Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 9

Páncéltörő és aknavető lövészetet tartott szeptember közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáira épülő MH Zászlóalj Harccsoport.

A „BOCSKAI TÜZE 2018” elnevezésű gyakorlat a – hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj bázisán megalakított – MH Zászlóalj Harccsoport tűztámogató alegységeinek felmérése volt, a Várpalota közelében található „nullponti” lőtéren.

Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 3

A szakasz szintű tűzfeladatok során, az aknavető szakaszparancsnokok teljesítették egyéni tűzfeladataikat a saját alegységeikkel. Már a szakasz parancsnokának tudását mérték fel, de az értékelésébe beleszámított az aknavetőket kezelő személyzet tevékenysége is.

Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 1

A támogató szakaszok páncéltörő rajai is részt vettek a gyakorlaton. Az egyéni és szakaszszintű feladatok során a páncéltörőknek, a közel egy kilóméterre elhelyezett úgynevezett kemény célokra – azaz már nem használt harckocsikra, páncélozott járművekre – , illetve mozgó célokra kellett rávezetni az irányítható rakétákat.

Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 13

„A felkészülés sikeres volt, az ellenőrző aknavető tűzvezetés során mindenki teljesítette a feladatokat. A támogató szakaszok most már a lövész századokkal, az aknavető szakasz pedig az MH Zászlóalj Harccsoport terveinek megfelelően folytatja a felkészülést.” – mondta Varga István százados, a tűztámogató részleg parancsnoka.

Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 2 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 3 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 4 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 5 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 6 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 7 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 8 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 10 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 11 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 12 Újra fellángolt a „Bocskai Tüze” 14

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy
Kép: a szerző és Adorján Krisztián szakaszvezető