Tévére nincs, de saját újságra van pénze a vásárhelyi önkormányzatnak 2

Szinte nem telik el úgy hét Hódmezővásárhelyen, hogy ne lehessen azt hallani, mennyire rossz anyagi lábakon áll a város. Nincs pénz a strand üzemeltetésére és a televízió működtetésére sem – állítja rendszeresen Márki-Zay Péter. Utóbbi kapcsán érdekes, hogy a TV-nek nem utalja át a szükséges forrást a polgármester, azonban az önkormányzat nemrég született lapja, a szintén nem olcsó Vásárhelyi Valóság minden hónapban eljut a háztartásokba. Már ahová eljut.

Meglehetősen borzolja a kedélyeket a Vásárhelyi Televízió helyzete, ugyanis múlt hét pénteken Rókus Ákos ügyvezető igazgató bejelentette: bizonytalanná vált a médiumot működtető, az önkormányzat tulajdonában álló Szerdahelyi József Nonprofit Kft. jövője, hiszen a város fél éve nem utalja át a cégnek a működtetéshez szükséges forrásokat. Az igazgató szerint ráadásul jogszerűtlenül.

Rókus Ákos

Az ügyről a pénteki közgyűlésen hosszan tárgyaltak a képviselők. Ugyan a testület tavaly decemberben 72 millió forintnyi támogatást szavazott meg a Szerdahelyi idei üzemeltetésére, ezt Márki-Zay Péter anyagi okokra hivatkozva nem teljesítette. Így a televízió mintegy 20 dolgozója szeptemberben már fizetést sem kapott, így aztán számos vásárhelyi család létfenntartása került veszélybe.

A cég ezáltal összesen 312 ezer forinttal rendelkezik, ami után októberben, több mint 30 évnyi működés után elsötétülhet a Vásárhelyi Televízió képernyője.

A működéshez erre a hónapra 5, az év hátralévő részére pedig 23 millió forintra lenne szükség. A közgyűlésen vita alakult ki arról, hogy átutalják-e a kellő forrást, de Márki-Zay Péter hajthatatlannak tűnt, mivel úgy vélte, a bérek kifizetése például nem a város, hanem az önkormányzati cég feladata. Továbbá 460 millliós tartozást emlegetett, amit Rókus Ákos szerint folyamatosan összekever a cég valóban mínuszos eredménytartalékával.

Amíg a TV körül megy a cirkusz, addig a Vásárhelyi Valóság április óta szép csendben minden hónapban eljut a 19 ezer vásárhelyi háztartásba. Már ahová, mert személyes tapasztalataink és egyéb visszajelzéseink is azt mutatják, a terjesztés közel sem tökéletes. Az ingyenes önkormányzati újságról még a nyár elején írtunk, amikor a Vásárhely24 szakértők segítségével kiderítette: az új kiadvány lapszámonkénti előállítása és terjesztése 1,5 millió forintjába kerülhet a városnak.

Tévére nincs, de saját újságra van pénze a vásárhelyi önkormányzatnak 3

Ezt a 12 hónappal felszorozva 18 millió forintot kapunk, ami jelen esetben több hónapra elegendő lenne a nagy múltú, évtizedek óta a helyi közösséget szolgáló városi tévé számára.

Márki-Zay Péter és támogatói köre a hétfő esti tüntetésen folyamatosan a sajtószabadságot és a pártatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatást hangsúlyozta. Ennek ellenére a szeptemberi Vásárhelyi Valóságba belelapozva szinte csak a polgármester álláspontját ismerheti meg az olvasó, a Fidesz-frakció kizárólag negatív színben van feltüntetve, de a jobbikos Molnár Lászlóné, a szocialista Nagy Ernő és a független Szabó Pál képviselőkről sem lehet híreket találni.

Tévére nincs, de saját újságra van pénze a vásárhelyi önkormányzatnak 1

Érdekességként utánajártunk:

ha valóban becsődöl a Szerdahelyi, akkor Hódmezővásárhely lesz az egyetlen megyei jogú város, ahol nem üzemel városi televízió.

Páratlan szégyen lenne.

Egy tavalyi felmérés szerint egyébként az országban az ötödik legnézettebb helyi tévé a vásárhelyi, és az itt élők 46 százaléka követi figyelemmel valamilyen rendszerességgel a csatorna adásait.