A hódmezővásárhelyi médiumok közös közleménye: Nem kérünk a trollokból!

Közös közleményt fogalmazott meg a Rádió 7, a Vásárhely24 és a Vásárhelyi Televízió, amit változtatás nélkül közlünk.

A Rádió7, a Vásárhely24 és a Vásárhelyi Televízió vezetői elhatárolódnak a tisztességtelen, gyűlöletkeltő fórumoktól és kiállnak a helyi újságírók mellett.

Tisztelt Olvasók, Hallgatók és Nézők!

Elsősorban szeretnénk leszögezni: a legnagyobb tragédia az, hogy a következő sorokat kénytelenek vagyunk leírni.

Több évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött – még az igen kiélezett közéleti-politikai viszonyok között is – bíztunk abban, hogy a rendszerváltás után 28 esztendővel az újságíróknak nem kell félniük erőszakos megnyilvánulásoktól. Nem kell félnünk attól, hogy egyesek talán a fizikai atrocitásoktól, vagy az arra való felbujtástól sem riadnak vissza.

Sajnos Hódmezővásárhelyen ez az időszak is eljött. A helyi sajtóorgánumokat az elmúlt hónapokban több méltatlan, hangnemében elfogadhatatlan, s ezzel együtt alaptalan támadás is érte. A jogos és építő jellegű kritika helyett hazugságok és csúsztatások próbálják aláásni az újságírói szakma becsületét városunkban. Egyes lakossági és internetes fórumokon méltatlan és minősíthetetlen stílusban gyaláztak főszerkesztőket, médiatulajdonosokat és a sajtó munkatársait. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Márki-Zay Péter polgármester soha nem kezelte partnerként a helyi médiumok vezetőit és munkatársait, sőt minden alkalmat megragadott arra, hogy az országos televíziókban és híroldalakon rossz hírünket keltse.

Két nagyon fontos tényre hívjuk fel a figyelmet. A Facebook közösségi tér, sokkal inkább a kapcsolattartásra és a szórakoztatásra, semmint a tájékoztatásra épül, nem beszélve a hitelességéről, amely erősen megkérdőjelezhető egy olyan felületen, ahol bárki bármilyen profilt egyetlen perc alatt létrehozhat, majd a felelősségre fittyet hányva – sőt olykor név nélkül, trollprofillal vagy álnévvel – oszthat meg rajta tartalmakat és írhat szinte bármit. S mindezt átírhatja, sőt törölheti is… hiszen a Facebook-nak ilyen értelemben gyakorlatilag nincs felelős kiadója.

Ezzel szemben a rádiózás, a televíziózás, valamint az újságírás szakma. Olyan szakma, amelynek írott és íratlan szabályai egyaránt vannak, s amelyek betartásáért az impresszumban meghatározott cég, illetve személy a felelős. Kollégáink a legjobb tudásuknak megfelelően, tisztességesen végzik a munkájukat, ebből tartják el magukat, családjukat. Véleményünk szerint méltatlanul viselkedik az a közszereplő, aki közvetve vagy közvetlenül személyeskedik újságírókkal, netán megfélemlíti őket. A helyi médiumok, azaz az internetes hírportálok, a rádió és a televízió is rendelkezik online felületekkel, melyeken az impresszum is nyilvános – ezeken a működtető felelős kiadók és vezetőik elérhetőségükkel, nevükkel együtt szerepelnek. Amennyiben bárkinek problémája lenne a helyi médiumokban megjelenő anyagokkal kapcsolatban, ezeken a felületeken ezt jelezheti számukra, sőt jogorvoslattal is élhet.

Arra azonban, hogy bárki szóbeli vagy fizikai erőszakra vetemedjen újságírókkal szemben, netán arra buzdítson másokat, senkit, semmilyen jogszabály nem hatalmaz fel.

A helyi tájékoztatásban dolgozó, felelős vezetőkként egy emberként határolódunk el a név és arc nélküli, tisztességtelen kommunikációtól, illetve a közösségi felületek gyűlöletkeltésre történő használatától. Egyúttal kiállunk valamennyi megtámadott, megfenyegetett és megfélemlített kollégánk mellett, és hangsúlyozzuk, hogy a jövőben közösen fogunk fellépni a saját munkatársainkat érő alaptalan vádaskodások, lejárató célzatú információterjesztések ellen!

A nyilvánosság és az egymással szemben használt hangnem tisztasága közös felelősségünk. Arra kérjük Önöket, hogy védjük meg együtt!

Célunk a továbbiakban is az, hogy Hódmezővásárhely és a régió polgárai a jövőben is hiteles tájékoztatást kapjanak a várost érintő legfontosabb eseményekről.

Égető Gyula

tulajdonos, cég- és szerkesztőségvezető

Rádió7

Kunstár Csaba

főszerkesztő

Vásárhely24

Rókus Ákos

ügyvezető igazgató

Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. – Vásárhelyi Televízió