Indul a Művészetek Katedrája

A növendékek és a mestertanárok köszöntésével, majd a nagyközönség számára szervezett Katedra Plusz beszélgetéssel kezdődik az idei Művészetek Katedrája Makón. A hetvenet közelíti azon jelentkezők száma, akik az Angyalsóhaj Alapítvány által meghirdetett mesterkurzusokon tökéletesítik művészi képességeiket, augusztus 6 és 15 között. A közös munka megkezdése alkalmából Makóra érkezik Vashegyi György, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A mestertanárokat és a hallgatókat Farkas Éva Erzsébet Makó város polgármestere, az alapítvány védnöke köszönti augusztus 6-án, hétfőn este 7-kor a Korona emeleti termében.

Az Angyalsóhaj Alapítvány nyár eleji felhívásával olyan fiatalokat invitált a művészet és kultúra dél-alföldi fellegvárába, Makóra, akik művészeti képzésben vesznek részt, vagy egy ígéretes művészi pályája elején tartanak.

A Művészetek Katedrája mesterkurzusait állami és szakmai díjakkal kitüntetett és elismert művészek vezetik, akik a 4-5-7 illetve 10 napos kurzusok ideje alatt intenzíven foglalkoznak az ország számos pontjáról érkező jelentkezőkkel.

Idén is négy kurzus indul, mindegyikben hétfőn kezdődik a munka. A festészet kurzus tagjai Sonkodi Rita vezetésével a Bagolyvár épületében, a hárfások Natalia Gorbunovával a Magán Zeneiskolában, a filmes kurzus résztvevői Czibolya Kálmánnal és szerdától Wangtae Lim koreai rendezővel a Korona épületében, a Petrás Mária vezette népi ének kurzus hallgatói pedig a Korona és a Belvárosi Katolikus Kápolna épületében vesznek részt a képzésben. Minden mestertanár nyitott arra, hogy a sajtón keresztül bepillantást engedjen kurzusa programjába.

A szervezők azt szeretnék, ha a makói művészetszerető közönség számára is élményt jelentene a szabadegyetem – ezt a célt szolgálja a Katedra Plusz elnevezésű, nyilvános beszélgetés. Előbb augusztus 6-án, 19 órakor, a Korona emeleti termében, Vashegyi Györggyel találkozhatnak személyesen az érdeklődők. A Magyar Művészeti Akadémia elnökével Bátori Éva makói származású operaénekes beszélget, az esten közreműködik Molnár Eszter barokk énekkel, csembalón kísér Benkő Zoltán. Augusztus 12-én, szintén 19 órától Koltay Gábor rendező lesz a Katedra Plusz vendége a Korona földszinti teraszán, a Forgatós Táncegyüttes fellépésével. Azt est háziasszonya Varga Márta.