Kószó Péter: Szenvedélyemmé vált a jótékonykodás!

A Johannita Segítő Szolgálat Hódmezővásárhelyi Szervezete az elmúlt években rengeteg embernek nyújtott segítséget a bajban. Az elnökük, dr. Kószó Péter volt a Rádió 7 keddi Napraforgójának vendége, aki a Boldog Gizella-díjról is nyilatkozott.

A Johannita Segítő Szolgálat 1993-ban jött létre a néhai Szüszner Ottó és dr. Kószó Pál együttműködése kapcsán. A Johannita Rend karitatív szervezetének egyik legfontosabb célja, hogy adományokat gyűjtsön és osszon az arra rászorulóknak, illetve rendre jelen vannak háborús, katasztrófa sújtotta területeken is.

Dr. Kószó Péter, a Johannita Segítő Szolgálat Hódmezővásárhelyi Szervezetének elnöke ezt úgy fogalmazta meg, hogy egyrészt a keresztény hit védelme tartozik a feladataik közé, másrészt pedig az, hogy támogassák az elesetteket, lehajoljanak a rászorulókhoz.

Ő maga is rengeteg segítő akcióban vett részt, amelyek között voltak kimondottan veszélyesek is. A ’90-es években a délszláv háború idején gyógyszereket, kórházi eszközöket, felszereléseket vittek a háború sújtotta területekre. 1999-ben pedig Kis Jánossal együtt egy albán menekülttáborban teljesített szolgálatot. Több száz, ezer beteget gyógyítottak meg az orvosok. Dr. Kószó Péter kiemelt azt az esetet, amikor egy haldokló csecsemőt sikerült visszahoznia az életbe.

Csongrád megyében is rendszeresen segítettek a johanniták. Az Erzsébet Kórház vagy a Szegedi Kórház számára sikerült több száz, ezer speciális kórházi ágyat beszerezni, illetve hasonló ágyakat olyan családoknak, ahol van rendszeres ápolásra szoruló családtag. Emellett a Bethlen Gábor Református Gimnázium Szathmáry Kollégiumának építésében is segédkeztek.

Emellett beszélgettünk a Boldog Gizella-díj alapításáról. Augusztus 19-én adják át az elismerést, amelyet a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány hozott létre azon köztiszteletben álló személynek, aki példamutató polgári gondolkodásával, vagy hosszú időn át folytatott munkásságával kimagasló érdemeket szerzett Hódmezővásárhelynek és megbecsülést érdemelt ki a közösségtől.

Az idén két jelöltre lehet szavazni egészen augusztus 17-ig a phmva.hu honlapon, hogy utána végül a kuratórium döntsön a díj sorsáról. Dr. Páger Lajos, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főorvosa és felesége Dr. Berta Éva megosztva kaphatnák meg a díjat. A másik jelölt pedig Sonkoly Tibor festőművész. A díjat augusztus 19-én adják át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Forrás és fotó: radio7.hu