügyelete 2018. október hó 26. napjáig tart.

A Makó Járási Ügyészség a földeáki férfi letartóztatásának elrendelését azért indítványozta, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. szeptember hó 23. napján 17 óra 00 perc körüli időben ittas állapotban megjelent a sértett cég Földeák és Igás közötti összekötő út melletti mezőgazdasági területén, ahol a sértett tulajdonát képző és ott elhelyezett 2400 darab nagy körbála búzaszalmát szándékosan meggyújtotta, felégette, amely cselekményével mintegy 14.400.000,- forintos kárt okozott a sértett gazdasági társaságnak.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a letartóztatással elérni kívánt célok a gyanúsított esetében enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel is elérhetők, így az ügyész letartóztatás elrendelése iránti indítványát elutasította és egyidejűleg a gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el. A bűnügyi felügyelet tartama alatt a gyanúsított lakhelyét kizárólag munkavégzés céljából hagyhatja el, a bűnügyi felügyelet előírásainak megtartását a rendőrség technikai eszközzel köteles ellenőrizni.

Ha a gyanúsított a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegi rendbírsággal sújtható, a magatartási szabályok ismételt vagy súlyos megszegése esetén őrizete rendelhető el, illetve hátrányosabb vagy más magatartási szabályok megállapításának van helye, továbbá letartóztatása rendelhető el.

A bíróság döntését a gyanúsított és védője tudomásul vették, míg azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.