A helyőrségi zenekar CD-jét rögzítik a héten a főtéri templomban 1

Az elmúlt napokban teljesen átalakult a háromszáz éves Református Ótemplom belsője Hódmezővásárhelyen: mikrofonok és kábelek lógnak a mennyezetről, valamint egy közel félszáz tagú fúvós együttes és gyermekkórus muzsikája zengi be az impozáns teret. A változás apropóját az adja, hogy a Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség immár második hanglemeze kiadására készül, és ennek felvételei zajlanak a héten a főtéri istenházában. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának első CD-je ez év karácsonyára jelenik meg.

Az ótemplomi gyülekezet több mint 120 éves orgonájának csodás hangzását Karasszon Dezső orgonaművész előadásában – fia Dániel gordonka muzsikájával egyetemben ‑ hallgathatják hanglemezen az érdeklődők; a CD-ét két évvel ezelőtt adta ki a református egyházközség. Az idei évben a dél-alföldi város méltán legnépszerűbb és többek között Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal is elismert zenei formációjának, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara lemezkiadása valósul meg. A Kovács István őrnagy vezetésével működő együttes 18 évvel ezelőtt alakult meg, azóta – a szolgálati feladatok ellátása mellett – jelentős kultúrmissziót végez: hagyományosnak mondható térzenéivel, ünnepi hangversenyeivel, változatos repertoárjával színesíti és gazdagítja nemcsak Hódmezővásárhely, hanem hazánk kulturális és művészeti életét. A készülő lemezen a helyőrségi zenekarral együtt szerepel a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa, sőt egy operaénekes is.

A helyőrségi zenekar CD-jét rögzítik a héten a főtéri templomban

Bán Csaba református lelkész csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával három kiemelt kulturális projektet valósít meg 2018 folyamán: a Szőnyi Benjámin születésének 300. évfordulója alkalmából rendezett 2017. év végi konferencia anyagát kiadvány formájában megjelenteti, a reformáció emléknapjához kapcsolódóan október végén Fassang László világhírű orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs ad koncertet a templomban, valamint adventre megjelenik Helyőrségi Zenekar első CD-je.

A helyőrségi zenekar CD-jét rögzítik a héten a főtéri templomban 3

A zenekar évek óta rendszeresen és nagysikerű koncerteket ad az Ótemplomban (is) – nem lesz ez másként idén adventkor sem ‑, így jött az ötlet, hogy közös munkával hangfelvétel készüljön. A korongra hat zeneszámot rögzítenek, többek között Bach és Kodály művek csendülnek fel rajta, de Steiner Béla Vásárhely kővel van kerítve című darabját is hallhatják majd az érdeklődők a tervek szerint karácsonyra forgalomba kerülő hanglemezen.

A helyőrségi zenekar CD-jét rögzítik a héten a főtéri templomban 2

Forrás és fotók:
Elek András
Hódmezővásárhely Ótemplom Alapítvány