Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 3

Helyreigazítás

„A 2018. szeptember 09. napján megjelent „Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy ifjabb Szabó Márton Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik.

Valótlanul híreszteltük, hogy a földek összértéke 1 milliárd Ft körül mozog és évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoznak a konyhára.”

A polgármester videósa, kampányszervezői és támogatói, Facebook oldalának szerkesztője és városházi közvetlen munkatársa: a Szabó család tagjai igen közel ülnek a tűzhöz. Cikkünkben bemutatjuk a rejtőzködő életet élő tehetős famíliát és üzleti köreiket, amelyek Márki-Zay Péter unokatestvéréig, Hadházy Ákosig is elérnek. A polgármester épülő politikai-gazdasági háttérországának egy újabb részletére derül fény.

Klasszikus oknyomozó cikksorozatba kezdtünk: olvasóink jelzései alapján a helyi politikai-gazdasági életben szabad szemmel is jól látható mozgásokat derítjük fel. Hisszük, hogy mindenkinek joga van tudni, kik azok, akik a háttérből alakítják, formálják a vásárhelyi közéletet, és ezen keresztül városunk jövőjét. Bemutatjuk, hogyan építi ki a polgármester saját gazdasági hátországát, hogyan szövögeti politikai támogatóinak láthatatlan hálóját. Cikksorozatunk első állomásaként a Szabó családdal ismerkedhetünk meg, akik legalább olyan elkötelezetten állnak Márki-Zay Péter oldalán, mint a rádióból ismert Szabók a 60-as években a kádári ideológia mellett.

A vásárhelyi Szabó család

A történet Szabó bácsival indult. Igaz ez a rádióból ismert, 1959-től 2007-ig sugárzott, közel 2500 részt megérő szappanoperára, és igaz a vásárhelyi Szabó családra is, ahol az idősebb Szabó Márton alapozta meg a família egzisztenciáját. Esete jól példázza a 90-es években gyakran használt „jókor volt, jó helyen” mondást: korábban annyi földje sem volt, amiben egy ebédrevaló krumplit megtermelhetett volna, a rendszerváltáskor azonban a földrendező és földkiadó bizottság tagja lett. A szekér meg is indult, a Szabó család ma már több száz hektáron gazdálkodik és tulajdonosai az egyik legjelentősebb vásárhelyi agrárcégnek. A visszahúzódó életet élő Szabók az elmúlt években a város egyik tehetősebb famíliájává váltak. Azt már kevesen tudják róluk, hogy a közügyek alakításában is aktív szerepet játszanak.

Az ifjabb Szabó Márton (1962) Márki-Zay Péter házi videósa. A polgármester egyik legfontosabb bizalmi embereként már a kampányban is ő biztosította az események videóközvetítését, de nem múlik el közgyűlés, lakossági fórum vagy sajtóesemény, hogy ne tűnne fel kamerájával. Mielőtt valaki azt hinné, szürke eminenciásként a háttérben tevékenykedik, Márton aktívan véleményt mond a közügyekben is: a sajtóban legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a K’Art-károsultakat a Facebookon sértegette. Azt írta az összesen 800 millióval megkárosított 60 kifizetetlen alvállalkozónak: „Apátoknak a faszát. Adózók pénzéből azt, amit elloptatok. Rohadjatok meg.” A károsultak ügyvédje, Szabó Bálint ekkor több sajtótájékoztatón is felszólította Márki-Zay Pétert, hogy távolítsa el a közéletből, mert nem méltó arra, hogy a város közgyűléseit ő közvetítse. Süket fülekre talált, minden maradt a régiben: még mindig az ifj. Szabó áll a kamera mögött a város dísztermében.

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 2

Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A Márki-Zay kampány fontos szervezője volt Márton élettársa, Paulik Szilvia. A párjánál csaknem 20 évvel fiatalabb hölgy ma már a Polgármesteri Hivatal Kabinetirodáján dolgozik. Érdekesség, hogy a polgármester saját Facebook-oldalát is ő kezeli. Egy vásárhelyi olvasónk azt javasolta, kérdezzük meg az önkormányzatot, nincs-e összeférhetetlenség, hiszen szerinte nyilvánvaló, hogy a Facebook szerkesztést a jól fizető városházi munkával honorálja a polgármester, de nincsenek illúzióink: lapunk vagy nem kapna választ, vagy annyit mondanának, hogy a szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar. Olvasóink ítéletére bízzuk tehát, nem gyanús-e az összefüggés.

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 1

Paulik Szilvia ( balról a második). Forrás: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

 

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 8

A jobb alsó sarokban látható, hogy Paulik Szilvia kezeli a polgármester oldalát. Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A második Szabó testvér: János (1966). A közösségi akciók, megmozdulások elmaradhatatlan résztvevője, a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata az augusztus 19-i Király Viktor koncertről szóló fotósorozatának kezdőképére is „véletlenül” őt tette.

Forrás: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

János 2011 óta a Kecskeméti Médiamarkt ügyvezetője. Ahogyan az a következőkben kiderül, testvéréhez hasonlóan neki sem kell élére állítania a forintot a hónap végén: az elektronikai cikkeket árusító német multi hazai ügyvezetői átlagosan 1,5 – 2 millió forint között keresnek havonta. Jánosék Új-Kishomokon álló takaros háza előtt 10 milliós, aranyszínű S90-es Volvó terpeszkedik. (Borítóképünkön az említett ház látható).

A harmadik Szabó fiú, Ferenc (1967) a vallási közösség szervezésére „szakosodott”. Feleségével kilenc gyermeket nevelnek. A családi cégekben betöltött tisztségek és érdekeltségei mellett Mártonhoz és Jánoshoz hasonlóan Ferencék is foglalkoznak mezőgazdasággal. A családot közelebbről ismerő forrásunk szerint mind a kilenc gyermeket, még a legkisebbet is bevitték a családi gazdaságba. Ennek oka az lehet, hogy amennyiben az egy főre eső jövedelem így fejenként 8 millió forint alatt marad, az adózási törvények adta lehetőséget kihasználva nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Más forrásaink szerint a megoldást a Szabó család többi tagja is alkalmazza. Ha ez így van, akkor a milliomos Szabókat az adófizetés sem igen terheli.

Közös biznisz Hadházyval

A Szabó família kiterjedt céges hálózatot működtet, de tulajdonosai az egyik legjelentősebb vásárhelyi agrárcégnek is, amelyben üzlettársak a Hadházy családdal.

Az apa által megalapozott mezőgazdasági egzisztenciát az elsőszülött kamatoztatja leginkább, a Szabók közül a legjelentősebb agrárius Márton, aki Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik. Mezőgazdasági körökben úgy tippelik, a földek összértéke 1 milliárd forint körül mozog, és évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoznak a konyhára. A leginkább őszi káposztarepce, búza, kukorica és napraforgó termesztésével foglalkozó Szabó gyerek mindemellé 2013-tól minden évben legalább 11-12 millió forintos központi támogatással is számolhat, de volt olyan esztendő, például 2016, amikor majd 20 millió „esett le” csak állami támogatásból.

Márton ügyvezetője és tulajdonosa a Magic Pack Kft-nek, valamint a Metripack Kft-nek. A Ferenc címére bejegyzett Magic Pack Kft. főtevékenysége eredetileg ipari gép, berendezés üzembe helyezése volt, ami idővel számos tevékenységgel bővült, jelenleg főtevékenységként még ingatlanügynöki feladatokkal is foglalkoznak. A cég ellen 2012-ben és 2015-ben az adóhivatal végrehajtást indított, köztartozás miatt. A szintén gép gyártását főtevékenységként nyilvántartó Metripack Kft. 2012-ben került Márton ügyvezetői irányítása alá. A Metripack a másik céggel szemben jól hasít: az értékesítés nettó árbevétele a 2015. évi 41,2 millió forintról 2016-ra 69,6 millióra, majd a tavalyi évben már 109,6 millió forintra emelkedett. Évi százmillió fölött pedig már egy másik ligáról beszélünk.

János Mártonnál kevesebb földterületen gazdálkodik, a Media Markt ügyvezetői feladati mellett a Magic Pack Kft-ben tag, hasonlóan Ferenchez, aki igazi családi vállalkozást is működtet: feleségével a Platanet Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, de ügyvezetője és tulajdonosa a Seedsystem Kft-nek is. Mindkét cég információtechnológiai szolgáltatással foglalkozik.

A Szabó család egyik legkomolyabb érdekeltsége azonban a Zsilinszky és Társai Kft. A vásárhelyi térség egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata egyes becslések szerint 300, míg mások szerint mintegy félezer hektáron gazdálkodik, 2016-ban 238 millió forintos nettó értékesítési árbevétel mellett 42 millió forintos adózott eredményt ért el. A Szabadság térre bejegyzett agárárcég tulajdonosai között az idős Szabó Márton és felesége, Szabó Ferenc és felesége, Szabó János és felesége, valamint Szabó Márton mellett a Hadházy család is felbukkan.

Márki-Zay Pétert és környezetét tehát az ellenzéki politika mellett üzleti szálak is összekötik a szekszárdi állatorvossal, aki nemrég egy tévéműsorban azt is elismerte: a hódmezővásárhelyi polgármester az unokatestvére. Az már sokkal kevésbé meglepő, hogy a Hadházy névvel földügyek kapcsán találkozunk. A politikus családja a sajtóban megjelent hírek szerint egy jól behatárolható üzleti kör tagjaiként megpróbálták kijátszani a földtörvényt és egy német üzletember, a Tolna megyei „zöldbáróként”, ismert Georg Albert Freiherr von Twickel gyanús földszerzési manővereihez nyújthattak segítséget. Az ügyben nyomozás is indult.

Szabó család és a média

Ügyesen használta ki a sajtót és vezette az orránál fogva az újságírókat Márki-Zay Péter a választási kampányban. Míg ellenfele, Hegedűs Zoltán leginkább a polgármesteri programjáról, beruházásokról és elért eredményekről beszélt, az ismeretlenként induló jelölt meghökkentő akciókkal robbant be a köztudatba. Bejárta a sajtót a hír, hogy kamerákat szereltek a háza elé, amikor bejelentette az indulását, vagy hogy ezért bocsátották el a munkahelyéről, és még sorolhatnánk. Hiába derültek ki sorban a merész ügyekről, hogy légből kapott hazugságok, az akciók sikeresek voltak: az egyik legfontosabb politikai tőkét, az ismertséget jól számítva alapozta meg velük a program helyett inkább jobboldaliságát és vallásosságát hirdető jelölt. Az országos sajtó pedig – kevesebb mint két hónappal az áprilisi parlamenti választások előtt – zabálta a Fidesz által elnyomott vásárhelyiekről szóló mesét, amit saját támogatóival és kampánycsapatával adott elő nekik Márki-Zay.

Házi videósa, Márton a polgármester-jelölt gazdaság-fejlesztő fórumán helyi vállalkozóként nyilatkozott a sajtónak és mondta el, milyen nehéz az élet a városban, és mennyire csalódott a városvezetésben.

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 7

Szabó Márton nyilatkozik a Hír TV-nek Márki-Zay Péter február 7-i választási fórumán. Forrás: hirtv.hu

Testvére már arról beszélt, hogy az egyház is megfélemlíti a vásárhelyieket. János csinos világosbarna kabátjában Márki-Zay mellett álldogálva egyenesen Júdás árulásához hasonlította Németh László nyilatkozatát, amelyben a katolikus plébános – kétségkívül meglehetősen esetlen és félreérthető módon – az új templom építésére kapott támogatással próbálta cáfolni a kampányban elhangzott vádakat, melyek szerint a kormánypártok üldözik az egyházat. A nyilatkozatokra nagyokat csodálkozó riporter kettejük esetleges kapcsolatára vonatkozó kérdésére Szabó és Márki-Zay egy finom mosoly keretében nagyvonalúan csak annyit mondott: a családjaik ismerik egymást.

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 6

Szabó János nyilatkozik a Hír TV január 26-i Privátszférájában. Fotó: hirtv.hu

 

János nyílt, a plébánost támadó és kifejezetten politikai tartalmú nyilatkozatai különösen érdekesek, hiszen a nyugati multinacionális cégek vezetői általában kínosan ügyelnek a semleges, pártoktól független és távolságtartó sajtónyilatkozatokra. Meg is kerestük a Media Markt kommunikációs osztályát. A néhány napos telefonálgatásból és ide-oda küldözgetésből ítélve nem nagyon örültek kérdéseinknek és a kialakult helyzetnek. Válaszukban végül leszögezték, magánügynek tekintik munkatársaik politikai nézeteit, a Jánoséhoz hasonló megnyilvánulásokat pedig kollégáik csak magánemberként tehetnek. Azt azonban hozzátették: „határozottan felhívjuk minden kollégánk figyelmét, hogy tartózkodjanak a szélsőséges megnyilvánulásoktól az élet minden területén.” Hogy menyire szélsőséges László atyát Júdáshoz hasonlítani, ismét csak olvasóink ítéletére bízzuk.

Felmerülhet a kérdés, hogy a hazánkkal a nemzetközi politikai színtéren gyakran konfrontálódó Németország egyik legjelentősebb üzlethálózata adott-e bármiféle támogatást a magyar parlamenti választások finisében, hazai és nemzetközi sajtófigyelem reflektorfényében zajló vásárhelyi időközi választáson a cég egyik ügyvezetője által nyilvánosan támogatott Márki-Zaynak? Az országgyűlési választásokat csak másfél hónappal megelőző helyi voksolás ugyanis az ellenzéki összefogás főpróbájaként vonult be a hazai és a nemzetközi sajtóba. A cég kommunikációs osztálya érdeklődésünkre a támogatást cáfolta, sok vásárhelyinek azonban feltűnő volt, hogy a külföldi tudósítók szinte egymásnak adták a kilincset a „független” jelölt kampányeseményein. A Mediamarkt üzlethálózatán belül ráadásul köztudott János aktív és leplezetlen politikai elkötelezettsége, amit információink szerint folyamatosan igyekszik a munkatársai körében is terjeszteni.

Nem maradt szereplés nélkül a harmadik Szabó testvér sem: Ferenc egy országos sajtóorgánum online videójában tűnik fel és tesz hitet egyszerű eseményre látogató vásárhelyiként Márki-Zay mellett. Hogy az újságíró hitelesnek tartotta-e volna a nyilatkozatot, ha tudja, a tőle pár lépésre álló polgármester melletti három-négy személy a megkérdezett családtagja, és a kampánycsapat tagjaival beszél, már sosem derül ki.

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család 5

Szabó Ferenc nyilatkozik a HVG.hu május 29-i vásárhelyi videójában. Forrás: hvg.hu

A sort még hosszan folytathatnánk, de szükségtelen: jól látható, hogy Márki-Zay az országos sajtóban az elnyomott, aggódó, elégedetlen vásárhelyieket az esetek többségében saját kampánycsapatával jelenítette meg. Hogy mindez tilos volna? Egyáltalán nem. Tisztességes? Az sem. Engedjék meg, hogy magát a polgármestert idézzük: az eset „nem büntethető, de attól még elítélendő”.

Mit üzen a Vásárhelyieknek a Szabó család helyezkedése? Jelenthet-e bármiféle kockázatot, ha egy meghatározott kör, jelen esetben egy család tagjai ennyire körülfonják a város első emberét? Tisztességes-e a polgármestertől, hogy családi, baráti alapon építi fel a városvezetés felső köreit? És, ami a legfontosabb: vajon, hogyan és mivel törleszt a Szabóknak igen sokkal tartozó polgármester? Ezeket a kérdéseket nem a mi feladatunk megválaszolni. A hatalomban lévők baráti, családi, rokoni kapcsolatainak ilyen egyértelmű megnyilvánulása esetén a sajtónak egyetlen feladata van a nyilvánosság megteremtése mellett: hogy felhívjuk a figyelmet arra, az ilyen összefonódások jelentik a korrupció melegágyát.