Fogathajtók versenye Mezőhegyesen

Mezőhegyesen hatodik alkalommal rendeznek nagyszabású fogathajtó versenyt. Ezúttal 12 kategóriában 51 fogat áll rajthoz junior-, fiatal-, és felnőtt kategóriában. Országos A kategóriás egyes-, kettes- és négyesfogatok, mellett B kategóriás kettes, valamint póni egyes- és kettesfogatok is indulnak.

A versenyen OB minősítő pontokat gyűjthetnek a hajtók. Az 5, 6 és 7 éves lovak számára a mostani verseny a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának második minősítő fordulója.

Fogathajtók versenye Mezőhegyesen 1

A fiatal fogatlovak versenyszáma csütörtökön délután 4 órakor kezdődött, mindhárom kategória számára. Az 5-6-7 éves lovak egyesfogatba fogatolva mérték össze tudásukat.
Az újszerű versenyformában, egy 80×40 méteres négyszögben versenyeznek a fiatal fogatlovak, ahol díjhajtó feladat és kategóriánként meghatározott selybapárból álló akadályhajtó pálya teljesítése az előírás. Itt összesen 14 fiatal lovat neveztek.

Az ötévesek mezőnyében indult a mindszenti verseny első három helyezettje, Image, Nonius-20 Zemplén, illetve Földes Nonius-170 Zeusz. A hatévesek között volt Mezőhegyes Nonius-14 Vezér, aki a közelmúltban a Mezőhegyesen rendezett országos díjlovas versenyen kategóriájának győztese volt. Most Papp János, a kettesfogathajtó magyar bajnoki cím védője versenyzett vele. A hétéves kategóriába két lovat neveztek.

A díjhajtás versenyszám pénteken 9 órától kezdődik, ahol 9 kategória hajtói mutatják be programjukat. Ott lesz többek között a háromszoros magyar bajnok Nyúl Katalin egyesfogatával. Szintén az egyesfogat kategóriában áll rajthoz Németh Krisztián, azzal a Mezőhegyes Nonius-8 Taksony nevű lovával, aki 2015-ben Mezőhegyesen az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán az ötéves kategóriában bronzérmes volt.
Érdekesség, hogy Papp János a B kategóriás kettesfogathajtók mezőnyében indul, utánpótlás Nonius fogatával. A leglátványosabb, a legizgalmasabb a szombati maratonhajtás. Vasárnap az akadályhajtás pályáján dől el a végső sorrend. A versenybizottság elnöke Fejér Barna, tagjai István Péter és Fülöp István, akik nem először vesznek részt mezőhegyesi versenyen.

Fogathajtók versenye Mezőhegyesen 3

A közönség-szórakoztató programok között szerepel ByeAlex és a Slepp szombati esti koncertje, mely 20 óra 30 perckor veszi kezdetét. A gyerekeket szombaton és vasárnap játszóházzal, kézműves foglalkozással és a verseny zárónapján ugrálóvárral várják a rendezők, térítésmentesen. A Nonius Hotel étkező sátrában finom étkek és hűtött italok kaphatók.

A csütörtöki versenynap eredményei:

5 éves fogatlovak:

1. Image (KWPN, pej, mén) – Szilágyi Zsolt 5.95
2. Sunny (Oldenburg, s.pej, mén) – ifj. Bozsik József 5.71
3. Nonius-20 Zemplén (Nóniusz, fekete, kanca) – Papp János 4.34

6 éves fogatlovak:

1. DespotTHC (Württemberger, fekete, mén) – Szabó Pál 6.89
2. Mezőhegyes Nonius-14 Vezér (Nóniusz, fekete, mén) – Papp János 5.92
3. Angyal (KWPN, gyéren tűzött pej, kanca) – Varga Adrien 5.03

7 éves fogatlovak:

1. Karak (MFV, szürke, mén) – Szabó Pál 7.17