Továbbra is érdemes családi házat venni Vásárhelyen 3

2018 első felében változatlan volt a családi házak átlagára Hódmezővásárhelyen, míg a lakásárak emelkedtek. A megyében jelentős számú lakásépítési engedélyt adtak ki, amely a kínálat további növekedését vonja magával az elkövetkezendő időszakban.

A falvakra helyeződik a figyelem

Az elmúlt időszak korántsem volt eseménytelen az ingatlanpiacon. Nemrég Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban közölte, hogy nincs tervben a 2016-ban bevezetett kedvezményes 5 %-os lakásáfa meghosszabbítása 2019-et követően. A kedvezményes adókulcs célja a lakásépítések fellendítése, és ezáltal a magyar demográfiai helyzet javítása volt, viszont a kedvezmény ingatlanbefektetők és külföldi vevők célpontjává is vált. Ebből kifolyólag döntöttek az áfakedvezmény meghosszabbítása helyett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény még kedvezőbbé tétele mellett.

A napokban bejelentésre került a CSOK kibővítése, amelynek keretén belül a jövőben az 5000 fő alatti településeken megemelik a támogatás összegét. A használt ingatlanokra is nagy kedvezménynövekedést ígérő CSOK módosulás a Magyar falvak program – melynek célja a falusi élet népszerűsítése – indulásával várható majd. Csongrád megyében ez – a 2017-es népességi adatok alapján – 50 települést foglal magába, köztük például Domaszéket, Szatymazt, Szegvárt, és Székkutast is.

Tovább bővül a kínálat

A 2018 I. félévében 187 átadott lakás volt a megyében, míg 2017 ugyanezen időszakában mindösszesen 54. Várhatóan – közeledve a kedvezményes áfa végéhez – egyre több lesz a lakásátadás idén és jövőre is. Habár országos szinten mérséklődött – elsősorban Budapestnek köszönhetően – az építési kedv, ezzel ellentétben Csongrád megyében 3,3-szor több lakásépítési engedélyt és egyszerű bejelentést adtak ki idén január-június időszakban, mint 2017 első hat hónapjában. Ennél fogva Csongrád megyében az elkövetkezendő években is várható a kínálatnövekedés az ingatlanpiacon.

A vidék családi házai

A 2018 januárja óta megyei szinten 8 %-kal – körülbelül 20 ezer forinttal – emelkedett a családi házak átlag négyzetméterára. Mégis az egyes településeket vizsgálva eltérő változásokat találunk: Szegeden továbbra is tart a bővülés, Szentes is több mint 5 %-os áremelkedést mutatott az árakban. Azonban Mindszenten és Székkutason jelentős mértékben csökkentek az árak, melynek hátterében a keresletet elszívó nagyobb, közeli települések – mint Hódmezővásárhely – iránti érdeklődés áll. Hódmezővásárhelyen az elmúlt félévben szinte mozdulatlan volt az árszínvonal, a családi házak átlagára itt már elérte az optimumot.

Továbbra is érdemes családi házat venni Vásárhelyen 1

A júniusi adatok alapján a Szegeden eladásra kínált családi házak esetén 241 ezer, Hódmezővásárhelyen 131 ezer, Szentesen 110, Makón 106, Székkutason 76 ezer, Mindszenten 59 ezer forint volt az átlag négyzetméterár. A lakások ennél magasabb árakon kerültek meghirdetésre: Szegeden a téglalakások átlag négyzetméterára 363 ezer forint, Vásárhelyen 194 ezer, Makón – ahol idén ingadozás volt jellemző – 143.000 Ft.

Továbbra is érdemes családi házat venni Vásárhelyen

A meglévő statisztikákból következtetve csak a szegedi lakóingatlanok esetén beszélhetünk biztos áremelkedésről az év hátralevő részében, míg Szentes, Hódmezővásárhely és Makó esetén az árak mozgása nagyban függ a kereslettől. A jövőbeni kibővített CSOK pedig arra is alkalmas lehet, hogy megállítsa – és esetleg visszafordítsa – a Székkutashoz hasonló településeken zajló áresést, de erre inkább a következő évben számíthatunk.

Fotó: Illusztráció