A jövőben is kiemelten fontos lesz a vidékfejlesztés 3

A vidékfejlesztési pályázattal kapcsolatban szervezett fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas dísztermében, szerdán – írja a radio7.hu.

A rendezvényt Juhász Tünde kormánymegbízott nyitotta meg. Elmondta, hogy a kormányhivatal végzi el a támogatások adminisztratív feladatait. Kifejtette, hogy Hódmezővásárhelyen egy mezőgazdasági centrumot hoztak létre, valamint az országban egyedülálló módon, Vásárhelyen van csak olyan ügyfélszolgálat, ahol a falugazdászokkal együtt várják az ügyfeleket a hivatal munkatársai.

A jövőben is kiemelten fontos lesz a vidékfejlesztés 1

„A vidékfejlesztési program keretében, mintegy 1300 milliárd forint kerülhet felhasználásra. Ezek a pénzek kívánják a vidékfejlesztés politikastratégiai céljait megvalósítani. A Csongrád megyei adatokat tekintve 2261 darab kérelmet nyújtottak be, amiből eddig 722 pályázatot támogattak és a megítélt támogatás nagysága több mint 28 milliárd forint” – mondta Juhász Tünde.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke elmondta, hogy több mint 100 érdeklődő jelent meg a rendezvényen, ahol a vidékfejlesztési programok pályázati lebonyolításáról van szó.

A jövőben is kiemelten fontos lesz a vidékfejlesztés 2

„174 ezer kérelem részesült támogatásban, ami a jogosult kérelmek 74%-a. 290 milliárd forint került fejlesztési forrásban kihelyezésre ez idáig. Fontosnak tartjuk, hogy bármilyen támogatási formák lesznek a vidéken, tanyán élőknek, ettől függetlenül 2000 milliárd forint támogatási forrás álljon rendelkezésre a vidék felzárkóztatására és megtartó képességére a következő vidékfejlesztési programban” – tájékoztatott Szél István.

A rendezvénysorozat alapvetően a támogatások kedvezményezettjeinek szól. Célja a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtandó támogatások iránti kifizetési igényléssel kapcsolatos általános tájékoztatás. A rendezvényeken a Magyar Államkincstár előadás keretében nyújt tájékoztatást a közleményben foglalt támogatások igénybevételéhez kapcsolódó szabályokról, valamint a legfontosabb gyakorlati tudnivalókról.

A jövőben is kiemelten fontos lesz a vidékfejlesztés

Az előadások kitértek a beruházási és a tudásátadásra irányuló pályázatokra. Az általános tudnivalók mellett bemutatták a kifizetési igénylésekkel és a költségek elszámolásával kapcsolatos legfontosabb teendőket is, továbbá rámutatnak a kedvezményezettek azon kötelezettségeire is, amelyeket a Kincstár az ellenőrzések során kérhet.

Forrás és fotók: radio7.hu