Diákok multimédiás kiállítása a Bessenyeiben

Két fiatal, vásárhelyi születésű alkotó rendhagyó kiállítása nyílik szeptember 9-én, vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Sipka Bertalan és Jankó Attila tárlatát Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg, s a vernisszázson bemutatják a két fiatal és további két alkotótársuk által közösen forgatott, ‘MI’ című kisfilmet is.

Bertalan és Attila ismeretsége a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában kezdődött, s mindketten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatták tanulmányaikat. A két diák együttműködésére az egyik szegedi szakközépiskola pályázati felhívása adott apropót. Bertalan fotózásban, míg Attila az úgynevezett slam-poetryban, a verselés modern formájában talált kifejezőeszközre, s a pályázaton Attila verseire „rímelő”, Berci fotóiból álló közös projekttel vettek részt. Együttműködésük azonban nem ért véget a számukra különdíjat hozó pályázattal, a két fiatal folytatta a közös alkotást, amelynek eredményeit tavaly a szegedi gimnáziumukban rendezett kiállításon mutatták be.

Kettejük közös munkája kibővítését a tavaly megjelent, a V4 országainak diákjait célzó pályázat hozta. A nemzetközi pályázat zsűrije az identitás témakörében várt alkotásokat, amelyet rövidfilm keretében valósítottak meg a fialok, akikhez csatlakozott két iskolatársuk, a grafika területén alkotó Ács Zsófia és a zongorista-zeneszerző Szép-Gergely Zsófia. A rövidfilmben az alkotók értékeikről és a művészetnek az életükben betöltött szerepéről vallanak, s a magyarországi elődöntőjén, a fővárosi Ludwig Múzeumban a filmmel és az diákok által bemutatott performansszal elnyerték a zsűri tetszését, akik a Brnóban megrendezett nemzetközi seregszemlére a „Szegedi Radnótisok” nevet választó csapatot juttatta tovább. Itt a négy visegrádi ország mellett a német fiatalokkal együtt mutatkozhattak be, s a helyi Morva Múzeumban egy hónapon át látható volt a magyar diákok alkotása.

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pártfogásába vette a diákok kezdeményezését, hogy a szegedi tárlat óta újabb képekkel bővült kiállítást a vásárhelyi közönség is láthassa. Így a vásárhelyi kultúrközpontban szeptember 9-én délután 4 órakor kezdődő megnyitón nemcsak a képekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de láthatják a Budapesten és Brnóban is sikert elért kisfilmet és a „Szegedi Radnótisok” performanszát is.